Χρώμα νυχιών: Τι δηλώνει για την υγεία μας

Φροντίδα ποδιού

 

Όλοι μας χρειάζεται να παρατηρούμε την ποιότητα και την κατάσταση των νυχιών μας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ειδικά, οι άντρες μπορεί να μην ενδιαφέρονται τόσο για τα περιποιημένα άκρα και να έχουν συνηθίσει την ταλαιπωρημένη όψη των νυχιών τους είτε από μικροτραυματισμούς, είτε από προσωρινούς μωλωπισμούς κατά την άσκηση και την προπόνηση. Όμως, η αντιαισθητική εμφάνισή και η αλλοίωση στο χρώμα των νυχιών μπορεί στην πραγματικότητα να κρύβει ένα λανθάνον πρόβλημα υγείας.

 

Dr. Dana Canuso

 

Σύμφωνα με την Dr. Dana Canuso, Ποδίατρο, Χειρουργό και ιδρύτρια της Dr. Canuso Skincare στην Αμερική που μίλησε στο Mens Health, «μια φυσιολογική, υγιής επιφάνεια νυχιού έχει μια απαλή, ροδαλή απόχρωση και ένα σκληρή, ανθεκτική  αλλά λεπτή «πλάκα, που δεν σπάει και δεν φθείρεται με την παραμικρή αντίσταση».

 

 

 

 

 

 

Εμείς ετοιμάσαμε έναν οδηγό, ώστε να ενημερωθείτε για το τι μπορεί να σημαίνει η αλλαγή του χρώματος των νυχιών σας, για την υγεία σας:

 

Τα χρώματα των νυχιών και οι παθήσεις τους

 

  • Εάν τα νύχια σας είναι μωβ
purple toes
image credits: pinterest.com

 

Εάν παρατηρήσετε ότι το χρώμα στα νύχια σας έχει γίνει μωβ, τότε αυτό μπορεί να οφείλεται σε εσωτερικό αιμάτωμα ή μωλωπισμό κάτω από το νύχι σας.

Dr. Miguel Cunha

«Τα μικρά αιμοφόρα αγγεία αιμορραγούν κάτω από το νύχι, σκουραίνοντάς το», σύμφωνα με τον ποδίατρο Miguel Cunha, και ιδρυτή της Gotham Footcare με έδρα τη Νέα Υόρκη. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε από τραυματισμό, λόγω πτώσης κάποιου μεγάλου αντικειμένου ή ακόμη και λόγω παγίδευσής του σε μια σκληρή ή αιχμηρή επιφάνεια.

Αυτό μπορεί να συμβεί είτε από τραυματισμό, λόγω πτώσης κάποιου μεγάλου αντικειμένου ή ακόμη και λόγω παγίδευσής του σε μια σκληρή ή αιχμηρή επιφάνεια. Όταν προκύψει αυτό το είδος τραυματισμού υπάρχουν δύο επιλογές.

Μπορείτε να αφήσετε το νύχι σας να αναπτυχθεί και να αποβληθεί με φυσικό τρόπο από μια καινούρια, υγιή κεράτινη επιφάνεια με την πάροδο του χρόνου. Το μόνο αρνητικό είναι ότι θα χρειαστεί να περιμένετε αρκετούς μήνες, καθώς τα νύχια μας μεγαλώνουν μόνο κατά ένα χιλιοστό κάθε μήνα. Η άλλη επιλογή είναι να το αφαιρέσετε σε έναν γιατρό. Αυτή η λύση επιλέγεται συνήθως, όταν ο πόνος κάνει την κατάσταση οδυνηρή, κάτι που μπορεί να συμβεί μερικές φορές αν η πίεση του συσσωρευμένου αίματος κάτω από την πλάκα του νυχιού είναι εκτεταμένη και υπερβολική.

Τα μωβ νύχια μπορεί επίσης να υποδηλώνουν ένα κυκλοφορικό πρόβλημα, που «αναγκάζει το νύχι να λαμβάνει λιγότερο οξυγόνο απ’ όσο χρειάζεται», όπως εξηγεί η Canuso. «Επειδή ο ιστός μπορεί να μην παίρνει το αίμα που χρειάζεται, μπορεί να εκδηλωθεί πόνος στο δάκτυλο ή το νύχι”. Για τη θεραπεία αυτών των συμπτωμάτων, πρέπει να εντοπιστεί η αιτία του κυκλοφορικού προβλήματος, κάτι που απαιτεί μία επίσκεψη στον γιατρό σας.

 

 

  • Εάν τα νύχια σας είναι κίτρινα ή καφέ
yellow nails
image credits: pinterest.com

 

Κίτρινα ή καφέ νύχια μπορούν να προκληθούν «από ένα πρόβλημα με το αναπνευστικό ή το λεμφικό σύστημα, αν και συμβαίνουν συχνότερα λόγω επιπλοκών του διαβήτη ή ακόμη πιο συχνά λόγω των μυκητιάσεων», λέει η Canuso.

Στην περίπτωση της μυκητίασης, το νύχι είναι επίσης παχύ και εύθραυστο και καταλήγει σε αυτή τη μορφή όταν ένα ή περισσότερα νύχια έχουν προσβληθεί από τον μικροσκοπικό οργανισμό, που συνήθως ευδοκιμεί σε σκοτεινό, υγρό και ζεστό περιβάλλον, σύμφωνα με τον Cunha.

 Το εσωτερικό των παπουτσιών είναι ένα τέλειο περιβάλλον για να φιλοξενήσει μυκητιακούς οργανισμούς. Η κατάσταση αυτή συχνά αρχίζει ως λοίμωξη στο δέρμα, η οποία αποκαλείται και ως πόδι του αθλητή. Καθώς ο μύκητας των νυχιών διεισδύει βαθύτερα στο νύχι, μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό, πυκνότερο, άκαμπτο στρώμα νυχιού και θρυμματισμένες άκρες.

Η θεραπεία εξαρτάται από τον βαθμό της μόλυνσης και μπορεί να γίνει και βιοψία από τον γιατρό για να εκτιμηθεί η σοβαρότητα της πάθησης.

Η συνταγογραφούμενη θεραπεία από το στόμα μπορεί να χρειαστεί για μια πιο σοβαρή λοίμωξη, σύμφωνα με τον Cunha. Η θεραπεία στα νύχια με λέιζερ είναι μια εναλλακτική λύση, στην οποία μια δέσμη φωτός περνά μέσα από το νύχι, σκοτώνοντας τον μύκητα χωρίς να προκαλέσει βλάβη στο νύχι ή στους περιβάλλοντες ιστούς.

 

 

  • Εάν το νύχι σας είναι λευκό ή παρουσιάζει λευκές κηλίδες
white toenails
image credits: pinterest .com

 

Η λευκονυχία, οι λευκές κηλίδες ή γραμμές στα νύχια σας μπορεί να υποδηλώνουν διάφορα προβλήματα.

Λευκές γραμμές μπορούν να εμφανιστούν αν υπάρχει επαναλαμβανόμενη πίεση ή τραύμα στο νύχι, για παράδειγμα, εάν ένας δρομέας φορά παπούτσια που είναι μικρότερα απ’ όσο πρέπει και το δάκτυλο συνεχίζει να χτυπά στην κορυφή του παπουτσιού”,  μας εξηγεί ο Cunha. Τότε σχηματίζονται λευκές κηλίδες, εάν ο τραυματισμός δεν είναι αρκετά σοβαρός, ώστε να σπάσει το αιμοφόρο αγγείο, γεγονός που θα έκανε το νύχι σκούρο και μωλωπισμένο.

Η λευκονυχία μπορεί επίσης να προέρχεται από έλλειψη ψευδαργύρου. Εάν το νύχι είναι εντελώς λευκό ή υπάρχουν διάσπαρτες λευκές γραμμές κατά μήκος του, αυτό μπορεί να σημαίνει αναιμία ή ανεπάρκεια πρωτεΐνης. Εάν τα λευκά σημεία έχουν προκληθεί από τραυματισμό, δοκιμάστε να πάρετε μια βιταμίνη που ενισχύει τα νύχια όπως η βιοτίνη για να βελτιώσετε τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια και φυσικά, θα πρέπει να απέχετε για κάποιο διάστημα από την τραυματική δραστηριότητα. Και πάλι θα χρειαστεί να περιμενετε μέχρι να αναπτυχθεί το νέο, υγιές νύχι.

Σε περίπτωση που ανησυχείτε για πρόβλημα αναιμίας, προσέξτε και για άλλα συμπτώματα, όπως κόπωση ή μυϊκή αδυναμία. “Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα πρωτεϊνικής ανεπάρκειας ή αναιμίας και θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας”, σύμφωνα με την Canuso.

 

 

  • Εάν τα νύχια σας είναι μαύρα
bruised nail
image credits: pinterest.com

 

Τα νύχια που παρουσιάζουν ένα εντελώς μαύρο χρώμα μπορεί να έχουν πολλές αιτίες, όπως ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12, προβλήματα με τα νεφρά ή ασθένειες του ήπατος. Αλλά ο πιο κοινός λόγος για τον αποχρωματισμό είναι συνήθως το τραύμα », μας πληροφορεί η Canuso.

Απλά και μόνο σκοντάφτοντας σε κάποια προεξοχή, όπως πολύ συχνά μας συμβαίνει, μπορούμε να τραυματίσουμε το νύχι μας, με τον μωλωπισμό εάν είναι πιο σοβαρός να μετατρέψει το χρώμα σε μαύρο.

Αν συμβεί αυτό, θα χρειαστεί να περιμένετε να αναπτυχθεί ολόκληρο το νύχι πριν φύγει ο αποχρωματισμός, κάτι που μπορεί να διαρκέσει 6 έως και 9 μήνες.

Εάν το νύχι σας δεν είναι μαύρο, αλλά βλέπετε μια μαύρη γραμμή να το διατρέχει, τότε η  πιο κοινή αιτία είναι μια κατάσταση που ονομάζεται «γραμμική μελανονυχία».

Η κατάσταση αυτή συμβαίνει όταν οι χρωστικές ουσίες στα νύχια που είναι γνωστά ως μελανοκύτταρα προκαλούν υπέρ του δέοντος τοπικό χρωματισμό, προκαλώντας το σκούρο χρώμα που βλέπουμε στα νύχια μας, σύμφωνα με τον Cunha.

 

Προστατευτικός σωλήνας δακτύλων

 

Επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη τακτική, για να μην έρθετε αντιμέτωποι με κάποια από αυτές τις παθήσεις, εκτός από την προσεγμένη διατροφή που σας παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που είναι απαραίτητες για την υγιή ανάπτυξη των νυχιών σας, μπορείτε ακόμη να τα προστατέψετε, αλλά και να βοηθήσετε την ανάπλαση τους καλύπτοντας τα από την πιθανότητα προσβολής μολύνσεων και μυκήτων.

Ο προστατευτικός σωλήνας δακτύλων με βιολογικά αιθέρια έλαια της Christou1910 , τυλίγει τα δάκτυλα σαν ένα μαλακό φίλμ, προστατεύοντάς τα από το υγρό περιβάλλον των παπουτσιών μας, τη συνεχή πίεση και την τριβή που φέρουν αυτούς τους μικροτραυματισμούς. Εμποτισμένος με έναν θεραπευτικό συνδυασμό βιολογικών αιθέριων ελαίων ιατρικού βαθμού, ο σωλήνας δημιουργεί μια αίσθηση δροσιάς και καθαριότητας με ισχυρή αντιμυκητιασική δράση, δίνοντας μια φυσική λύση στο πρόβλημα της κακοσμίας των ποδιών, στο πόδι του αθλητή και στον μύκητα λειχήνα ενώ Παράλληλα, τα αιθέρια έλαια θρέφουν, αναπλάθουν και δυναμώνουν τα νύχια, κάνοντας τα πιο ανθεκτικά στους κινδύνους μολύνσεων.

TOE CALLUSES FILM

                                                                                                                                                          Πλτ. 7,20€ SHOP

Το βάλσαμο από την ελληνική χλωρίδα, είναι το λάδι με την πιο ισχυρή δράση για τραύματα και φλεγμονές. Το δεντρολίβανο καμφοράς έχει αναλγητική δράση, βελτιώνοντας την κυκλοφορία και προκαλώντας υπεραιμία τοπικά.

Ο κέδρος του Ατλαντικού, προσφέρει μοναδική ενυδατική δράση, με σημαντικές απολυμαντικές, αντιφλεγμονώδεις, επανορθωτικές και επουλωτικές ιδιότητες. Διατηρεί την ισορροπία στην επανόρθωση των κυττάρων διεγείροντας ταυτόχρονα τη σύνθεση των κερατινοκυττάρων στην επιδερμίδα.

Η πιπεράτη μέντα, προστατεύει από τη φαγούρα και τις ενοχλήσεις, έχοντας με τη σειρά της ισχυρή, αντιφλεγμονώδη δράση.

Το αιθέριο έλαιο της παραθαλάσσιας πεύκης μαζί με τον κέδρο, δημιουργούν έναν ισχυρό συνδυασμό που ενισχύει την ταχύτερη επούλωση και αναπλαση των πληγών.

Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, εκτός από τη συστηματική παρατήρηση των νυχιών σας, μπορείτε να φερθείτε έξυπνα,προνοώντας και προστατεύοντας εξ’ αρχής τα δάκτυλά σας, ειδικά κατά τη διάρκεια της άθλησης, του τρεξίματος, των πολύωρων προπονήσεων στο γυμναστήριο.

Εντάξτε στην καθημερινή σας περιποίηση τον προστατευτικό σωλήνα δακτύλων, που προστατεύει όχι μόνο από τις σκληρύνσεις και τους κάλους, αλλά και για τα ταλαιπωρημένα σας νύχια και τους μύκητες που καραδοκούν. Είναι η πιο απαλή,φυσική προστασία, που μπορεί να φορεθεί όλες τις ώρες της ημέρας με οποιοδήποτε τύπο παπουτσιού!
 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο