Σας γύρισε το πόδι; Μιλάμε για διάστρεμμα στον αστράγαλο!

Φροντίδα ποδιού

Το διάστρεμμα στον αστράγαλο είναι ένας από τους πιο συχνούς τραυματισμούς που μπορεί να βιώσει κάποιος, είτε αθλείται είτε όχι. Ένα άτσαλο περπάτημα, μια ξαφνική περιστροφή του ποδιού ή μια λάθος κίνηση κατά την άθληση, είναι μόνο μερικές από τις περιπτώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ένα διάστρεμμα, κοινώς στραμπούληγμα στον αστράγαλο. Ας δούμε τι ακριβώς είναι το διάστρεμμα αστραγάλου, πώς μπορούμε να το προλάβουμε, να το αντιμετωπίσουμε και πώς πρέπει να το διαχειριστούμε για γρήγορη και αποτελεσματική ανάρρωση.

Τι είναι το διάστρεμμα στον αστράγαλο

Το διάστρεμμα στον αστράγαλο ή αλλιώς “διάστρεμμα ποδοκνημικής”, σύμφωνα με την ιατρική ορολογία, συμβαίνει λόγω υπερέκτασης ή ρήξης των συνδέσμων που συγκρατούν μεταξύ τους τα οστά της ποδοκνημικής άρθρωσης και τα προστατεύουν από τραυματισμούς και από κακώσεις λόγω λανθασμένων κινήσεων, μιας πτώσης ή υπερβολικής πίεσης. Οι σύνδεσμοι αυτοί έχουν ελαστικότητα, η οποία τους επιτρέπει να τεντώνονται μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο και μετά να επανέρχονται στο κανονικό τους μήκος. Εάν ξεπεράσουν το μήκος της διάτασής τους, τότε επέρχεται μερική ή πλήρης ρήξη των ινών τους. Ανάλογα με το βαθμό διάτασης των συνδέσμων και το μέγεθος της βλάβης σε έναν ή περισσότερους συνδέσμους, το διάστρεμμα στον αστράγαλο χωρίζεται σε 3 τύπους:

 • Βαθμός 1 (ήπια μορφή): Οι ελαστικές ίνες του συνδέσμου τεντώθηκαν ελαφρά ή υπάρχει μια πολύ μικρή ρήξη. Ο αστράγαλος θα έχει μικρό πρήξιμο και ευαισθησία στην αφή.
 • Βαθμός 2 (μέτρια μορφή): Υπάρχει μερική ρήξη των ινών του συνδέσμου. Ο αστράγαλος είναι πρησμένος στο σημείο του τραυματισμού και προκαλεί πόνο με την κίνηση.
 • Βαθμός 3 (σοβαρή μορφή): Έχει προκληθεί πλήρης ρήξη συνδέσμου, το πρήξιμο είναι έντονο, ο τραυματισμός επώδυνος και το περπάτημα δύσκολο.

Πώς προκαλείται το διάστρεμμα αστραγάλου

Το διάστρεμμα μπορεί να προκληθεί από διάφορες καταστάσεις, όπως:

 • Αθλητικές δραστηριότητες: Ομαδικά αθλήματα μεγάλης έντασης, όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο και βόλεϊ, συνήθως περιλαμβάνουν απότομες αλλαγές κατεύθυνσης ή συγκρούσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυμάτων των ποδοκνημικών αρθρώσεων. Επίσης, μια λάθος προσγείωση μετά από άλμα ή περιστροφή κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας, όπως στο τένις ή στον στίβο, αποτελεί συχνή αιτία τραυματισμού.
 • Πτώσεις: Τραυματισμοί στον αστράγαλο μπορούν να προκληθούν από πτώση μετά από παραπάτημα, ολισθηρότητα του δρόμου, περπάτημα ή άσκηση σε ανώμαλη επιφάνεια.
 • Υπερβολική εξάντληση: Η υπέρβαση των φυσικών ορίων κατά τη διάρκεια μιας σωματικής άσκησης ή στις καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμούς των αρθρώσεων.
 • Ακατάλληλα υποδήματα: Φθαρμένα ή ακατάλληλα ή ψηλοτάκουνα παπούτσια αποσταθεροποιούν τα πόδια και τους αστραγάλους κατά την κίνηση ή το περπάτημα, καθιστώντας τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε τραυματισμούς στους αστραγάλους και γενικά στις αρθρώσεις.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για διάστρεμμα αστραγάλου

 • Προηγούμενος τραυματισμός στον αστράγαλο: Πρόσφατο στραμπούληγμα στον αστράγαλο ή κάποιος τραυματισμός άλλου είδους στον αστράγαλο, αυξάνουν τις πιθανότητες για νέο τραυματισμό.
 • Κακή φυσική κατάσταση: Τρόπος ζωής που δεν περιλαμβάνει κάποιο άθλημα ή σωματική άσκηση ή έστω περπάτημα σε καθημερινή βάση επηρεάζει την ευλυγισία στους αστραγάλους και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαστρέμματος.

Αναγνώριση των συμπτωμάτων

Τα συμπτώματα ενός διαστρέμματος ποικίλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα και το σημείο του τραυματισμού. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα σημάδια και να αντιμετωπίσετε τον τραυματισμό με προσοχή. Συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Πόνο και ευαισθησία
 • Πρήξιμο και μώλωπες
 • Δυσκολία στην κίνηση
 • Αστάθεια στον αστράγαλο
 • Αίσθημα σπασίματος τη στιγμή του τραυματισμού

Το σοβαρό διάστρεμμα και το κάταγμα έχουν παρόμοια συμπτώματα (πόνος, πρήξιμο, μώλωπες) και προκαλούνται και τα δύο από την περιστροφή του αστραγάλου, την πτώση ή από χτύπημα στον αστράγαλο. Η διαφορά είναι ότι στο διάστρεμμα οι σύνδεσμοι παθαίνουν ρήξη, ενώ στο κάταγμα σπάνε ένα ή περισσότερα από τα οστά στον αστράγαλο.

Διάγνωση για διάστρεμμα αστραγάλου

Η διάγνωση ενός διαστρέμματος στον αστράγαλο περιλαμβάνει κλινική εξέταση ώστε να  αξιολογηθεί το σημείο του τραυματισμού, να ελεγχθεί το πρήξιμο, οι μώλωπες, η ενόχληση κατά την αφή και το εύρος κίνησης της άρθρωσης. Ενδέχεται να χρειαστεί ακτινογραφία ώστε να αποκλειστούν σοβαρότεροι τραυματισμοί, όπως είναι το κάταγμα. Εάν κατά την εξέταση προκύψει υποψία για εκτεταμένη ρήξη συνδέσμων ή για ρήξη αρθρικού χόνδρου, τότε θα ζητηθεί μαγνητική τομογραφία για σωστή διάγνωση.

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό

Εάν νιώσετε πόνο και δείτε πρήξιμο στον αστράγαλο πρέπει να καλέσετε τον γιατρό για να εκτιμήσει αν θα πρέπει να γίνει περαιτέρω αξιολόγηση του περιστατικού. Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, μπορεί να έχετε πάθει σημαντική βλάβη σε έναν σύνδεσμο ή σε κάποιο οστό στον αστράγαλο.

Επιπλοκές από διάστρεμμα στον αστράγαλο

Η λανθασμένη αντιμετώπιση ενός διαστρέμματος, η ενασχόληση με αθλητικές δραστηριότητες σχεδόν αμέσως μετά από ένα διάστρεμμα ή τα συχνά διαστρέμματα στον αστράγαλο μπορεί να οδηγήσουν στις ακόλουθες επιπλοκές:

 • Χρόνιος πόνος στον αστράγαλο
 • Χρόνια αστάθεια της ποδοκνημικής άρθρωσης
 • Εμφάνιση αρθρίτιδας στον αστράγαλο

Πώς αντιμετωπίζεται το διάστρεμμα αστραγάλου

Το διάστρεμμα στον αστράγαλο είναι ένας τραυματισμός που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κίνηση. Για τον λόγο αυτό πρέπει να το αντιμετωπίζετε έγκαιρα με μια επίσκεψη στον ορθοπεδικό ώστε να προσδιορίζεται επακριβώς η σοβαρότητα του περιστατικού.

Η συντηρητική θεραπεία στοχεύει στην ανακούφιση του πόνου, στη μείωση του πρηξίματος και στην επαναφορά της λειτουργίας της ποδοκνημικής άρθρωσης. Οι συνήθεις επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

Ανάπαυση: Να αποφεύγετε δραστηριότητες που επιδεινώνουν το διάστρεμμα και να δώσετε χρόνο στην τραυματισμένη άρθρωση για ανάρρωση.

Πάγος: Η εφαρμογή παγοκύστης ή πάγου τυλιγμένου σε μια πετσέτα στην περιοχή του τραυματισμού για 15-20 λεπτά, αρκετές φορές την ημέρα, βοηθά να μειωθεί ο πόνος και το πρήξιμο.

Επίδεση: Ο ελαστικός επίδεσμος στην περιοχή παρέχει στήριξη και ελαχιστοποιεί το οίδημα.

Ανύψωση: Η τοποθέτηση του τραυματισμένου ποδιού ψηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς βοηθάει στη βελτίωση της κυκλοφορίας και στη μείωση του οιδήματος.

Φυσικοθεραπεία: Η εκτέλεση συγκεκριμένων ασκήσεων αποκατάστασης συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των μυών, στη βελτίωση της ευελιξίας και την ταχύτερη ανάκτηση της λειτουργίας της άρθρωσης.

Φαρμακευτική αγωγή: Η λήψη αναλγητικών όπως ιβουπροφαίνη ή παρακεταμόλη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και της δυσφορίας.

Σε σοβαρές περιπτώσεις όπου οι σύνδεσμοι έχουν υποστεί πλήρη ρήξη ή εάν η συντηρητική θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική, ενδέχεται να είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση.

Χρήσιμες συμβουλές για πρόληψη από διάστρεμμα στον αστράγαλο

Ο κίνδυνος τραυματισμού στον αστράγαλο μπορεί να μειωθεί σημαντικά με μερικά απλά μέτρα πρόληψης. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας δώσουν μια ιδέα για το τι πρέπει να κάνετε:

Προθέρμανση: Πριν από αθλητικές δραστηριότητες, οι κατάλληλες ασκήσεις προθέρμανσης σας βοηθούν για να προετοιμάσετε τους μύες και τους συνδέσμους για την κίνηση που θα ακολουθήσει.

Φορέστε κατάλληλα παπούτσια: Επιλέξτε να φορέσετε παπούτσια καλής εφαρμογής και στήριξης ανάλογα με τη δραστηριότητα που πρόκειται να κάνετε. Μειώστε τη συχνή χρήση ψηλοτάκουνων παπουτσιών. Πολύ σημαντικό να ενισχύσετε την ασφάλεια των παπουτσιών με τους ανατομικούς πάτους Comfy από την Christou 1910. Πρόκειται για την ιδανική επιλογή για τρέξιμο ή καθημερινή χρήση. Σχεδιασμένοι για να προσφέρουν άνεση και σταθερότητα, βοηθούν στη μέγιστη απόδοση και προστατεύουν από τους τραυματισμούς. Με ιδιαίτερη προσοχή στην ανατομία των ποδιών, παρέχουν στήριξη και άνεση σε κάθε βήμα. Επιπλέον, το τέλειο fitting εξασφαλίζει άνετη εφαρμογή, ανεξαρτήτως του brand των παπουτσιών σας.

Φορέστε ειδικές κάλτσες τεχνολογίας συμπίεσης σε περίπτωση άθλησης: Οι αθλητικές κάλτσες συμπίεσης Christou 1910 βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, ενισχύουν τη στήριξη των μυών και μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμών. Με σύνθεση που αναπνέει και τεχνολογία CoolMax, κρατούν τα πόδια σας δροσερά και ξηρά, παρέχοντας άνεση και ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας.

Φορέστε κάλτσες τεχνολογίας συμπίεσης για βήματα δυνατά και σταθερά: Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης Christou 1910  χαρίζουν αίσθημα ενέργειας όλη μέρα ανεξαρτήτως καθημερινού τρόπου ζωής (καθιστική δουλειά γραφείου, πολύωρη ορθοστασία). Επιπλέον, η συμπίεση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, προσφέροντας ένα “feel good factor” τόσο στις δραστήριες γυναίκες όσο και στους δυναμικούς άντρες, ενώ παράλληλα προστατεύει από σχηματισμό οιδήματος λόγω της συνεχούς πίεσης που ασκείται στον αστράγαλο κατά τη βάδιση.

Χρησιμοποιήστε προστατευτικό εξοπλισμό: Κατά τη διάρκεια ορισμένων δραστηριοτήτων υψηλού κινδύνου, εάν οι αστράγαλοί σας είναι ευαίσθητοι και επιρρεπείς σε στραμπούληγμα ακόμη και σε απλό περπάτημα, αν έχετε ήδη υποστεί προηγούμενο τραυματισμό ή αν θέλετε να νιώθετε τότε τα προστατευτικά αξεσουάρ υγείας Christou 1910 είναι απαραίτητα:

 • Επιστραγαλίδα με 4 εύκαμπτα πλαϊνά στηρίγματα για ασφάλεια και άνεση κατά την κίνηση : Σχεδιάστηκε για να προστατεύει τους τραυματισμένους αστραγάλους και να παρέχει ασφάλεια από κακώσεις. Με ρυθμιζόμενους ιμάντες και εύκαμπτες μπανέλες, επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση με ασφάλεια, ενώ είναι ελαφριά και άνετη για όλη την ημέρα. Ιδανική για χρήση με όλα τα παπούτσια, ακόμα και με γόβες ή μοκασίνια!
 • Υποπτέρνια σιλικόνης για ανακούφιση από τον πόνο της φτέρνας : Αν αντιμετωπίζετε πόνο στη φτέρνα, τα ανατομικά υποπτέρνια σιλικόνης Christou 1910 είναι η ιδανική λύση. Με μαλακή υφή και ανύψωση 1,5 εκατοστών, απορροφούν τους κραδασμούς και προστατεύουν τις αρθρώσεις, προσφέροντας άμεση ανακούφιση. Επιπλέον, είναι εύκολα στη φροντίδα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά χωρίς να χάσουν τον όγκο και το σχήμα τους.

Προσοχή κατά την κίνηση: Να είστε προσεκτικοί όταν περπατάτε, τρέχετε ή εργάζεστε σε ανώμαλο έδαφος ή φορέστε ενισχυμένα παπούτσια για ανάλογες συνθήκες.

Ενδυναμώστε τους μύες των ποδιών σας: Στο πρόγραμμα γυμναστικής συμπεριλάβετε ασκήσεις ενδυνάμωσης μυών και βελτίωσης της σταθερότητας των αρθρώσεων.

Υιοθετήστε καλή τεχνική στην κίνηση: Μάθετε και εφαρμόστε την κατάλληλη τεχνική για αθλήματα και δραστηριότητες ώστε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο πρόκλησης διαστρέμματος. Να αναπαύεστε αρκετά μετά από έντονη άσκηση.

Ακούστε το σώμα σας: Αναγνωρίστε σημάδια κόπωσης και πάρτε ένα διάλειμμα  από οποιαδήποτε δραστηριότητα για να αποτρέψετε την υπερβολική κούραση. Μην κάνετε αθλήματα για τα οποία δεν είστε προπονημένοι.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος για το ύψος σας: Το διάστρεμμα στον αστράγαλο είναι πιο πιθανό να συμβεί σε υπέρβαρα άτομα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο