Ίσια πλάτη! Παιδιά χωρίς σκολίωση

Mαμά & Παιδί

Η σκολίωση απαιτεί την προσοχή μας, ειδικά όταν επηρεάζει παιδιά και εφήβους. Η διαχείρισή της αποτελεί πρόκληση, ωστόσο, με την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι μέθοδοι πρόληψης και οι ενέργειες που ακολουθεί ένας γονιός για να διασφαλίσει τη σωστή στάση της πλάτης του παιδιού κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του. Αυτό απαιτεί ιδιαίτερη υπομονή, αλλά η ευημερία του παιδιού αξίζει κάθε προσπάθεια.

 

Τι είναι η σκολίωση;

Η σκολίωση είναι μια ιατρική κατάσταση κατά την οποία η σπονδυλική στήλη καμπυλώνεται προς τα πλάγια, σχηματίζοντας σχήμα «S» ή «C», αντί να παραμένει σε ευθεία γραμμή όταν την βλέπουμε από μπροστά ή πίσω. Αυτή η καμπυλότητα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, αλλά πιο συχνά επηρεάζει τις άνω θωρακικές ή κάτω οσφυϊκές περιοχές.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι σκολίωσης, με πιο συνηθισμένο την ιδιοπαθή σκολίωση, η οποία δεν έχει γνωστή αιτία. Ωστόσο, υπάρχει μια σχέση με κληρονομικότητα, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι παιδιά με οικογενειακό ιστορικό σκολίωσης έχουν υψηλότερο κίνδυνο να την αναπτύξουν και εκείνα. Άλλοι τύποι σκολίωσης είναι οι συγγενείς (παρουσία κατά τη γέννηση), οι νευρομυϊκοί (που σχετίζονται με καταστάσεις όπως μυϊκή δυστροφία ή εγκεφαλική παράλυση) και οι εκφυλιστικοί (που σχετίζονται με καταστάσεις όπως η οστεοπόρωση).

Η σκολίωση δεν είναι προβλέψιμη. Παρατηρείται πιο συχνά σε παιδιά και εφήβους κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους. Εκτός από την σωματική επίπτωση, η σκολίωση μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού ή του εφήβου λόγω μειονεκτικότητας για την εικόνα του σώματός του.

 

Όσα δεν ξέρετε για την σκολίωση

  • Η σκολίωση στα παιδιά είναι πιο συχνή από ό,τι πιστεύει κανείς.
  • Η σκολίωση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά πιο συχνά εντοπίζεται μεταξύ 10 και 15 ετών.
  • Η εφηβική ιδιοπαθής σκολίωση είναι πιο διαδεδομένη στα κορίτσια και μάλιστα με μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι αρκετά πιο σοβαρή σε σχέση με τα αγόρια.
  • Οι περισσότερες περιπτώσεις σκολίωσης στα παιδιά είναι ήπιας μορφής και δεν απαιτούν άμεση εντατική θεραπεία.
  • Μόνο το 10% περίπου των διαγνωσμένων περιπτώσεων σκολίωσης χρήζει επέμβασης.

Model And Doctor.

Σημάδια και συμπτώματα

Η σκολίωση μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους και η σοβαρότητά της μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Τα κοινά σημεία και συμπτώματα της σκολίωσης στα παιδιά περιλαμβάνουν:

Ανομοιόμορφοι ώμοι: Η μία ωμοπλάτη μπορεί να φαίνεται ψηλότερα από την άλλη στην όρθια στάση του σώματος.

Ανομοιόμορφα ισχία: Η λεκάνη μπορεί να εμφανίζει κάποια κλίση, δεξιά ή αριστερά.

Ορατή καμπυλότητα: Μια σημαντική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να είναι ορατή όταν το σώμα σκύβει προς τα εμπρός.

Μυϊκή ανισορροπία: Η μία πλευρά της πλάτης μπορεί να φαίνεται πιο μυώδης ή πιο ανεπτυγμένη από την άλλη.

Πόνος ή δυσφορία: Μερικά παιδιά με σκολίωση μπορεί να εμφανίσουν πόνο στην πλάτη, αν και δεν προκαλούν όλες οι περιπτώσεις ενόχληση. Συχνά είναι ανώδυνη, ειδικά στα αρχικά της στάδια.

Αλλαγές στο βάδισμα: Η σκολίωση μπορεί μερικές φορές να επηρεάσει το βάδισμα ή το τρέξιμο.

effect of bad posture for children

 

Διάγνωση της σκολίωσης

Η σκολίωση συχνά εντοπίζεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια μιας σχολικής δραστηριότητας ή σε κάποιον παιδιατρικό έλεγχο ρουτίνας. Εάν υπάρχει υποψία καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης, τότε ο γιατρός θα εξετάσει κλινικά τον ασθενή και θα εκτιμήσει τον βαθμό της καμπυλότητας. Επιπλέον, μια ακτινογραφία θα αποτυπώσει την λεπτομερή εικόνα της σπονδυλικής στήλης.

6 ways to fix your kid’s bad posture

Θεραπεία για σκολίωση παιδικής & εφηβικής ηλικίας

Η θεραπευτική προσέγγιση για την σκολίωση παιδιών αλλά και εφήβων καθορίζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, ο βαθμός καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης και η υποκείμενη αιτία της πάθησης. Οι επιλογές θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  1. Φυσικοθεραπεία και άσκηση

Η φυσικοθεραπεία και συγκεκριμένες ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της στάσης του σώματος, στην ενίσχυση των μυών που περιβάλλουν τη σπονδυλική στήλη και στην ενίσχυση της ευλυγισίας. Αυτές οι παρεμβάσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για παιδιά με ήπια σκολίωση. Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να καθορίσει ένα εξατομικευμένο σχέδιο ασκήσεων για να αντιμετωπίσει τις συγκεκριμένες ανάγκες του παιδιού.

  1. Κηδεμόνας σκολίωσης

Σε περιπτώσεις μέτριας σκολίωσης, προτείνεται ειδικός “νάρθηκας” κορμού, γνωστός ως κηδεμόνας, που σκοπό έχει να διορθώσει την παρούσα κατάσταση και να προλάβει περαιτέρω εξέλιξη της καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης. Ο πιο κοινός τύπος κηδεμόνα που χρησιμοποιείται για τη σκολίωση είναι ο Boston, ο οποίος φοριέται για ένα σημαντικό μέρος της ημέρας και της νύχτας. Ο στόχος είναι να καθοδηγήσει την σπονδυλική στήλη σε μια πιο φυσιολογική θέση καθώς το παιδί μεγαλώνει. Αν και ο κηδεμόνας σε πολλές περιπτώσεις είναι αποτελεσματικός, υπάρχουν παιδιά που είναι δύσκολο να προσαρμοστούν στην αναγκαιότητα να τον φορούν. Η συμμόρφωση του παιδιού με την θεραπεία είναι το κλειδί για την επιτυχία της. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι το παιδί σας φοράει τον κηδεμόνα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

  1. Επεμβατικές τεχνικές

Σε σοβαρές περιπτώσεις σκολίωσης, ειδικά όταν η καμπυλότητα συνεχίζει να επιδεινώνεται παρά τις θεραπείες που μπορεί να έχουν προηγηθεί, συνιστάται χειρουργική επέμβαση με μεθόδους ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης. Η διαδικασία αποσκοπεί στην αποκατάσταση της σπονδυλικής στήλης και των προσβεβλημένων σπονδύλων μεταξύ τους.

 

Διατήρηση σωστής στάσης του κορμού με Ιμάντα Πλάτης Christou 1910

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να κάθονται, να στέκονται και να φορούν τα σακίδιά τους σωστά. Ο ιμάντας έλξης τα βοηθάει σημαντικά στο να παραμένει η σπονδυλική τους στήλη ίσια. Αρκούν 30 με 60 λεπτά την ημέρα για να συνηθίσουν τα παιδιά να κάθονται, να στέκονται και να περπατούν σωστά χωρίς κίνδυνο να καμπουριάσουν ή να αποκτήσουν κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα ή παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης. Ο ιμάντας έλξης, σε παιδικό αλλά και σε εφηβικό μέγεθος, είναι εργονομικά σχεδιασμένος από υλικά υψηλής ποιότητας, ώστε να προσφέρει άνεση όταν τον φορούν επάνω από τα ρούχα τους, ειδικά όταν κάθονται με τις ώρες μπροστά σε μία οθόνη. Κυκλοφορεί σε ένα μέγεθος και είναι κατάλληλος για ηλικίες 9+.

 

Πρόσθετες συμβουλές πρόληψης για ίσια πλάτη

Τακτικός έλεγχος από παιδίατρο ή ορθοπεδικό. Η έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει την άμεση παρέμβαση στα πρώτα στάδια της εμφάνισης σκολίωσης.

Ενθάρρυνση φυσικής δραστηριότητας. Η τακτική άσκηση και οι σωματικές δραστηριότητες προωθούν τη συνολική υγεία του σώματος. Δραστηριότητες όπως η κολύμβηση και η γυμναστική μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας της σπονδυλικής στήλης.

Ισορροπημένη διατροφή. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά λαμβάνουν μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνη D και άλλες θρεπτικές ουσίες που είναι ουσιώδους σημασίας για την υγεία των οστών, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης.

Αποφυγή βαριών σακιδίων. Ενθαρρύνετε τη χρήση και των δύο λουριών στα σακίδια για ομοιόμορφη κατανομή του βάρους στην πλάτη και αποφυγή άσκησης πίεσης στη σπονδυλική στήλη. Βεβαιωθείτε ότι το βάρος είναι ανάλογο με το μέγεθος και τη δύναμη του παιδιού.

 

Ιμάντας Πλάτης για Παιδιά & Εφήβους

SHOP NOW 

 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο