Κότσι: αίτια και τρόποι αντιμετώπισης με τη σφραγίδα του Harvard

kotsi aitia kai tropoi antimetopisis harvard
image credits: unsplash.com


Η επιστημονική σφραγίδα του Πανεπιστημίου Harvard φέρει την απαιτούμενη εγκυρότητα που απαιτείται, όταν αναζητούμε αρθρογραφία για ένα τόσο συχνό ιατρικό ζήτημα παγκοσμίως.

Ακολουθούν χρήσιμες πληροφορίες με τη σφραγίδα του Harvard, για το κότσι ή αλλιώς το βλαισό μεγάλο δάκτυλο. Ποιά είναι τα αίτια εμφάνισής του, ποιά τα συμπτώματα που μπορούμε να αναγνωρίσουμε και πώς αντιμετωπίζεται;

Το κότσι είναι μία παραμόρφωση στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού κατά την οποία το μεγάλo δάκτυλο κλίνει προς τα υπόλοιπα δάκτυλα, ενώ το πρώτο μετατάρσιο “στρέφεται” προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Ο βλαισός μεγάλος δάκτυλος (κότσι) είναι η συχνότερη πάθηση του ποδιού για την οποία οι ασθενείς επισκέπτονται τον Ορθοπαιδικό, παγκοσμίως!

Τι είναι το κότσι σύμφωνα με τους ειδικούς;

Ο βλαισός μεγάλος δάκτυλος ή αλλιώς Κότσι είναι μια οστική παραμόρφωση στη βάση του μεγάλου δακτύλου στο έσω χείλος του ποδιού που συνήθως προκαλείται από απόκλιση του 1ου μεταταρσίου προς τα έσω και του μεγάλου δακτύλου προς τα έξω. Η περιγραφή της κατάστασης είναι απλή αλλά όχι τόσο απλή η θεραπεία της. Είναι συνήθης πάθηση αν σκεφτούμε ότι εμφανίζεται στο 40% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού.

Συχνά υπάρχει οικογενειακή προδιάθεση (Coughlin et al, 2005), ειδικά στην νεανική εμφάνιση της νόσου, η οποία επιβαρύνεται από τη χρήση ψηλοτάκουνων και στενών υποδημάτων, και αυτός είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες. Αναφέρεται επίσης πως είναι 15 φορές πιο συχνή σε πληθυσμούς που φορούν παπούτσια (Hogson et all, 1958). Άλλες αιτίες είναι αυτόανοσες νόσοι όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ανισορροπία μυών, πλατυποδία, ρικνός Αχίλλειος τένοντας, γενικευμένη χαλαρότητα συνδέσμων και υπερκινητικότητα της πρώτης ταρσομετατάρσιας.
Με λίγα λόγια, η αιτιοπαθογένεια για το κότσι είναι πολυπαραγοντική, φυσικά και όχι καθορισμένη και με δύο κύριες αιτίες: την κληρονομικότητα και το στενό υπόδημα.

kotsi aitia kai tropoi antimetopisis harvard
image credits: Harvard

Κότσι – Συμπτώματα:

  • Ερυθρό, σκληρό δέρμα κατά μήκος του εσωτερικού άκρου του μεγάλου δακτύλου
  • Ένα οστέινο εξόγκωμα στο σημείο αυτό
  • Πόνος πάνω από την άρθρωση, που επιδεινώνεται από την πίεση που ασκούν τα παπούτσια
  • Το μεγάλο δάκτυλο είναι στραμμένο προς τα υπόλοιπα δάκτυλα

Το κότσι και η αντιμετώπισή του

Όταν αρχίσει να εμφανίζεται ένα κότσι, φροντίστε τα πόδια σας και φορέστε παπούτσια που είναι φαρδιά μπροστά. Αυτό μπορεί συχνά να λύσει το πρόβλημα και να αποτρέψει την ανάγκη για περαιτέρω αντιμετώπιση. Σημαντική είναι και η βοήθεια της χρήσης ειδικών επιθεμάτων στο πόδι για να προστατεύεται το κότσι απο τον πόνο ή συσκευές που ονομάζονται διαχωριστικά για να απομακρύνετε το πρώτο από το δεύτερο δάκτυλο. Ακόμη, το επίθεμα βοηθάει γιατί λειτουργεί «εκπαιδευτικά στο κότσι» ως συντηρητική φυσική θεραπεία.

Το κότσι θέλει χειρουργείο;

Χειρουργείο ενδείκνυται μόνο αν αποτύχει η συντηρητική αγωγή.

Μπορεί να προληφθεί το κότσι;

Αποφύγετε να συμπιέζετε/συνθλίβεται τα δάκτυλα του ποδιού με στενά παπούτσια που δεν έχουν καλή εφαρμογή. Εντάξετε στην καθημερινότητα σας επιθέματα με διορθωτικό ανατομικό χαρακτήρα.

 

Πηγές:  health.harvard.edu | Apley’s system of Orthopaedics and fractures (8th edition) JBJS, 2003, 85-A, 938

Share this article