Μήπως η σχέση σου με τον υπολογιστή…έχει αρχίσει να επηρεάζει τη σωματοδομή σου;
Smartphones, tablets, ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν γίνει αναπόφευκτο μέρος της καθημερινότητας μας! Κατά μέσο όρο, ένας ενήλικας δαπανά 8 ώρες και 41 λεπτά την ημέρα χρησιμοποιώντας διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές. Η πλειοψηφία δηλαδή, των χρηστών δαπανά περισσότερες ώρες κάνοντας scroll στο κινητό ή πληκτρολογώντας στον υπολογίστη, απο ότι αφιέρωνει στον βραδινό ύπνο.
Mία απο τις σημαντικότερες συνέπειες που έφερε η πανδημία, ήταν η πολύμηνη τηλεκπαίδευση και τηλεργασία που άλλαξαν δραματικά τη καθημερινότητα μας. Οι αλλαγές αυτές προκάλεσαν στρεβλώσεις στο μυοσκελετικό μας σύστημα και έρευνες έδειξαν ότι οι «Digital παθήσεις» εμφάνισαν αυξητική πορεία. Η συνεχής χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών έφερε στο προσκήνιο νέες παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, οι οποίες προκαλούν επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς σε μύς και τένοντες.
Θα έχετε αισθανθεί πολλές φορές άλλωστε έναν ενοχλητικό πόνο στον αυχένα, πονοκέφαλο και δυσφορία στη πλάτη… Το «σύνδρομο tech neck» προκαλείται απο την εκτεταμμένη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών καθώς η θέση κάμψης που παίρνει ο αυχένας κουράζει και επιβαρύνει τους μύς στον αυχένα και την πλάτη. Η κλίση του κεφαλιού πρός τα εμπρός παράγει μια πίεση στους μύες του αυχένα μέχρι και 6 φορές μεγαλύτερη απο όταν βρίσκεται ευθυγραμμισμένη η κεφαλή, δηλαδή ασκεί πίεση στους μύς έως και 30 kg.
Συμπτώματα του σύνδρομου Tech – neck :
Τα άτομα που βιώνουν το σύνδρομο text neck εμφανίζουν συνήθως :
– Κακή στάση σώματος και πρόσθια στάση της κεφαλής
– Συχνούς πονοκεφάλους
-΄Εντονο πόνο στον αυχένα και στους ώμους
– Δυσκολία στη κίνηση
Πρόληψη
Σε μια εποχή όμως που είμαστε συνεχώς online και οι νέες τεχνολογίες αποτελούν σημαντικό κομμάτι της καθημερινόητας μας, πώς μπορούμε να προλάβουμε τυχόν μυοσκελετικά προβλήματα;
Πολλές φορές η πρόληψη αποτελεί για πολλούς η καλύτερη θεραπεία.
Ασκήσεις για το γραφείο ώστε να προστατευτείτε απο το σύνδρομο tech neck :
Οπίσθια θέση κεφαλής (Chin tuck) : H άσκηση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε σε όρθια είτε σε καθιστή θέση. Κοιτάζοντας ευθεία, τοποθετείτε δύο δάκτυλα στο πιγούνι και κάνετε μια οπίσθια κίνηση της κεφαλής , κρατώντας ευθυγραμμισμένο το πιγούνι. Κρατήστε τη θέση αυτή για 5 δευτερόλεπτα και επανέρχεστε στην αρχική θέση
‘Ανοιγμα του θώρακα : Τοποθετείτε τα χέρια σας πίσω απο το κεφάλι σας. Πιέστε τις ωμοπλάτες σας πρός τα πίσω καθώς ανοίγετε τους αγκώνες σας προς τα έξω. Κάνοντας αυτή την άσκηση θα πρέπει να αισθάνεστε ένα ήπιο stretching στο στήθος.
Stretching λαιμού (neck stretch): Κάντε απαλές κυκλικές κινήσεις με το κεφάλι σας, ανά 1 ώρα το οποίο θα αποφορτίσει άμεσα απο την πίεση που έχει συγκεντρωθεί στη περιοχή του αυχένα.
Ιμάντας πλάτης για Ενήλικους και Εφήβους
Ακόμα όμως και αν δεν προλαβαίνεις να κάνεις τις παραπάνω ασκήσεις, ο Ιμάντας πλάτης για Ενήλικες και Εφήβους αποτελεί το must-have αξεσουάρ για το γραφείο. Σχεδιασμένος με καινοτόμα τεχνολογικά υλικά υψηλών προδιαγραφών ,αποφορτίζει απο το stress σε αυχένα,ώμους,πλάτη χαρίζοντας ενα άμεσο φυσικό stretching στο σώμα σας όποτε το χρειάζεστε. Ταυτόχρονα ,αποτελεί μια fashion statement επιλογή καθώς το design έχει επιμεληθεί ο πολυβραβευμένος σχεδιαστής Ioannis Solomozis και σας χαρίζει άνεση και στυλ σε κάθε office look.
Tριάντα λεπτά με μία ώρα την ημέρα είναι αρκετά για να νιώσετε τη διαφορά, να επανακτήσετε την σωστή στάση σώματος αλλα και για να αποτελέσει μια καλή συνήθεια για το σώμα σας, ώστε να στέκεστε, περπατάτε και κάθεστε σωστα.
Παρα λοιπόν τους φρενήρεις ρυθμούς και τις απεριόριστες ώρες που είμαστε «συνδεδεμένοι», δεν χρειάζεται να απαρνηθούμε ούτε την τεχνολογία ούτε φυσικά να παραμελήσουμε και τις ανάγκες μας. Η εποχή του self – care είναι εδώ και μας καλεί να φροντίσουμε τον εαυτό μας και την συνολική μας υγεία!
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο