Τενοντίτιδα στον καρπό…μήπως φταίει το κινητό;

Μη κατηγοριοποιημένο

Κατά μέσο όρο, ξοδεύουμε περίπου πέντε ώρες την ημέρα σε μια κινητή συσκευή, smartphone ή tablet. Αποστολή μηνυμάτων, έλεγχος email, σύνδεση στα social media, ενημέρωση, μουσική, λήψη φωτογραφιών… περνάμε ώρες με το κινητό στα χέρια από τη στιγμή που ξυπνάμε μέχρι που να κοιμηθούμε. Η υπερβολική χρήση του κινητού μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αντίχειρα και τον καρπό, καθώς οι τένοντες που συνδέονται με τον αντίχειρα μπορούν να εμφανίσουν τενοντίτιδα στον καρπό του χεριού. Το ίδιο βέβαια μπορεί να συμβεί και από την υπερβολική ή λανθασμένη χρήση του πληκτρολογίου και του ποντικιού. Τι πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε την εμφάνιση τενοντίτιδας; Να απαρνηθούμε την τεχνολογία; Σε καμία περίπτωση!

εργασία σε υπολογιστή και κι στο κινητό με πόνο και τενοντίτιδα

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, μελετώντας αρχικά την πάθηση τενοντίτιδα καρπού και στη συνέχεια το ζήτημα της διαχείρισής της.

Ποια είναι τα συμπτώματα και τα αίτια της τενοντίτιδας του καρπού;

Η τενοντίτιδα στον καρπό είναι αποτέλεσμα φλεγμονής σε έναν ή περισσότερους τένοντες λόγω ξαφνικού ή επαναλαμβανόμενου τραυματισμού. Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας του καρπού εξαρτώνται από τη σοβαρότητα του τραυματισμού και συνήθως εκδηλώνονται σε μια εκτεταμένη περιοχή και όχι σε ένα συγκεκριμένο σημείο στον καρπό.

τενοντίτιδα στον καρπό

Τα κοινά συμπτώματα της τενοντίτιδας καρπού μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

 • Πόνος στον τένοντα του καρπού που μπορεί να εκτείνεται μέχρι τον αγκώνα ή προς τα δάχτυλα. Μερικές φορές, ο πόνος μπορεί να ξεκινήσει μετά από μια εργασία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παραμείνει σταθερός ή να αυξηθεί κατά τη διάρκεια μιας εργασίας.
 • Μειωμένη δύναμη στην περιοχή του καρπού και του αντιβράχιου κατά τη διάρκεια χειρωνακτικής εργασίας που περιλαμβάνει σπρώξιμο, ανύψωση ή ρίψη αντικειμένων.
 • Πρήξιμο του τένοντα και των γειτονικών ιστών, το οποίο κάποιες φορές απλώνεται από τον καρπό μέχρι το χέρι ή το αντιβράχιο.
 • Δυσκαμψία του τένοντα, ήπια έως μέτρια, η οποία μπορεί να προκαλέσει μειωμένο εύρος κίνησης στον καρπό.
 • Μυϊκή κόπωση και κράμπες, όταν ο τραυματισμός επεκτείνεται στον αντίστοιχο μυ του τένοντα.
 • Αίσθημα σχισίματος του τένοντα κατά την κίνηση της άρθρωσης του καρπού, λόγω τριβής που τένοντα στους μύες.
 • Μώλωπες και αίσθημα καύσου λόγω ρήξης μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων στον προσβεβλημένο καρπό, που μπορεί να επεκταθούν και σε άλλα μέρη του χεριού ή του αντιβράχιου.

Η πιο συνηθισμένη αιτία για την εμφάνιση τενοντίτιδας στον καρπό είναι η επαναλαμβανόμενη κίνηση που ασκεί πίεση στους τένοντες. Αυτό μπορεί να συμβεί από συνηθισμένες καθημερινές δραστηριότητες, όπως είναι κάποια αθλήματα (κωπηλασία, τένις, γκολφ, αναρρίχηση), η χρήση υπολογιστή και κινητών, η χειρωνακτική και γραφική εργασία. Όμως, μπορεί να προκληθεί λόγω τραυματισμού (πτώση, χτύπημα ή κάμψη του καρπού), από πρόβλημα κατασκευής σε αρθρώσεις ή οστά, από λάθος στάση του καρπού αλλά και από αρθρίτιδα, διαβήτη ή γήρανση.

τραυματισμός στον καρπό από άθληση- τενοντίτιδα

Γιατί οι τένοντες του καρπού είναι επιρρεπείς σε τενοντίτιδα;

Οι μύες και οι τένοντες του αντιβράχιου, του χεριού και του καρπού διατρέχουν διαρκώς κίνδυνο τραυματισμού λόγω συνεχών κινήσεων κατά τη διάρκεια αθλημάτων, χειρωνακτικών εργασιών, ατυχημάτων ή λανθασμένου τρόπου κίνησης των χεριών κατά τη διάρκεια χρήσης του πληκτρολόγιου, του ποντικιού, του tablet ή του κινητού. Επίσης, οι τένοντες έχουν λιγότερη παροχή αίματος από τους μύες ή μπορεί να παρουσιάσουν έλλειψη επαρκούς αιμάτωσης όταν οι μύες συστέλλονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα με αποτέλεσμα την πρόκληση πόνου. Οι τένοντες που υποβάλλονται σε επαναλαμβανόμενη κίνηση ενδέχεται να παρουσιάσουν αύξηση στην εσωτερική τους θερμοκρασία και να τραυματιστούν.

καρπός που πονάει, πάθηση τενοντίτιδας

Θεραπεία τενοντίτιδας καρπού χωρίς χειρουργική επέμβαση

Οι μη χειρουργικές θεραπείες είναι συνήθως επαρκείς για την αποκατάσταση της φλεγμονής. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, οι τραυματισμοί τενοντίτιδας βελτιώνονται μέσα σε λίγες ημέρες έως εβδομάδες, εκτός από ορισμένες χρόνιες περιπτώσεις που για την βελτίωση μπορεί να χρειαστούν έως και δύο μήνες. Γενικά, στην αποκατάσταση της τενοντίτιδας καρπού βοηθούν τα παρακάτω μέτρα:

 • Ξεκούραση.

  Είναι σημαντικό να ξεκουράζετε τον καρπό και να ακολουθείτε μεθόδους για σωστή στήριξη του καρπού. Κατά την διάρκεια της ξεκούρασης να μην κάνετε έντονες δραστηριότητες αλλά μόνο κάποιες ελαφριές εργασίες. Οι περίοδοι ξεκούρασης πρέπει να είναι σύντομες και επαναλαμβανόμενες κατά τακτικά χρονικά διαστήματα για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

 • Ειδικές ασκήσεις του καρπού.

Διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και ρυθμίζουν τη θερμότητα στους τένοντες, περιορίζοντας έτσι τη φλεγμονή. Οι ασκήσεις εκτελούνται υπό την καθοδήγηση φυσιοθεραπευτή και είναι ιδιαίτερα σημαντικές για αθλητές που πρέπει να επιστρέψουν στην προπόνηση μετά από τραυματισμό τένοντα.

 • Φαρμακευτική αγωγή.

Η χρήση αντιφλεγμονωδών και αναλγητικών φαρμάκων μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο.

 • Χρήση επιδεσμικών αξεσουάρ υγείας.

Όπως γάντι καρπού και περικάρπιο που παρέχουν ενισχυμένη στήριξη στον καρπό και συμβάλλουν σημαντικά στην αποσυμφόρηση της φλεγμονής των τενόντων.

 

Γάντι καρπού Christou 1910

Βασικό αξεσουάρ για την ανακούφιση του καρπού από τενοντίτιδα αλλά και για την ξεκούραση… υπερκινητικών χεριών. Είναι κατασκευασμένο από ειδικό υλικό προηγμένης τεχνολογίας ώστε να επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει σωστά χωρίς να ζεσταίνεται ή να ιδρώνει. Προσαρμόζεται άνετα σε κάθε χέρι χάρη στις δύο ρυθμιζόμενες θέσεις Velcro που διαθέτει κι έτσι διατηρεί σταθερό τον καρπό χωρίς να πιέζει το χέρι ή να περιορίζει τις κινήσεις του. Το γάντι καρπού Christou 1910 φοριέται χωρίς περιορισμό όλη μέρα για ανακούφιση από τον πόνο και την γρήγορη ανάκαμψη του καρπού από τραυματισμό ή κούραση.

 

ΓΑΝΤΙ ΚΑΡΠΟΥ 
SHOP NOW 6.50€

 

Περικάρπιο Christou 1910

Κρατάει σταθερό και προστατευμένο τον καρπό  κατά τη διάρκεια όλων των κινήσεων του χεριού χάρη στο ρυθμιζόμενο  Velcro,  που τον αγκαλιάζει περίτεχνα χωρίς να τον σφίγγει. Ταυτόχρονα, με το ενσωματωμένο μαξιλαράκι σιλικόνης του, κάνει μασάζ σε όλη την περιβάλλουσα περιοχή και έτσι προάγει την σωστή αιμάτωση των ιστών και των τενόντων. Η χρήση του περικαρπίου βοηθά σημαντικά στη μείωση του πόνου και στη διαδικασία αποκατάστασης της φλεγμονής.

 

ΠΕΡΙΚΑΡΠΙΟ ΜΕ ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΣΙΛΙΚΟΝΗΣ
SHOP NOW 5,95€

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο