Επικονδυλίτιδα: O αγκώνας του τενίστα έχει… happy end!

Επίδεση

Image Credits: pexels

 

Η επικονδυλίτιδα, ή αλλιώς νόσος ή αγκώνας του τενίστα, είναι μια μυοσκελετική κατάσταση που προκαλεί πόνο και ευαισθησία γύρω από τον αγκώνα και δεν αφορά μόνο τους τενίστες! Εμφανίζεται σε όλους, συνήθως μετά από καταπόνηση των μυών και των τενόντων στον βραχίονα (πήχη) του χεριού, κοντά στην άρθρωση του αγκώνα και στο εξωτερικό τμήμα του. Μερικές φορές ο πόνος επεκτείνεται σε όλο τον βραχίονα και στο πίσω μέρος του χεριού. Ο πόνος μπορεί να κυμαίνεται από ήπια δυσφορία κατά την κίνηση του αγκώνα, μέχρι και επώδυνη ενόχληση που γίνεται αισθητή ακόμη και όταν ο αγκώνας παραμένει ακίνητος. Στην περίπτωση που κινείτε το χέρι σας, κυρίως όταν κάνετε περιστροφικές κινήσεις, ο πόνος μεγαλώνει περισσότερο. Επίσης, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις και το τέντωμα του καρπού μπορούν να χειροτερεύσουν την κατάσταση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της επικονδυλίτιδας;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών, τα βασικά συμπτώματα της επικονδυλίτιδας περιλαμβάνουν πόνο και αίσθηση καύσου εξωτερικά του αγκώνα, καθώς και αδυναμία στη λαβή. Τα συμπτώματα αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί σταδιακά να επιδεινωθούν μέσα σε μερικές εβδομάδες ή μήνες. Γενικά, εάν έχετε επικονδυλίτιδα, συνήθως πονάτε:

 • Στο εξωτερικό τμήμα του άνω βραχίονα, ακριβώς κάτω από τον αγκώνα σας με τον πόνο να προχωράει προς τον καρπό,
 • Όταν σηκώνετε ή λυγίζετε ή τεντώνετε το χέρι σας,
 • Όταν γράφετε ή όταν κρατάτε μικρά αντικείμενα,
 • Όταν στρίβετε τον βραχίονα (για παράδειγμα, όταν γυρίζετε το πόμολο μιας πόρτας ή ανοίγετε ένα βάζο).

αγκώνας του τενίστα

Πηγή: unsplash

Πότε προκαλείται η επικονδυλίτιδα;

Η επικονδυλίτιδα εμφανίζεται όταν τεντώνονται οι μύες και οι τένοντες στον βραχίονα, λόγω μιας επαναλαμβανόμενης ή επίπονης δραστηριότητας. Κάποιες φορές, μπορεί να εμφανιστεί μετά από χτύπημα του αγκώνα. Με την έκταση των μυών και των τενόντων στον πήχη του χεριού αναπτύσσεται φλεγμονή στο εξωτερικό τμήμα του αγκώνα.

Ενδεικτικά, δραστηριότητες και εργασίες που μπορεί να προκαλέσουν επικονδυλίτιδα:

 • Αθλήματα με ρακέτα (τένις, μπάντμιντον ή σκουός), ακόντιο ή δίσκο,
 • Καλλιτεχνικές εργασίες (ζωγράφοι, μουσικοί, φωτογράφοι…)
 • Χειρωνακτικές εργασίες (υδραυλικοί, βαφείς, οικοδόμοι, κομμωτές, μακιγιέρ…),
 • Δραστηριότητες με επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών και του καρπού (όπως χρήση ψαλιδιού ή πληκτρολογίου) ή με επανειλημμένη κάμψη του αγκώνα (παίξιμο βιολιού).

Απλοί τρόποι θεραπείας της επικονδυλίτιδας

Η επικονδυλίτιδα είναι αυτοπεριοριζόμενη κατάσταση, δηλαδή με τον σωστό χειρισμό μπορείτε να την βελτιώσετε και να επιταχύνετε την ανάρρωση. Αρχικά, είναι σημαντικό να σταματήσετε να κάνετε τη δραστηριότητα που προκαλεί το πρόβλημα και να ξεκουράσετε τον τραυματισμένο σας βραχίονα. Εάν κάνετε χειρωνακτική εργασία, ίσως χρειαστεί να απέχετε ένα διάστημα από αυτή, έως ότου βελτιωθούν ο πόνος και η φλεγμονή στο χέρι σας. Επίσης, τοποθετώντας στον αγκώνα μια κρύα κομπρέσα για πέντε λεπτά, αρκετές φορές την ημέρα, μπορεί να σας ανακουφίσει από τον πόνο.

Σε πιο σοβαρές και επίμονες περιπτώσεις, συνιστάται η φυσιοθεραπεία με διάφορες μεθόδους για την μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας, καθώς και τη βελτίωση του εύρους κίνησης του χεριού σας. Παράλληλα, προτείνεται η χρήση επιαγκωνίδας που κάνει μικρομαλάξεις στην άρθρωση με ή χωρίς την χρήση μανικιού συμπίεσης που ενθαρρύνει τη ροή του αίματος στο χέρι, ενεργοποιώντας τους μύες και επιταχύνοντας την αποκατάσταση της βλάβης.

 

επικονδυλίτιδα

Πηγή: pexels

5 Βασικές ασκήσεις ενδυνάμωσης του βραχίονα και του καρπού των χεριών

Μόλις υποχωρήσει η φλεγμονή, μπορείτε να ξεκινήσετε απαλές ασκήσεις για να ενισχύσετε τους μύες του βραχίονα και να αποτρέψετε πιθανή υποτροπή. Καλό, βέβαια, είναι, προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε άσκηση, να επικοινωνήσετε με τον γιατρό ή τον φυσιοθεραπευτή για να σας βεβαιώσουν πως είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τις ασκήσεις θεραπείας.

Πηγή: Amy Crandall

Σφίξιμο γροθιάς

Η αδύναμη λαβή είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα της επικονδυλίτιδας. Η ενίσχυση της αντοχής των μυών του βραχίονα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της κίνησης του χεριού για την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων.

Εξοπλισμός που χρειάζεστε: τραπέζι και πετσέτα
Μύες που γυμνάζονται: τένοντες των δακτύλων και του αντίχειρα

 1. Ακουμπήστε τον βραχίονα σε ένα τραπέζι.
 2. Κρατήστε στη παλάμη σας μια τυλιγμένη πετσέτα ή μια μικρή μπάλα.
 3. Πιέστε την πετσέτα κλείνοντας το χέρι σας και κρατήστε για 10 δευτερόλεπτα.
 4. Χαλαρώστε. Επαναλάβετε 10 φορές και αλλάξτε χέρι.

 

Πηγή: Amy Crandall

Περιστροφή καρπού με βαράκι

Ο βραχιονοκερκιδικός μυς είναι ένας μεγάλος μυς του βραχίονα και εφάπτεται στον αγκώνα. Χάρη σε αυτόν περιστρέφεται η παλάμη προς τα επάνω και συχνά συμμετέχει σε κινήσεις που προκαλούν επικονδυλίτιδα.

Εξοπλισμός που χρειάζεστε: βαράκι 2 κιλών
Μύες που γυμνάζονται: βραχιονοκερκιδικός μυς

 1. Καθίστε σε μια καρέκλα και ακουμπήστε τον αγκώνα στο γόνατό σας, κρατώντας κάθετα προς τα κάτω ένα βαράκι 2 κιλών.
 2. Περιστρέψτε το χέρι σας, γυρίζοντας την παλάμη προς τα επάνω.
 3. Επαναφέρετε με περιστροφή το χέρι σας στην αρχική θέση, έως ότου η παλάμη σας να είναι στραμμένη προς τα κάτω.
 4. Επαναλάβετε 20 φορές σε κάθε πλευρά.
 5. Προσπαθήστε η κίνηση να γίνεται στο κάτω μέρος του βραχίονα, διατηρώντας ακίνητα τον άνω βραχίονα και τον αγκώνα σας.

 

 

Πηγή: Amy Crandall

Έκταση καρπού

Οι εκτατήρες του καρπού είναι μια ομάδα μυών για την κάμψη του καρπού. Είναι μικροί μύες που συνδέονται με τον αγκώνα και συχνά καταπονούνται από την υπερβολική χρήση, ειδικά κατά τη διάρκεια αθλημάτων με ρακέτες.

Εξοπλισμός που χρειάζεστε: βαράκι 2 κιλών
Μύες που γυμνάζονται: εκτατήρες καρπού

 1. Καθίστε σε μια καρέκλα, στηρίζοντας τον αγκώνα σας απαλά στο γόνατό σας. Κρατήστε το βαράκι στο χέρι σας με την παλάμη στραμμένη προς τα κάτω.
 2. Τεντώστε τον καρπό σας κάμπτοντας προς το σώμα σας. Εάν σας δυσκολεύει, κάντε την κίνηση χωρίς βαράκι.
 3. Επιστρέψτε στην αρχική θέση και επαναλάβετε 10 φορές σε κάθε πλευρά.
 4. Να κινείτε μόνο τον καρπό, κρατώντας το υπόλοιπο χέρι ακίνητο.

 

Φλεξ καρπού

Οι καμπτήρες του καρπού είναι μια ομάδα μικρών μυών που λειτουργούν αντίθετα από τους εκτατήρες. Συνδέονται με τον αγκώνα και όταν καταπονούνται από υπερβολική χρήση, οδηγούν σε πόνο και φλεγμονή.

Εξοπλισμός που χρειάζεστε: βαράκι 2 κιλών
Μύες που γυμνάζονται: καμπτήρες καρπού

 1. Καθίστε σε μια καρέκλα, στηρίζοντας τον αγκώνα σας απαλά στο γόνατό σας. Κρατήστε το βαράκι στο χέρι σας με την παλάμη στραμμένη προς τα επάνω.
 2. Λυγίστε τον καρπό σας προς το σώμα σας.
 3. Επιστρέψτε στην αρχική θέση και επαναλάβετε 10 φορές σε κάθε πλευρά.
 4. Να κινείτε μόνο τον καρπό, κρατώντας το υπόλοιπο χέρι ακίνητο.

 

Πηγή: Amy Crandall

Στύψιμο πετσέτας

Εξοπλισμός που χρειάζεστε: πετσέτα χειρός
Μύες που γυμνάζονται: εκτατήρες και καμπτήρες καρπού

 1. Καθίστε σε μια καρέκλα κρατώντας μια πετσέτα με τα δύο χέρια σας και διατηρώντας τους ώμους χαλαρούς.
 2. Στρίψτε την πετσέτα και με τα δύο χέρια σε αντίθετες κατευθύνσεις σαν να την στύβετε.
 3. Επαναλάβετε 10 φορές και στη συνέχεια άλλες 10 φορές προς την άλλη κατεύθυνση.

 

Πηγή: unsplash

Αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης από εμφάνιση επικονδυλίτιδας

Συχνά διαλείμματα στην εργασία, σωστή κίνηση των χεριών, τεχνικές γύμνασης και διάτασης, θετική στάση ζωής και κατάλληλα αξεσουάρ υγείας είναι βασικοί κανόνες για την πρόληψη της επικονδυλίτιδας. Γενικά, όποια δραστηριότητα και να κάνετε, το να μην στρεσάρετε τους τένοντες του αγκώνα, είναι ένας καλός τρόπος που θα σας βοηθήσει να αποφύγετε ή να καθυστερήσετε την κατάσταση ή να αποτρέψετε την επιδείνωση των συμπτωμάτων.

 • Μέτρο 1: Εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με επικονδυλίτιδα, σταματήστε να κάνετε τη δραστηριότητα που σας προκαλεί πόνο και βρείτε μια εναλλακτική μέθοδο που δεν θα ασκεί πίεση στους τένοντες και στους μύες του χεριού σας.
 • Μέτρο 2: Αποφεύγετε κινήσεις που επιβαρύνουν καρπό και αγκώνα περισσότερο από άλλες περιοχές του χεριού. Είναι προτιμότερο, οι κινήσεις σας να κατευθυνθούν από τους μεγαλύτερους μύες του ώμου και του άνω βραχίονα.
 • Μέτρο 3: Εάν παίζετε τένις ή σκουός που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις, κάποιες συμβουλές από τον προπονητή για βελτίωση της τεχνικής σας μπορεί να σας βοηθήσουν να προλάβετε την εμφάνιση της επικονδυλίτιδας.
 • Μέτρο 4: Πριν από έναν αγώνα ή μια δραστηριότητα που επιβαρύνει τους βραχίονες, είναι απαραίτητο να κάνετε καλό ζέσταμα για να αποφεύγετε τυχόν τραυματισμούς. Σε αυτό, θα σας βοηθήσει σημαντικά το μανίκι συμπίεσης, το οποίο φορώντας το προθερμαίνει τους μύες σας, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.  Έτσι, θωρακίζετε το χέρι σας με την κατάλληλη προστασία για να αποτραπούν τυχόν τραυματισμοί, ενώ παράλληλα επιταχύνετε την αποκατάσταση της βλάβης στον αγκώνα ή/και στον βραχίονα.
 • Μέτρο 5: Ελέγξτε την πιθανότητα να χρησιμοποιείτε ελαφριά εργαλεία ή ρακέτες ή να μεγαλώσετε το μέγεθος της λαβής τους, ώστε να ασκείτε μικρότερη πίεση στους τένοντες του χεριού σας.
 • Μέτρο 6: Η ενδυνάμωση των μυών του βραχίονα θα σας βοηθήσει στην πρόληψη από επικονδυλίτιδα. Ο φυσιοθεραπευτής θα σας συμβουλεύσει για τις ασκήσεις που πρέπει να κάνετε και τη συχνότητα.
 • Μέτρο 7: Όταν χρησιμοποιείτε το χέρι σας, να φοράτε πάντα επιαγκωνίδα ή/και μανίκι συμπίεσης, που προσφέρουν ολοκληρωμένη λύση για την επικονδυλίτιδα. Ο συνδυασμός των δύο αποτρέπει περαιτέρω βλάβη στους τένοντες και τους μύες και αποκαθιστά ταχύτερα το πρόβλημα, επιτρέποντας πλήρη ελευθερία κινήσεων και υποχώρηση του πόνου.

Shop the story by Christou 1910

Επιαγκωνίδα σιλικόνης και μανίκι συμπίεσης

Σχεδιασμένα με βάση την τεχνογνωσία και την αισθητική, η επιαγκωνίδα σιλικόνης και το μανίκι συμπίεσης προσφέρουν απόλυτη άνεση, τέλεια εφαρμογή και βέλτιστη αποτελεσματικότητα. Φορώντας τα μαζί ή χωριστά, τα δύο must επιδεσμικά αξεσουάρ αποτελούν την πλέον ολοκληρωμένη λύση για την πρόληψη και ταχύτερη αποκατάσταση της φλεγμονής από επικονδυλίτιδα.

 

 

 

CLICK & SHOP Πλτ. 11,85€

 

CLICK&SHOP

Το μανίκι συμπίεσης ασκεί την κατάλληλη περιφερειακή πίεση γύρω από τον αγκώνα και τον βραχίονα, βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και των ιστών, προθερμαίνει τους μύες και μειώνει το οίδημα και τον πόνο. Η επιαγκωνίδα διαθέτει προστατευτικό μαξιλαράκι σιλικόνης για τον αγκώνα και προσφέρει συνεχόμενες μικρομαλάξεις στην άρθρωση, οδηγώντας έτσι σε αύξηση τοπικής αιμάτωσης των ιστών για άμεση απορρόφηση της φλεγμονής και του πόνου.

Kατασκευασμένα από ειδικό υλικό υψηλής ποιότητας, αφήνουν το δέρμα σας να αναπνέει, χωρίς να ζεσταίνει, να ενοχλεί ή να εμποδίζει στην κίνηση. Φοριούνται χωρίς περιορισμό ό,τι κι αν κάνετε και σας έρχονται γάντι… με κάθε σας στυλιστική επιλογή!

Ενημερωθείτε για όλα τα επιδεσμικά αξεσουάρ υγείας ΕΔΩ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο