Θεοδώρα Γιαρένη, διεθνής κολυμβήτρια: “Μη μένετε αδρανείς”

theodora giareni simasia frontidas somatos
Η Θεοδώρα Γιαρένη σε αγώνες κολύμβησης


Η Θεοδώρα Γιαρένη είναι ένα αγαπημένο μας «δελφίνι», μία αθλήτρια που μας έχει εμπνεύσει, μας έχει εκπροσωπήσει και όπως δηλώνει η Αλεξάνδρα Χρήστου: «Ξέρει το σώμα και τις δυνατότητές του καλύτερα από τον καθένα».

Η Αλεξάνδρα γυμνάζεται μαζί της τους τελευταίους έξι μήνες. Παρά τις αμέτρητες υποχρεώσεις της, η Θεοδώρα τη βοηθά να «ακούει» το σώμα της, το οποίο σιγά-σιγά έχει ξυπνήσει. Οι αναπνοές της είναι καλύτερες και η πλάτη της που «κουβαλάει» το καθημερινό στρες σιγά-σιγά βρίσκει την σωστή της θέση. Άλλωστε, όπως δηλώνει η Θεοδώρα: «η κίνηση του σώματός, μας επιτρέπει να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας, να μαθαίνουμε τον εαυτό μας και να ορίζουμε τα όρια μας σωματικά και ψυχολογικά».  Έτσι, με όλα τα παραπάνω να με εμπνέουν να γυμναστώ, συνάντησα τη Θεοδώρα, ήπιαμε έναν καφέ, πού αλλού; στο Ο.Α.Κ.Α και μιλήσαμε για τη φροντίδα του σώματός μας.»

Αγαπητή Θεοδώρα, κολυμπάς από παιδί, τί ρόλο έπαιξε η κολύμβηση στη ζωή σου;

Η κολύμβηση αποτέλεσε μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Με δίδαξε από μικρή ηλικία την πειθαρχία, την θέσπιση και την επίτευξη στόχων. Η διαδικασία του πρωταθλητισμού στην κολύμβηση με έμαθε μεγαλώνοντας να υπηρετώ βασικές αρχές σημαντικές για την ζωή που δύσκολα μπορείς να διδαχτείς από οπουδήποτε αλλού. Όλα αυτά θα ήταν διαφορετικά αν ήμουν ένα παιδί που δεν αφιέρωσε 23 χρόνια σε μια πισίνα κυνηγώντας να γίνει καλύτερο και πιο ανταγωνιστικό στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Η εμφύσηση των αξιών του αθλητισμού είναι απαραίτητες για τα μικρά παιδιά και τα βοηθάει να είναι πιο έτοιμα να ανταποκριθούν στις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν στην συνέχεια της ζωής τους.

theodora giareni frontida somatos
Η Θεοδώρα Γιαρένη σε κολυμβητικούς αγώνες σκυταλοδρομίας.

Το σώμα μας μπορεί να αθληθεί ξανά μετά από χρόνια «καθιστικής ζωής»;

Το ανθρώπινο σώμα είναι το σπίτι μας, είναι αυτό που μας ακολουθεί σε όλη μας την ζωή, όποιον τρόπο ζωής και να επιλέξουμε. Η καθημερινότητα και οι ρυθμοί ζωής πια είναι τέτοιοι που αφήνουν περιορισμένο ελεύθερο προσωπικό χρόνο. Δεν είναι όμως ποτέ αργά να αλλάξεις μια κατάσταση που έχει φέρει το σώμα σου σε μια αθλητική αδράνεια. Ο καθένας προσωπικά μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να επιλέξει μια δραστηριότητα (παιχνίδι-άθλημα-γυμναστήριο) που του αρέσει και τον εμπνέει να αφιερώνει από τον λίγο χρόνο που του απομένει ελεύθερος σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση για να βάλει σε κίνηση την μηχανή που διαθέτει (ανθρώπινο σώμα) και να απολαμβάνει τα οφέλη της κάθε δραστηριότητας.

Οι Κάλτσες Διαβαθμισμένης Συμπίεσης μπορούν να μας βοηθήσουν;

Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης έχουν αποδειχθεί και ερευνητικά πλέον -εκτός από πρακτικά- ότι βοηθούν το σώμα μας. Η καθημερινότητα και η πολύωρη ακίνητη εργασία αυξάνουν την πίεση μέσα στις φλέβες των ποδιών λόγω των δυνάμεων της βαρύτητας, με αποτέλεσμα στο επίπεδο των σφυρών (αστραγάλου) να ασκείται και να γίνεται αισθητή η μέγιστη πίεση. Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης εφαρμόζουν διαφορετικές συμπιέσεις στο πόδι ανάλογα με την τάση του αίματος σε κάθε σημείο. Η μεγαλύτερη πίεση ασκείται στην περιοχή του αστραγάλου και μειώνεται σταδιακά προς τον μηρό. Η εφαρμογή αυτής της συγκεκριμένης συμπίεσης αυξάνει την πίεση υποδόρια, δηλαδή στους ιστούς κάτω από το δέρμα, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη της διόγκωσης των επιφανειακών φλεβών και αποκόπτει επίσης την συμφόρηση του αίματος. Επίσης, η συμπίεση των ιστών αυτών μεταφέρει το συσσωρευμένο υγρό πίσω στα τριχοειδή αγγεία αποτρέποντας την υπερχείλιση υγρών από αυτά. Η αποδοτικότερη εφαρμογή των καλτσών είναι κατά την διάρκεια της ημέρας όπως και κατά την διάρκεια πολύωρης ορθοστασίας ή ακινησίας.

Πρέπει να είσαι αθλητής για να φορέσεις Κάλτσες Διαβαθμισμένης Συμπίεσης;

Δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιος αθλητής για να φορέσει τις κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης. Είναι συνδεδεμένες με τους αθλητές γιατί χρησιμοποιούνται και βοηθούν κατά την διάρκεια της αποκατάστασης και ξεκούρασης τους. Οι ελαστικές κάλτσες δημιουργούν επίσης υπεραιμία στα σημεία εφαρμογής τους (κάτω-άνω άκρα) και με τον τρόπο αυτό επιταχύνεται η γρηγορότερη απορρόφηση του γαλακτικού οξέος που έχει παραχθεί στους μύες κατά την διάρκεια της έντονης προπόνησης.

Πες μας ό,τι θα ήθελες εσύ να μεταφέρεις σε όσους διαβάζουν αυτή τη συνέντευξη

Θα ήθελα να πω σε όποιον διαβάζει το συγκεκριμένο κείμενο ότι η κίνηση του σώματος μας επιτρέπει να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας, να μαθαίνουμε τον εαυτό μας, να καθορίζουμε τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα μας και να ορίζουμε τα όρια μας σωματικά και ψυχολογικά. Μην διστάζετε να βγάζετε το σώμα σας από την αδράνεια, το τροφοδοτείτε με ότι χρειάζεται για να είναι υγιές.

Για το τέλος ας κλείσουμε αλλιώς. Αν επέλεγες ένα έργο τέχνης (ζωγραφική, μουσική, ταινία, βιβλίο οτιδήποτε) που σε έχει «στιγματίσει» ποιο θα ήταν;

Το Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή που βρίσκεται στον λόφο Κορκοβάντο πάνω από το Ρίο Ντε Τζανέιρο, στο εθνικό πάρκο του Δάσους Τιζούκα είναι ένα μνημείο που με έχει στιγματίσει τόσο για την εμβληματικότητα του όσο και για την χρονική στιγμή της ζωής μου που βρέθηκα να το δω.

theodora giareni frontida somatos
Το Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή πάνω από το Ρίο ντε Τζανέιρο, στο εθνικό πάρκο του Δάσους Τιζούκα (Tijuca).
dhadji

Share this article