Στρες: Πώς αντανακλά σε μυϊκό πόνο στο σώμα μας

Στήριξη σώματος

Ο μυϊκός πόνος, και το σύμπτωμα των σφιγμένων αρθρώσεων, πέρα από την προφανή σωματική κόπωση κρύβει και βαθύτερα αίτια, που σχετίζονται άμεσα με τις διεργασίες στο νευρικό μας σύστημα, λόγω του έντονου στρες.

To ενδοκανναβινοειδές σύστημα

Η συνέντευξη του Καθηγητή Χειροπρακτικής Dr. Andree Kerklaan στο Goop, μας έκανε γνωστό ένα «κέντρο ελέγχου», στο σώμα μας γνωστό ως «ενδοκανναβινοειδές σύστημα».  Το σύστημα αυτό έχει δύο υποδοχείς, τους CB1 και CB2, που εντοπίζονται σε ολόκληρο το σώμα αλλά κυρίως στο νωτιαίο μυελό, στον εγκέφαλο, και στο περιφερειακό νευρικό μας σύστημα, αντίστοιχα.

Dr. Andree Kerklaan

Ο λόγος που το κάνει ιδιαίτερα σημαντικό, είναι ότι εμπλέκεται στη ρύθμιση πολλών βασικών λειτουργιών του σώματος, ανάμεσα σε αυτές η ανοσοποιητική λειτουργία, η διάθεση, ο μεταβολισμός, η νευρική ανάπτυξη αλλά και ο πόνος.

Το σύστημα αυτό δρα και ως απάντηση σε ασθένειες, λειτουργώντας πρωταρχικά σαν μια ρύθμιση ομοιόστασης για το σώμα μας, απέναντι στις εξωτερικές απειλές. Η ασθένεια στο σώμα μας λοιπόν, εκδηλώνεται, όταν αυτή η ομοιόσταση αποτυγχάνει να λειτουργήσει κανονικά.

Για τον Καθηγητή, είναι πιο εύκολο να το φανταστούμε σαν ένα «περίπλοκο επικοινωνιακό δίκτυο» στο σώμα μας, που έχει σημαντική συμβολή για τη διατήρηση της υγείας μας.

Καθώς το σώμα μας, στη βάση του λειτουργεί σαν μια μηχανή με τους μύες, τα οστά και τις αρθρώσεις της, θα πρέπει να κατανοήσουμε το πώς αυτό αντιδρά ή και υποκύπτει σε παράγοντες, το στρες και η καταπόνηση που του επιβάλλεται από τους σύγχρονους ρυθμούς της ζωής.

Ο Kerklaan εξηγεί ότι

τα σώματά μας είναι προγραμματισμένα να ανταποκρίνονται στα πράγματα πολύ γρήγορα, αλλά για σύντομα χρονικά διαστήματα, η λεγόμενη αντίδραση fight or flight (μάχη ή διαφυγή)

.

 

Στην εποχή μας, κάνουμε πράγματα πραγματικά αργά για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Οι μύες μας υποχρεώνονται να ενεργούν αργά, να κινούνται λιγότερο και να το κάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν κάνουμε κάτι που δεν είμαστε σχεδιασμένοι να κάνουμε, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα.

Από αυτήν την οπτική γωνία, λοιπόν, ο Καθηγητής κατανόησε ότι το «φυσικό σύμπτωμα και η ενόχληση ενός ασθενούς ίσως να μην είναι μόνο το απλό αποτέλεσμα του ότι έσκυψε για να πιάσει κάτι.»

Μπορεί να υπάρχουν άλλα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή του τη δεδομένη στιγμή και σχετίζονται με μια περισσότερο «ολιστική προσέγγιση». Η άσκηση, η σωστή διατροφή και ο ύπνος είναι τα όπλα μας απέναντι στις απειλές του σώματος.

Αλλά ακόμη πιο σημαντική είναι η αποσυμπίεση από το στρες. Χρειαζόμαστε να βγούμε έξω, να διασκεδάσουμε και να γεμίσουμε την καθημερινότητά μας με θετικά ερεθίσματα και «χαρούμενη ένταση» για να εξισσοροπήσουμε την πίεση και τις απαιτήσεις που δεχόμαστε στη ζωή μας.

Το στρες είναι περισσότερο σαν ένας μοχλός που πυροδοτεί αυτοματοποιημένες σωματικές αντιδράσεις. Κάθε φορά η αιτία που το σώμα μας μπαίνει σε κατάσταση συναγερμού, μπορεί να είναι όλο και πιο ασήμαντη, όμως οι αντιδράσεις μέσα στο σώμα μας μπορεί να μεγαλώνουν σε επίπτωση. Η  αντίδρασή μας στο άγχος και στο στρες, μεγαλώνει σε έκταση, όπως για παράδειγμα η εμφάνιση ταχυπαλμίας και η αυξημένη αρτηριακή πίεση και «είναι μια προσαρμογή του σώματος προς τη λάθος κατεύθυνση»

.

Αποσυμπίεση από το στρες

Ο Kerklaan  τονίζει ότι αυτή η διαπίστωση συνεπάγεται την προσπάθειά μας να βρούμε τρόπους να απενεργοποιήσουμε αυτές τις προγραμματισμένες απαντήσεις του σώματός μας στις αρνητικές συνθήκες που μας περιβάλλουν και ν’ ανακαλύψουμε διόδους για να απελευθερώσουμε ό,τι μας δημιουργεί πίεση. Όλοι ‘μας έχουμε μύες, που ανταποκρίνονται με προκαθορισμένο τρόπο σε ορισμένα πράγματα. Μπορεί για παράδειγμα, να καθόμαστε με έναν σφιγμένο και λανθασμένο τρόπο. Αυτό οδηγεί σε μία παγίωση, σε μια επαναλαμβανόμενη ανταπόκριση στο στρες με αυτό  τον τρόπο, οδηγώντας έτσι σε ένα φυσικό σύμπτωμα, σαν «παράπονο» του σώματός μας.

Η εξομάλυνση του άγχους στη ζωή μας, έχει πολλές προεκτάσεις. Μία απ’ αυτές,  η χειροπρακτική, «χειραγωγεί» το σώμα μας, έτσι ώστε να χαλαρώνει και να παράγει σε μεγαλύτερο βαθμό την ουσία ανανδαμίδη, που παράγεται από το ενδοκανναβινοειδές σύστημα, δημιουργώντας ένα αίσθημα παρατεταμένης ευφορίας και βοηθώντας στο να μειωθεί ο νευροπαθητικός πόνος στο σώμα μας.

chiropractic massage
image credits: unsplash.com

 

Όπως ακριβώς, παράγουμε ενδορφίνη, όταν γυμναζόμαστε και νιώθουμε πιο δυνατοί και αισιόδοξοι!

Η εκτόνωση και η αποβολή του στρες, είναι πολύ σημαντική για να μην παγιδεύουμε το σώμα μας, δημιουργώντας ένα τοξικό περιβάλλον. Ο πιο ήπιος τρόπος για να εντάξουμε ένα αίσθημα ισορροπίας στη ζωή μας, είναι φυσικά το περπάτημα. Μια χαλαρή βόλτα, «ταξιδεύει» τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας, αποφορτίζει από το βάρος του άγχους, αλλά και βοηθά το σωστό «ταξίδι» του αίματος στο σώμα μας!

sunshine collage
image credits: unsplash.com

 

image credits: unsplash.com

 

Λέγεται ότι ο μέσος άνθρωπος περπατά στη ζωή του, κάνοντας περίπου 5 φορές τον κύκλο της γης! Σ’ αυτή την αέναη περιπλάνηση για εικόνες, εμπειρίες και μια όμορφη και ισορροπημένη ζωή, μπορούμε να βάλουμε ένα μικρό εφόδιο και στα… πόδια μας, που συγκρατούν το βάρος και την πίεση του σώματός μας, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Ανατομικοί πάτοι σιλικόνης

Ο σεβασμός στο σώμα μας και το ευ ζην είναι ο βασικός άξονας, γύρω απ’ τον οποίο, η Christou1910 σχεδιάζει τα προϊόντα της.

Γι’ αυτό και δημιουργήσαμε τους ανατομικούς πάτους με 100% σιλικόνη ιατρικής ποιότητας και αιθέρια έλαια ιατρικού βαθμού, θέλοντας να χαρίσουμε ισορροπία, άνεση και άρωμα θετικής ενέργειας σε κάθε σας βήμα!

anatomic insoles package

                                                                                                                                                    πλτ. 16,50€ SHOP NOW

Οι υποαλλεργικοί πάτοι μας, παρέχουν βασική στήριξη στα 3 βασικά σημεία του πέλματος: τη φτέρνα, την ποδική καμάρα και το μετατάρσιο, απορροφώντας τους κραδασμούς και την πίεση. Η σπονδυλική στήλη και η μέση στηρίζονται και τα γόνατα και οι αρθρώσεις σας, προστατεύονται, έτσι ώστε να κάνετε, όποια δραστηριότητα σας ευχαριστεί και σας προσφέρει όλα αυτά τα θετικά ερεθίσματα που απομακρύνουν το στρες, χωρίς κανέναν κίνδυνο τραυματισμού.

Παράλληλα, το σώμα ανορθώνεται και ξεκουράζεται με φυσικό τρόπο χάρη στα υποπτέρνια σιλικόνης. Μια μικρή αλλά σημαντική προσθήκη στο παπούτσι σας, επιτρέπει να διανύετε όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις με σημαντικά μειωμένο το αίσθημα της κόπωσης. Τα υποπτέρνια απορροφούν τους κραδασμούς στη βάση της φτέρνας, ξεκουράζουν την ποδική κάμαρα και προστατεύουν τις αρθρώσεις της επιστραγαλίδας, του γονάτου, του ισχίου, της μέσης και της σπονδυλικής στήλης, βοηθώντας στην ισορροπία και τη σωστή στάση του σώματος.

                                                                                                                                                 πλτ. 10€ SHOP NOW

Κάντε το πιο προστατευμένο restart στο σώμα σας, ενάντια στο άγχος της εποχής μας. Ξεκινήστε κάθε καινούρια απόδραση από την ρουτίνα με τον πιο ανάλαφρο και σωστό βηματισμό!

 

pin
Θέλετε να τα δείτε απο κοντά;
Μπορείτε να αναζητήσετε τους πάτους σιλικόνης και τα υποπτέρνια,σε επιλεγμένους Χώρους Υγείας και Φαρμακεία.
Στα καταστήματα Ηοndos Center
Και φυσικά, στα Supermarket: Σκλαβενίτη, Θανόπουλο, Μασούτη, Ελληνικά market, Χαλκιαδάκης, Mymarket
Βρείτε το κοντινότερο σημείο πώλησης γράφοντας τη διεύθυνση σας ΕΔΩ 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο