Πόνος στη μέση: ο πιο “Διάσημος” πόνος στον κόσμο!

Στήριξη μέσης

Ο πόνος στη μέση είναι ο πέμπτος πιο κοινός λόγος για τον οποίο μπορούμε ν’αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια!  Αυτό το τράβηγμα και το δυσάρεστο αίσθημα που μας ταλαιπωρεί ή και μας καθηλώνει, είναι, δυστυχώς, αποτέλεσμα του σύγχρονου lifestyle μας και της μακρόχρονης καθιστικής ζωής όχι μόνο στο επαγγελματικό μας περιβάλλον αλλά και στον περιορισμένο, ελεύθερο χρόνο που μας αναλογεί!

Έμμηνος ρύση, μυϊκός σπασμός, υψηλό ουρικό οξύ και αρθρίτιδα, αυξημένο βάρος είναι μερικές από τις πιο κοινές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν αυτή την έντονη ενόχληση στο σώμα μας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, μπορεί ακόμη και να αποτελεί επακόλουθο του συσσωρευμένου στρες και κατά συνέπεια μιας αρνητικής, ψυχοσωματικής αντίδρασης του οργανισμού μας, που ξεσπά σε κάποιο σημείο του σώματος.

Σε γενικές γραμμές, υπολογίζεται ότι μέχρι και το 80% του πληθυσμού στον πλανήτη, θα παρουσιάσει σε κάποια στιγμή της ζωής του, πόνο στη μέση. Ο πόνος αυτός δεν γνωρίζει ηλικία, επηρεάζοντας από εφήβους μέχρι και ωριμότερα άτομα σε ηλικία. Μάλιστα εκτιμάται ότι από το 1995 μέχρι σήμερα, τα κινητικά προβλήματα που οφείλονται σ’αυτόν τον πόνο έχουν αυξηθεί κατά 54%.

Όσοι υποφέρουν από αυτό τον χρόνιο πόνο, πολλές φορές αποφεύγουν εντελώς οποιαδήποτε μορφή άσκησης, από φόβο μήπως τραυματίσουν την περιοχή ή οξύνουν το πρόβλημα με κάποια λανθασμένη κίνηση.

Όμως η συνεχής ταλαιπωρία από τον πόνο χρειάζεται κάποια λύση, κι αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την κατάλληλη «θωράκιση» του σώματός μας! Η βελτίωση της κινητικότητας στην περιοχή των γοφών και η ενδυνάμωση του κορμού μας, μπορούν να φέρουν την ανακούφιση που τόσο αποζητούμε.

Οι κύριες αιτίες για τον πόνο στη μέση

Σε γενικές γραμμές, ο πόνος στη μέση παρατηρείται, είτε λόγω αστάθειας ( εξαιτίας του αδύναμου κορμού ή των χαλαρών αρθρώσεων), είτε λόγω έντασης και σφιγμένων μυών. Συχνά, το σώμα μας, συνηθισμένο στην ακινησία, αυτόματα μπορεί να νιώσει το γνωστό σε όλους μας “τράβηγμα”, όταν σκύβουμε ή σηκώνουμε απότομα βάρος καθώς οι κινήσεις αυτές είναι λιγότερο οικείες σ’ αυτό.

Ένα γενικό πρόγραμμα με αερόβιες ασκήσεις που περιλαμβάνουν την κίνηση των γοφών, ασκήσεις stretching και δυναμικές ασκήσεις για τον κορμό, μπορούν προοδευτικά να βελτιώσουν την έξαρση του πόνου. Κι αυτό γιατί οι γοφοί και το κάτω μέρος της πλάτης συνδέονται και καθώς το σημείο της πλάτης αποτελεί και μέρος του κορμού μας (μαζί με τους κοιλιακούς στο μπροστινό μέρος του σώματός μας), η άσκηση σε όλη αυτή την μυϊκή ομάδα, βοηθά να υποστηρίξουμε καλύτερα την πλάτη μας και ν΄αποφύγουμε την μυϊκή καταπόνηση και τον πόνο.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή τη σύνδεση στο σώμα μας, οι μύες του κορμού μας βρίσκονται συγκεντρωμένοι γύρω από την κοιλιακή χώρα, όπως προαναφέραμε, την πλάτη, τό πυελικό έδαφος, στο κάτω μέρος της λεκάνης μας δηλαδή και στους γοφούς.  Όλοι αυτοί οι μύες μαζί, είναι υπεύθυνοι για την ισορροπία, τη στάση του σώματος, την σταθερότητα του κορμού μας και αποτελούν το θεμέλιο της κίνησης. Εάν είναι αδύναμοι, τότε άλλοι μύες πρέπει να αντισταθμίσουν το βάρος και την πίεση και τότε είναι που προκύπτει η κακή στάση του σώματος και ο πόνος στην πλάτη.

11 βασικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση της μέσης

 

Ας δούμε λοιπόν κάποιες στρατηγικές ασκήσεις για να βελτιώσετε το πρόβλημα στη μέση σας ξεκινώντας από τις πιο απλές και περνώντας σε λίγο πιο απαιτητικές, που μπορείτε να εντάξετε σταδιακά στη ρουτίνα σας.

 •       Το κινούμενο σκαθάρι

 

image credits: self.com

 

Ξαπλώστε στην πλάτη σας με τα πόδια σας στον αέρα και τα γόνατα λυγισμένα κατά 90 μοίρες.

Σηκώστε τα χέρια σας στον αέρα, έτσι ώστε αυτά να βρίσκονται ακριβώς πάνω από τους ώμους σας.

Προχωρήστε αργά το δεξί πόδι σας μπροστά από εσάς και το αριστερό σας χέρι πάνω από το κεφάλι σας, κρατώντας το κάτω μέρος της πλάτη σας πιεσμένο στο πάτωμα.

Επιστρέψτε στην αρχική θέση. Επαναλάβετε από την άλλη πλευρά.

 

 •        Η αχιβάδα που ανοιγοκλείνει
image credits: self.com

 

Ξαπλώστε στην αριστερή σας πλευρά με το ισχίο, τα γόνατα και τους αστραγάλους σας ν’ακουμπούν το ένα πάνω στο άλλο.

Λυγίστε τα γόνατά σας σε γωνία 90 μοιρών.

Κρατώντας τα πόδια σας μαζί, περιστρέψτε το δεξί γόνατό σας ανοιχτό, στη συνέχεια χαμηλώστε το αργά πίσω στο έδαφος.

Μην ξεχάσετε να κάνετε την άλλη πλευρά!

 

 • Ο ιπτάμενος σκύλος
image credits: self.com

 

Ξεκινήστε με τα χέρια και τα γόνατά σας σε επιτραπέζια θέση, με τους καρπούς πάνω από τους ώμους και τα γόνατά σας κάτω από τους γοφούς σας.

Εκτείνετε το δεξί σας χέρι προς τα μπροστά και το αριστερό πόδι πίσω, διατηρώντας επίπεδη πλάτη και τετράγωνους γοφούς.

Σπρώξτε τους κοιλιακούς σας και εκπνέετε, καθώς τραβάτε τον δεξί αγκώνα σας στο αριστερό γόνατό σας.

Εκτείνετε πίσω και ξανά απ’την αρχή.

Μην ξεχάσετε να κάνετε την άλλη πλευρά!

 

 • Η γέφυρα των γλουτών
image credits: self.com

 

Ξεκινήστε ξαπλωμένη στην πλάτη σας, τα γόνατά σας λυγισμένα και τα χέρια σας σε σχήμα χαμηλού V πλάι στους γοφούς σας. Τα πόδια σας πρέπει να είναι χωριστά περίπου σε απόσταση ίση με του ισχίου και οι φτέρνες σας λίγα εκατοστά μακριά από τα οπίσθια.

Σπρώξτε τις φτέρνες σας για να ανυψώσετε το ισχίο, ενώ σφίγγετε τους γλουτούς σας. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια διαγώνια γραμμή από τους ώμους σας προς τα γόνατά σας.

Παύση για 1-2 δευτερόλεπτα, στη συνέχεια χαμηλώστε προς τα κάτω.

Οι πιο προχωρημένοι στις ασκήσεις μπορούν να το δοκιμάσουν και με ένα πόδι κάθε φορά.

 

 • Το κύλισμα του Pilates
image credits: self.com

 

Ξαπλώστε με το πρόσωπο ανάσκελα πάνω σε ένα στρώμα γυμναστικής,  με τα χέρια σας να στηρίζονται πάνω απ’το κεφάλι σας.

Ρίξτε τα χέρια σας στον αέρα, έτσι ώστε οι καρποί σας να είναι ακριβώς πάνω από τους ώμους σας, και να αρχίσετε να γυρίζετε την σπονδυλική σας στήλη πάνω και πίσω στο έδαφος.

Διπλώστε τα πόδια σας, σχηματίζοντας ένα σχήμα “U” με το σώμα σας.

Κάντε αντίστροφη κίνηση για να χαμηλώσετε πίσω στο στρώμα.

 

 • Η ισορροπία του Πολεμιστή
image credits: self.com

 

Σταθείτε στο αριστερό σας πόδι και σηκώστε το δεξιό γόνατο στο ύψος του ισχίου μπροστά από το σώμα σας.

Ρίξτε τον κορμό σας προς τα μπροστά, καθώς εκτείνετε το δεξί σας πόδι πίσω σας.

Κρατήστε το σταθερό πόδι ελαφρώς λυγισμένο καθώς ο κορμός σας γίνεται παράλληλος με το πάτωμα. Εκτείνετε τους ώμους πάνω απ’το κεφάλι σας για να βοηθήσετε στην ισορροπία.

Παύση για ένα δευτερόλεπτο, στη συνέχεια, αντιστρέψτε την κίνηση.

Μην ξεχάσετε να κάνετε την άλλη πλευρά!

 

 •      Πλάγιο κάθισμα
image credits: self.com

 

Σταθείτε ψηλά με τα πόδια σας μαζί και τα χέρια στους γοφούς σας.

Βάλτε το δεξιό σας πόδι προς τα δεξιά, έτσι ώστε τα πόδια σας να είναι απλά πιο ανοικτά από το πλάτος των ώμων.

Λυγίστε τα γόνατά σας και ρίξτε τα οπίσθια πίσω και κάτω για να χαμηλώσετε σε στάση καθίσματος.

Ισιώστε τα γόνατά σας και επαναφέρετε το πόδι σας στην αρχική θέση. Επαναλάβετε με το άλλο πόδι.

 

 •         Κάθισμα με το βάρος του σώματος
image credits: self.com

 

Ξεκινήστε να στέκεστε με τα πόδια σας λίγο πιο ανοικτά από το πλάτος των ώμων.

Τοποθετήστε τα οπίσθια πίσω σε θέση καθίσματος, χωρίς να αφήσετε τα γόνατά σας να ξεπεράσουν τα δάχτυλα των ποδιών σας. Βεβαιωθείτε ότι το βάρος σας είναι στις φτέρνες σας και κρατήστε το στήθος σας τεντωμένο ψηλά.

 

 •      Ανάποδη θέση ξιφομάχου
image credits: self.com

 

Ξεκινήστε σε όρθια στάση με τα πόδια σας ανοιχτά όσο το εύρος των ώμων σας.

Εισπνεύστε καθώς κινείστε προς τα πίσω με το αριστερό σας πόδι.

Γείρετε πάνω στο μετατάρσιο του αριστερού σας ποδιού και κρατήστε τη φτέρνα σας πάνω από το έδαφος.

Τώρα λυγίστε τα γόνατά σας δημιουργώντας δύο γωνίες 90 μοιρών με τα πόδια σας. Κρατήστε τους ώμους σας ακριβώς πάνω από τους γοφούς σας και το στήθος σας να είναι τεντωμένο ψηλά.

Σπρώξτε μέσα από τη φτέρνα του δεξιού σας ποδιού για να επιστρέψετε σε όρθια στάση και στη συνέχεια επαναλάβετε με το αντίθετο πόδι.

 

 •      Θέση ξιφομάχου με συστροφή
image: self.com

 

Σταθείτε με τα πόδια ανοικτά όσο το εύρος των ώμων σας.Κάντε ένα μεγάλο βήμα πίσω με το αριστερό πόδι και λυγίστε τα γόνατα για να κατεβείτε στη θέση ξιφομάχου, ενώ ταυτόχρονα στρέφετε τον κορμό προς το δεξί σας πόδι. Επιστρέψτε σε όρθια θέση και μετά επαναλάβετε με το αντίθετο πόδι. Παρότι η άσκηση συνοδεύεται από το βαράκι μπορείτε να το αποφύγετε για να μην πιέσετε τη μέση σας.

 

 •       Οι ραχιαίοι της καλημέρας
image credits: self.com

 

Σταθείτε με τα πόδια ανοικτά πέρα από τους γοφούς σας και τα χέρια δεμένα πίσω από το κεφάλι με τους αγκώνες ανοικτούς.

Κρατώντας τον κορμό σας σφιχτά, λυγίστε τα γόνατά σας ελαφρώς και στρέψτε τους γοφούς πίσω, χαμηλώνοντας τον κορμό μέχρι να είναι σχεδόν παράλληλος προς το έδαφος.

Επιστρέψτε στην όρθια στάση.

 

Φυσικά, μιας και ο πόνος στη μέση είναι ένα πολύ ευρύ ζήτημα με διαφορετικές αιτίες, όταν υπάρχει πρόβλημα ευθυγράμμισης στο σώμα ή και πολύ οξείς πόνοι, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε πρώτα τον θεράποντα γιατρό σας ή κάποιον φυσικοθεραπευτή.

Ζώνη Στήριξης Μέσης

 

woman man black and white lower back support

Για να έχετε μια ολοκληρωμένη στήριξη στη μέση σας και να αποβάλλετε το σύμπτωμα του πόνου πάντα με φυσικό τρόπο και χωρίς να καταφεύγετε κάθε φορά σε ισχυρά αντιφλεγμονώδη που επιβαρύνουν τον οργανισμό, μπορείτε να επιλέξετε το προστατευτικό αξεσουάρ της ζώνης στήριξης μέσης. Η ζώνη στήριξης μέσης της Christou1910, είναι ειδικά σχεδιασμένη για να στηρίζει τέλεια τη μέση και να ξεκουράζει τη σπονδυλική στήλη, βοηθώντας τους μύες να χαλαρώσουν.

Η υπεραιμία που δημιουργείται είναι πολύ σημαντική, καθώς επιτρέπει στα ενεργά θρεπτικά συστατικά του αίματος να «ταξιδέψουν» γρήγορα στο πονεμένο σημείο και να αντιμετωπίσουν άμεσα την οσφυαλγία. Η ζώνη προκαλεί την άμεση ανταπόκριση του σώματος για την καταπολέμηση του πόνου. Ταυτόχρονα, χάρη στις 4 εύκαμπτες μπανέλες που ακολουθούν τη φυσική κίνηση του σώματος και τους έξτρα πλαϊνούς ιμάντες, φοριέται πολύ εύκολα και αγκαλιάζει τη μέση κάνοντάς μας να νιώθουμε ασφάλεια και άνεση σε κάθε μας δραστηριότητα.

Το σώμα παραμένει ελεύθερο, επιτρέποντας κάθε κίνηση, από τον σωστό τρόπο καθίσματος στον χώρο εργασίας και το χαλαρό περπάτημα, μέχρι και τις ασκήσεις γυμναστικής σας ακόμη και τον χορό! To διαχρονικό design σε λιτό μαύρο χρώμα με τα λευκά μόρια οξυγόνου, που συμβολίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία και την οξυγόνωση του σώματος είναι η πιο safe προσθήκη για κάθε εμφάνισή σας.

waist full support collage

back full support collage

Shop the story ηλεκτρονικά πατώντας εδώ  

H

αναζητήστε την στην επόμενη βόλτα σας στο πλησιέστερο σας supermarket, φαρμακειο ή ενημερωμένο χώρο υγείας (δείτε τη λίστα εδώ), μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το healthcorner της Christou1910 στο τμήμα καλλυντικών, επιλέγοντας ένα προστατευτικό αξεσουάρ υγείας που θα σας συνοδεύσει με άνεση σε κάθε σας μικρή και μεγάλη δραστηριότητα!

 

cart

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο