Φροντίδα για το διαβητικό πόδι: απαραίτητη και πολύ-πολύ εύκολη!

Φροντίδα ποδιού

Ο διαβήτης δεν είναι απλά μια ασθένεια, αλλά σου δίνει μαθήματα ζωής καθώς ζεις με αυτόν. Για την Sonia Sotomayor, μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών και μια από τις λίγες, ισχυρές, γυναικείες παρουσίες στο δικαστικό σώμα, ο διαβήτης την δίδαξε την πειθαρχία, την εγκράτεια, το μέτρο καθώς και το να βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση στη ζωή της γιατί πολύ απλά «νιώθεις καλύτερα όταν έχεις τον έλεγχο».

Sonia Sotomayor, Supreme Court of Justice U.S
Sonia Sotomayor, Supreme Court of Justice U.S

 

Για την υπερδραστήρια Οσκαρική ηθοποιό Halle Berry, η διαπίστωση ότι έχει διαβήτη, ακολούθησε από την άμεση αποδοχή του. Έχοντας σαν μόττο της ότι «απλώς έτσι είναι η ζωή», και ό,τι κι αν μας συμβαίνει δεν μπορεί να μας κρατήσει πίσω, συνεχίζοντας να κάνει αυτό που αγαπά, χωρίς κανένα αίσθημα παραίτησης με την ίδια ένταση και πάθος.

 

Halle Berry διαβητική
Halle Berry

 

Το υγιεινό πλάνο ενός ατόμου με διαβήτη δεν διαφέρει από το πλάνο που θα έπρεπε να ακολουθεί ο καθένας μας για να διατηρήσει το σώμα του υγιές και στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση. Η καθημερινή συνέπεια σ’ένα υγιεινό, διατροφικό πρόγραμμα, ο έλεγχος του επιπέδου ζαχάρου στο σώμα, η μείωση του αλκοόλ και του καπνίσματος είναι συνήθειες που όλοι μας οφείλουμε να υιοθετήσουμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας.

Ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας ότι, σύμφωνα με τη δημοσίευση του Harvard Health, «ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, σε άτομα με παχυσαρκία, που δεν ακολουθούν μία προσεγμένη διατροφή και απέχουν από τη φυσική δραστηριότητα και την γυμναστική», τότε είναι φυσικό επόμενο να πρέπει να εντάξουμε αυτά τα τουλάχιστον 30 λεπτά γυμναστικής στην καθημερινή μας ρουτίνα, όχι μόνο για να ξεφύγουμε από το περιττό βάρος αλλά και από τους υψηλούς δείκτες χοληστερίνης, τριγλυκεριδιών, σακχάρου και αρτηριακής πίεσης.

Η φροντίδα του διαβητικού ποδιού

Για τα άτομα με διαβήτη, η επιπλέον προσοχή στην φροντίδα του σώματος, περιλαμβάνει τα άκρα και κυρίως τα πόδια. Συχνά, τα άτομα με διαβήτη είναι πιο επιρρεπή στα προβλήματα των ποδιών, γιατί η πάθηση ενδέχεται να μειώσει την κυκλοφορία του αίματος ή να προκαλέσει κάποια βλάβη στα νεύρα.

Η Αμερικανική Ένωση για τον Διαβήτη εκτιμά ότι ένα στα πέντε άτομα με διαβήτη, που αναζητούν ιατρική περίθαλψη, το κάνουν κυρίως για τέτοιας φύσεως προβλήματα. Η γνώση του σωστού τρόπου φροντίδας τους είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την συνολική καλή εικόνα της υγείας τους.

Αυτό δεν θα πρέπει να σας πτοεί, καθώς υπάρχει λύση και μάλιστα πολύ άμεση. Η λεπτομερής παρατήρηση των άκρων είναι ένα απαραίτητο και πολύ απλό μέρος της καθημερινής φροντίδας, για την έγκαιρη αντιμετώπιση και την πρόληψη μεγαλύτερων προβλημάτων. Εάν παρατηρήσετε σκασμένα δάχτυλα που είναι ερεθισμένα και τσούζουν, εάν τα πόδια σας είναι μουδιασμένα, κρύα και επιρρεπή σε μολύνσεις, τότε αυτά είναι συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με τον διαβήτη. Καθώς μία μελέτη διαπίστωσε ότι το 50% των ατόμων με διαβήτη αντιμετωπίζουν νευρικές βλάβες στα άκρα, δεν βλάπτει να είστε περισσότεροι προσεκτικοί.

Είδαμε ότι τα προβλήματα στο διαβητικό πόδι είναι μεν κοινά αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τα αποφύγεις. Η ενημέρωση του γιατρού, που μας παρακολουθεί με ένα τακτικό check-up, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο  και η «εκπαίδευση» για τη σωστή φροντίδα του είναι δύο πολύ απλοί κανόνες, που χρειάζεται να ακολουθήσουμε για να έχουμε εμείς τον έλεγχο στη ζωή μας. Γι’ αυτό και συγκεντρώσαμε για εσάς τα πιο χρήσιμα tips για την καθημερινή φροντίδα των άκρων.

Χρήσιμα tips για την καθημερινή φροντίδα των άκρων

 

  • Προστατέψτε τα πόδια σας με τον πιο φυσικό τρόπο

olive collage

 

Για να διατηρήσετε τα πόδια σας σε καλή κατάσταση, χρειάζεται να τα πλένετε με κάποιο ήπιο καθαριστικό σαπούνι και στη συνέχεια να τα στεγνώνετε προσεκτικά, ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάκτυλα. Εφαρμόστε επίσης μία ενυδατική λοσιόν στα δάκτυλα αλλά και στη φτέρνα για να διατηρήσετε το δέρμα σας μαλακό και να αποφύγετε τα «σκασίματα» και τις ρωγμές που μπορούν να προκαλέσουν κάποια ανεπιθύμητη μόλυνση. Η φύση μας προσφέρει τις πιο ευεργετικές και οικονομικές λύσεις. Μία πρόσφατη έρευνα στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Ιράν έδειξε ότι η τοπική εφαρμογή ελαιόλαδου στα πόδια, βοήθησε σημαντικά στην ταχύτερη επούλωση των ελκών. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε μία παχύρρευστη κρέμα τύπου Nivea ή το εξίσου ευεργετικό σαπούνι από ελαιόλαδο ( αποφύγετε τη βαζελίνη που δεν απορροφάται).

 

  • Προσέξτε την θερμότητα και το κρύο     

Feet in shower

            

 

 

 

 

 

 

 

Ο διαβήτης μπορεί να κάνει τα άκρα περισσότερα ευαίσθητα στη ζέστη και το κρύο. Γι’αυτό φροντίστε να τα προστατεύετε από τις ακραίες θερμοκρασίες, αποφεύγοντας να τα φέρνετε σε άμεση επαφή με θερμαντικές συσκευές, όπως μαξιλάρια θέρμανσης, θερμοφόρες και ηλεκτρικές κουβέρτες. Ελέγξτε την θερμοκρασία του νερού πριν μπείτε για μπάνιο με τον αγκώνα και όχι με τα πόδια σας. Το νερό θα πρέπει να είναι χλιαρό και όχι καυτό. Μην παραμελείτε να φοράτε παπούτσια στην παραλία ή το ζεστό πεζοδρόμιο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

 

  • Μιλήστε με τον γιατρό σας

Doctor's appointment

Οι τακτικοί έλεγχοι είναι ένα μεγάλο μέρος της φροντίδας των άκρων όταν έχετε διαβήτη. Για να αποφύγετε τα προβλήματα πριν ακόμα αυτά ξεκινήσουν, επισκεφθείτε το γιατρό σας για πλήρη εξέτασή τους τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Εάν παρουσιαστούν συμπτώματα όπως, μούδιασμα, τσούξιμο και ερεθισμός, καθυστερώντας σημαντικά να επουλωθούν τότε καλέστε τον γιατρό σας άμεσα. Κάποια σημαντικά προβλήματα είναι:

-Το πόδι του αθλητή (σκασίματα ανάμεσα στα δάκτυλα)

-Πληγές και μικροαμυχές

-Νύχια που στρέφονται προς τα μέσα

-Αυξημένο μούδιασμα και πόνος

-Κάλοι, ερυθρότητα και μωλωπισμοί

-Κότσι, σφυροδακτυλία (όταν η μέση άρθρωση των δακτύλων είναι μόνιμα στραμμένη προς τα κάτω)

-Αιφνίδιες μολύνσεις

 

  • Επιλέξτε το κατάλληλο παπούτσι

Picking shoes

Φορέστε άνετα παπούτσια που προσαρμόζονται καλά στο πόδι σας, επιτρέποντάς του να αναπνέει. Αποφύγετε τα ψηλά τακούνια, τα στενά, μυτερά παπούτσια, ή τα ανοιχτά σανδάλια που αφήνουν τα δάκτυλά σας εκτεθειμένα.  Τα ιδανικά παπούτσια έχουν δερμάτινες άκρες, χωρίς σκληρές, εσωτερικές ραφές, και μαλακή επιφάνεια χωρίς κανένα τραχύ σημείο, ώστε να μην σχηματίζονται πληγές, κάλοι και φουσκάλες.

Προτιμήστε τα πάνινα, και δερμάτινα παπούτσια από μαλακό σουέντ και αποφύγετε τα υλικά που αφήνουν το πέλμα ιδρωμένο. Ειδικά κατά την ώρα της γυμναστικής, επιλέξτε ελαφριά αθλητικά παπούτσια και κάντε αποχή από την εντατική άσκηση, όταν έχετε ανοιχτές πληγές στα άκρα σας. Μην επιλέγετε στενές κάλτσες με ραφές, που μπορεί να προκαλέσουν σημεία πίεσης αλλά προτιμήστε κάλτσες από φυσικές ίνες από βαμβάκι ή μαλλί.

Κάθε φορά που αγοράζετε ένα καινούριο παπούτσι, αποφύγετε να το φοράτε για περισσότερο από μία ώρα της ημέρας, ενώ στο σπίτι είναι προτιμότερο να κυκλοφορείτε με παντόφλες με χοντρή, ανθεκτική σόλα. Για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες με ψύχος, επιλέξτε άνετες μπότες, που καλύπτουν κατάλληλα το πόδι σας, κρατώντας το ζεστό.

Για να είστε σίγουροι ότι το παπούτσι είναι το κατάλληλο για εσάς μπορείτε να σταθείτε με γυμνά πόδια πάνω από ένα κομμάτι χαρτί. Αφού σχηματίσετε το περίγραμμα του ποδιού σας, σχηματίστε σε ένα άλλο κομμάτι χαρτί το περίγραμμα του παπουτσιού σας. Συγκρίνετε τα δύο περιγράμματα. Το περίγραμμα του παπουτσιού σας πρέπει να είναι περίπου 3.5 εκατοστά φαρδύτερο από το μακρύτερο δάκτυλο του ποδιού σας και τόσο φαρδύ όσο το πλάτος του.

 

Κάλτσες για διαβητικούς και άτομα με ευαίσθητα πόδια

 

Οι διαβητικές κάλτσες είναι ένα σημαντικό προστατευτικό αξεσουάρ υγείας για… δυνατούς ανθρώπους με ευαίσθητα πόδια! Ο ειδικός τους σχεδιασμός «προνοεί» για τις ιδιαίτερες σωματικές ανάγκες και προλαμβάνει την εμφάνιση προβλημάτων στα άκρα. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου, ενδέχεται να μετριάσουν την άμυνα του οργανισμού και το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας συχνά βλάβες στο κυκλοφορικό και νευρικό σύστημα.

Τα προβλήματα όπως, η νευρική βλάβη ή η νευροπάθεια μειώνουν την αίσθηση ειδικά στο κάτω μέρος των ποδιών και αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμού. Πολλές φορές μάλιστα, ο τραυματισμός ενδέχεται να μην γίνει αντιληπτός από την αρχή, καθυστερώντας στην θεραπεία του. Γι’αυτό η λεπτομερής παρατήρηση, όπως είπαμε είναι απαραίτητη!

Επιπλέον, η καλή κυκλοφορία του αίματος, που συμβάλλει στην ταχύτερη επούλωση των πληγών, γίνεται πιο δύσκολη στα άτομα με κυκλοφορικά προβλήματα. ‘Ετσι αυξάνεται ο κίνδυνος να προκληθούν ακόμα και μολύνσεις, καθώς οι πληγές παραμένουν ανοιχτές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το διαβητικό πόδι απλά χρειάζεται λίγη φροντίδα παραπάνω, παραμένοντας καθαρό, άνετο και προστατευμένο κάθε ημέρα. Οι κάλτσες για διαβητικούς έχουν σαν κύριο άξονα δράσης τους να ενισχύουν την καλή κυκλοφορία του αίματος, να εμποδίζουν την πρόκληση τραυματισμών αλλά και να δημιουργούν ένα στεγνό και άνετο περιβάλλον, διώχνοντας μακριά την ανάπτυξη βακτηριδίων και μυκήτων και την πρόκληση μεγαλύτερων μολύνσεων.

Η Christou1910, με σεβασμό και βασικό της μέλημα την ποιότητα ζωής όλων των ανθρώπων, δημιούργησε τις κάλτσες για διαβητικoύς και άτομα με ευαίσθητα πόδια, θέλοντας να κάνει την καθημερινότητα των ατόμων με ευαισθησίες εξίσου εύκολη!

 

Diabetic socks package collage

SHOP NOW

€13,50

Οι κάλτσες αυτές, από φυσικό βαμβάκι, όμορφη, λεπτή πλέξη χωρίς ραφές, με ιόντα ασημιού και ειδικό τελείωμα στη γάμπα που δεν μπλοκάρει την κυκλοφορία του αίματος, είναι ο πιο φίνος αλλά ισχυρός σύμμαχος για κάθε κίνδυνο τραυματισμού. Το πιο σημαντικό είναι ότι εφαρμόζουν απαλά, χωρίς να ασκούν πίεση και να δημιουργούν τριβές, κρατώντας τα πόδια δυνατά με καλή κυκλοφορία. Ενάντια στις εχθρικές καιρικές συνθήκες, οι κάλτσες για διαβητικά πόδια είναι ζεστές το χειμώνα και δροσερές το καλοκαίρι! Με κάθε χρήση τους κρατάνε την υγρασία  μακριά από τα πόδια, αποτρέποντας την ανάπτυξη ανεπιθύμητων μικροοργανισμών, όπως οι μύκητες και τα βακτηρίδια που προκαλούν επιπλέον μολύνσεις.

Και επειδή η φροντίδα και η περιποίηση είναι καθημερινή υπόθεση, η Christou1910 συνδύασε τα προϊόντα που θα εξασφαλίσουν καθημερινή προστασία υψηλών προδιαγραφών στα πολύτιμα άκρα σας, σε ένα ολοκληρωμένο εκπτωτικό πακέτο που  περιλαμβάνει όλα όσα θα χρειαστείτε!

For Diabetic Feet!

Συνδυάζει τις απαλές σαν χάδι Κάλτσες (2τμχ) με τους μαλακούς ανατομικούς πάτους από 100% ιατρική σιλικόνη, εξασφαλίζοντας απαλή προστασία σε κάθε παπούτσι! Δώρο περιποίησης, ο σωλήνας δακτύλων, εμποτισμένος με πιστοποιημένα Βιολογικά αιθέρια έλαια που χαρίζουν φυσική και άμεση ανάπλαση και επούλωση της επιδερμίδας. Για να μην σας σταματά τίποτα απ’ το να χαμογελάτε!

SHOP NOW

€47,7036,45

Η υπεύθυνη φροντίδα δεν είναι μια πολύωρη και πληκτική διαδικασία. Αντίθετα, μπορεί εύκολα να γίνει μέρος της καθημερινότητάς σας! Δοκιμάστε τη σειρά προϊόντων για ευαίσθητα άκρα και χαρίστε στα πόδια σας την πιο απαλή προστασία που φτιάχτηκε ειδικά για αυτά!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο