Μύκητες στα πόδια; Άμεση αντιμετώπιση και πρόληψη

Φροντίδα ποδιού

Στην καθημερινή μας ζωή, η φροντίδα των ποδιών συχνά παραμελείται. Η αλήθεια είναι ότι τα πόδια μας παίζουν καθοριστικό ρόλο στη συνολική μας υγεία. Αντέχουν το βάρος του σώματός μας, μας στηρίζουν σε κάθε βήμα που κάνουμε. Η παραμέληση της φροντίδας των ποδιών μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα θέματα. Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι οι μύκητες στα πόδια.

Οι μύκητες στα πόδια, ή αλλιώς μυκητίαση ποδιών, είναι μια ευρέως διαδεδομένη λοίμωξη. Γνωστή και ως “πόδι του αθλητή” αλλά και ως δερματοφυτία ποδιών, η λοίμωξη προκαλείται από μύκητες (δερματόφυτα) στα πέλματα και στην περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα. Πρόκειται για επίμονη δερματική πάθηση, που μερικές φορές είναι δύσκολο να εξαλειφθεί. Γνωρίζοντας τα αίτια της μυκητίασης, τα συμπτώματα, την θεραπεία και τα προληπτικά μέτρα μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και να διατηρήσουμε την υγεία των ποδιών μας.

the doctor is examining the patient's feet doctor dermatologist - feet fungus stock pictures, royalty-free photos & images

Αίτια και Συμπτώματα για τη μυκητίαση των ποδιών

Τα δερματόφυτα είναι μύκητες που αναπτύσσονται σε ζεστό και υγρό περιβάλλον, όπως είναι τα ιδρωμένα παπούτσια, οι ιδρωμένες κάλτσες, τα βρεγμένα πατώματα στα κολυμβητήρια και στα κοινόχρηστα ντους των γυμναστηρίων. Όταν οι μύκητες βρουν τις κατάλληλες συνθήκες, ευδοκιμούν και επιβιώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, από μήνες έως και χρόνια. Τα πόδια που έρχονται σε επαφή με ένα ευνοϊκό για τους μύκητες περιβάλλον μολύνονται και μπορούν εύκολα να μεταδώσουν τη μόλυνση σε άλλους.

Συνήθως οι μύκητες στα πόδια μαρτυρούν την εμφάνισή τους με κάποια συμπτώματα όπως τα ακόλουθα:

  • Κνησμός και αίσθημα καύσου: Η περιοχή που έχει μολυνθεί προκαλεί έντονο κνησμό που συνοδεύεται από αίσθημα καύσου και σε πιο σπάνιες περιπτώσεις από πόνο.
  • Ερυθρότητα και ξηρότητα δέρματος: Εμφανίζεται ερυθρό εξάνθημα στη μολυσμένη περιοχή του πέλματος ή των δαχτύλων, το δέρμα ξεφλουδίζει και ξηραίνεται.
  • Σκασμένο δέρμα με φουσκάλες και πληγές: Η μόλυνση προκαλεί φουσκάλες στο δέρμα ή εμφανίζονται ραγάδες που εξελίσσονται σε πληγές, προκαλώντας δυσφορία και πόνο. Η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί στα νύχια, που σε συνδυασμό με διάφορα βακτήρια, εμφανίζουν πυώδη φλεγμονή και αλλοιώσεις.
  • Δυσάρεστη οσμή: Η μυκητίαση δημιουργεί στα πόδια μια άσχημη μυρωδιά που γίνεται ακόμη πιο έντονη όταν συντρέχει κακή υγιεινή των ποδιών και υπερβολική εφίδρωση.

fungal foot itching caused by biting feet - feet fungus stock pictures, royalty-free photos & images

 

Αυτό το ξέρετε;

  • Ορισμένοι τύποι μυκήτων στα πόδια όχι μόνο αναπτύσσονται σε ζεστό και υγρό περιβάλλον αλλά μπορούν επίσης να επιβιώσουν σε περιβάλλον με ελάχιστο οξυγόνο. Ένας τέτοιος μύκητας είναι ο Trichophyton rubrum, συνήθης ύποπτος για το “πόδι του αθλητή”. Πρόκειται για έναν ανθεκτικό μύκητα που μπορεί να επιβιώσει τόσο σε αερόβιες (με οξυγόνο) όσο και σε αναερόβιες (χωρίς οξυγόνο) συνθήκες. Η προσαρμοστικότητά του του επιτρέπει να επιβιώνει οπουδήποτε, κάνοντάς τον ιδιαίτερα ανθεκτικό για εξάλειψη. Η ικανότητά του να παραμένει ενεργός σε περιβάλλον με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας στην αντιμετώπιση των μυκητιάσεων στα πόδια.
  • Ανάμεσα στα διάφορα είδη μυκήτων που προκαλούν λοιμώξεις στα πόδια, υπάρχει ένας μύκητας, ο Trichophyton mentagrophytes, που μολύνει ανθρώπους και ζώα. Πρόκειται για έναν ζωονοσογόνο μύκητα, που μεταδίδεται ανάμεσα σε ανθρώπους και κατοικίδια ζώα, όπως γάτες και σκύλους, προκαλώντας παρόμοια δερματική λοίμωξη. Αυτή η πληροφορία και μόνο υπογραμμίζει τη σημασία της υγιεινής των κατοικίδιων για την πρόληψη της μετάδοσης των μυκητιάσεων στους ιδιοκτήτες τους.

athlete's foot - feet fungus stock pictures, royalty-free photos & images

 

Θεραπεία για μύκητες στα πόδια

Η κλινική εξέταση από δερματολόγο γίνεται κυρίως στη μεσοδακτύλιο περιοχή των ποδιών. Σε κάποιες περιπτώσεις, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο δερματίτιδας ή ψωρίασης, λαμβάνεται δείγμα από την περιοχή, όπου με ειδικό μικροσκοπικό έλεγχο ανιχνεύεται ο μύκητας. Η μυκητίαση απαιτεί άμεση θεραπεία, καθώς μπορεί να επιδεινωθεί και να εξελιχθεί σε χρόνια πάθηση του δέρματος.

Η θεραπεία καθορίζεται από το είδος του μύκητα και την ανθεκτικότητά του. Στις περισσότερες των περιπτώσεων ακολουθείται τοπική εφαρμογή σκευασμάτων τα οποία περιέχουν δραστικές ουσίες, όπως είναι η τερβιναφίνη και η φλουκοναζόλη. Τα σκευάσματα βοηθούν στην εξάλειψη των μυκήτων και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Σε σοβαρές περιπτώσεις, κυρίως σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή με εκτεταμένη λοίμωξη, η θεραπεία περιλαμβάνει χορήγηση αντιβιοτικών από του στόματος. Ο συνδυασμός τοπικών σκευασμάτων και αντιβιοτικών εφαρμόζεται όταν ταυτόχρονα με την μυκητιασική λοίμωξη υπάρχει και βακτηριακή μόλυνση. Για να ολοκληρωθεί η θεραπεία χρειάζεται χρόνο, υπομονή και συνέπεια στις οδηγίες του γιατρού. Σε αντίθετη περίπτωση, η μυκητίαση δεν εξαλείφεται πλήρως και οι μύκητες συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητοι.

Προστασία από μύκητες στα πόδια με DAYS Fresh Soles Christou1910 

Οι μύκητες στα πόδια μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία στην καθημερινότητά μας. Εντοπίζοντας ως βασικό παράγοντα ανάπτυξης μυκήτων τα παπούτσια, η

πρωτοποριακή τεχνολογία των DAYS Fresh Soles αποτελεί μία νέα λύση προστασίας από τους μύκητες.

Το μυστικό που κρύβουν οι πάτοι DAYS Fresh επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός αντιμυκητιασικού περιβάλλοντος στο εσωτερικό των παπουτσιών. Η καινοτόμος τεχνολογία CYCLODEXTRIN, σε συνδυασμό με 100% οργανικά αιθέρια έλαια που απελευθερώνουν σταδιακά τα βιοδραστικά συστατικά τους, διασφαλίζει ένα σταθερό μικροκλίμα καθαριότητας και υγιεινής. Αποτέλεσμα της δράσης των DAYS Fresh είναι να αποτρέπουν την υπερβολική εφίδρωση και να διατηρούν το εσωτερικό των παπουτσιών στεγνό, δημιουργώντας φραγή στην ανάπτυξη μυκήτων, προάγοντας έτσι την υγεία των ποδιών μας.

Η προστασία από μύκητες με τους πάτους DAYS Fresh δεν αφορά μόνο την αποτελεσματική πρόληψη μυκητιάσεων αλλά και την προώθηση μιας διαρκούς αίσθησης άνεσης και φρεσκάδας στα πόδια, σε κάθε βήμα μας.

kicking off summer with a cruise - women feet stock pictures, royalty-free photos & images

Συμβουλές για την καλή υγιεινή των ποδιών

Παράγοντες κινδύνου: Κάποιες συμπεριφορές ή συνήθειες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μυκήτων στα πόδια. Το να φοράμε στενά παπούτσια ή παπούτσια χωρίς καλό αερισμό για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να δημιουργήσουμε στα πόδια μας ζεστό και υγρό περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων. Το να μοιραζόμαστε κάλτσες, παπούτσια ή πετσέτες με ένα άτομο που έχει μύκητες και με το να περπατάμε ξυπόλητοι σε κοινόχρηστους χώρους, όπως οι ντουζιέρες των γυμναστηρίων ή οι πισίνες, μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από μύκητες.

Σημασία της φροντίδας και της προσωπικής υγιεινής των ποδιών: Η διατήρηση της συνολικής υγείας των ποδιών προλαμβάνει την εμφάνιση μολύνσεων από μύκητες. Τα νύχια των ποδιών πρέπει να κόβονται τακτικά, σε ευθεία και όχι πολύ κοντά, προκειμένου να αποφευχθεί η επέκταση της μόλυνσης στα νύχια. Επιπλέον, το να αφήνουμε τα παπούτσια να στεγνώνουν πλήρως μεταξύ των χρήσεων μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη μυκήτων. Το τακτικό πλύσιμο των ποδιών και το προσεκτικό στέγνωμα, κυρίως μεταξύ των δακτύλων είναι σημαντικοί παράγοντες για μείωση κινδύνου από μυκητιάσεις. Επίσης, η χρήση βαμβακερών καλτσών μειώνει τον ιδρώτα στα πόδια. Τέλος, είναι απαραίτητος ο άμεσος δερματολογικός έλεγχος σε περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα μυκητίασης στα πόδια.

Πάτοι DAYS Fresh με βιοδραστικά συστατικά

SHOP NOW

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο