Χοροπηδάω, χοροπηδάς, χοροπηδάει… Μαμά, η φτέρνα μου πονάει!

Mαμά & Παιδί

 

Εάν το παιδί σας παραπονιέται συνεχώς πως πονούν οι φτέρνες του, μην ανησυχήσετε! Μπορεί να έχει αποφυσίτιδα φτέρνας ή αλλιώς τη νόσο του Sever. Αν και το όνομα την κάνει να ακούγεται τρομακτική, στην πραγματικότητα είναι μια αρκετά συνηθισμένη κατάσταση που θεραπεύεται εύκολα.

Τι είναι η νόσος του Sever;

Η νόσος του Sever (πήρε το όνομά της από τον γιατρό Sever που διάγνωσε την πάθηση πριν από έναν αιώνα) εκδηλώνεται όταν παθαίνει φλεγμονή η πίσω και άνω επιφάνεια της φτέρνας. Στην περιοχή αυτή του πέλματος (περιοχή κατάφυσης του αχίλλειου τένοντα) αναπτύσσεται το οστό της φτέρνας. Όπως και τα υπόλοιπα οστά του σώματος, η ανάπτυξή του κρατάει όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας, μέχρι δηλαδή το παιδί να φτάσει σε ηλικία 14 ή 15 χρονών. Η νόσος του Sever συνήθως εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 8 και 14. Στα κορίτσια εμφανίζεται κυρίως στα 5 χρόνια, ενώ στα αγόρια κοντά στα 8 χρόνια. Κυρίως, όμως, εμφανίζεται σε αγόρια και κορίτσια που κάνουν αθλήματα τα οποία περιλαμβάνουν τρέξιμο ή άλματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, μπαλέτο, ρυθμική). Γι’ αυτό ονομάζεται και νόσος του δρομέα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου του Sever;

Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι ο πόνος. Συνήθως, αυτός ο πόνος εντοπίζεται στο κάτω μέρος ή στο πίσω μέρος της φτέρνας. Θα το παρατηρήσετε εάν δείτε το παιδί σας να κουτσαίνει ή να περπατά στα δάχτυλα των ποδιών του, καθώς το περπάτημα είναι επώδυνο. Επίσης, ο πόνος στη φτέρνα μπορεί να το δυσκολεύει να συμμετέχει σε διάφορες δραστηριότητες ή αθλήματα ή να μην μπορεί να αποδώσει τόσο καλά όσο παλιότερα. Το παιδί μπορεί ακόμη να παραπονεθεί πως πονάει όταν του πιέζετε τα πλαϊνά της φτέρνας ή μπορεί να σας πει πως είναι κουρασμένο και θέλει να ξαπλώσει.

Βέβαια, μην συγκρίνετε τον πόνο στη φτέρνα ενός παιδιού με τον πόνο στη φτέρνα ενός μεγάλου. Ένας ενήλικας, όταν περπατάει, πονάει λιγότερο στη φτέρνα του. Αντίθετα, τα παιδιά που βιώνουν τη νόσο του Sever, τυπικά νιώθουν μεγαλύτερο πόνο όταν περπατούν.

Τι προκαλεί τη νόσο του Sever;

Η πιο κοινή αιτία της νόσου του Sever είναι τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα των ποδιών του παιδιού επάνω σε σκληρές επιφάνειες, όπως για παράδειγμα όταν τρέχει, όταν αθλείται ή όταν παίζει. Οι κραδασμοί που ασκούνται επάνω στο οστό προκαλούν την φλεγμονή. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι:

  • Ανατομία του ποδιού (ψηλές ή επίπεδες καμάρες)
  • Παχυσαρκία
  • Ραιβοποδία ή βλαισοποδία (περπατάει ή τρέχει ρίχνοντας το βάρος του στο εξωτερικό ή εσωτερικό μέρος του ποδιού)
  • Ανισοσκελία (το ένα πόδι είναι κοντύτερο από το άλλο)
  • Σφιχτός αχίλλειος τένοντας
Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της νόσου του Sever είναι μια αρκετά απλή διαδικασία. Ο εξειδικευμένος γιατρός, αφού πάρει το ιατρικό ιστορικό του παιδιού, συζητάει με τους γονείς για τις δραστηριότητές του, ιδιαίτερα για τι είδους αθλήματα κάνει και πόσο συχνά. Στη συνέχεια, εξετάζει το πόδι του παιδιού, πιέζοντας ελαφρά και τις δύο πλευρές της φτέρνας για να διαπιστώσει εάν το παιδί αισθάνεται πόνο. Επίσης, ελέγχει εάν το παιδί αισθάνεται πόνο όταν στέκεται στα δάχτυλα και όταν πατάει στο έδαφος με όλο το πέλμα. Μπορεί βέβαια να ζητήσει να γίνουν ακτινογραφίες προκειμένου να αποκλείσει πιθανό τραυματισμό, όπως κάταγμα.

 

Πώς θεραπεύεται η νόσος του Sever;

Υπάρχουν δύο μορφές της αποφυσίτιδας φτέρνας, η οξεία και η χρόνια. Η επιτυχής αντιμετώπιση της κατάστασης προϋποθέτει διάγνωση ως προς το ποια μορφή από τις δύο έχει το παιδί σας. Ευτυχώς, ούτε η οξεία ούτε η χρόνια μορφή απαιτεί επέμβαση.

Εάν το παιδί σας έχει οξεία μορφή, η θεραπεία περιλαμβάνει κυρίως την ανάπαυση του ποδιού για την ανακούφιση της πίεσης που προκαλεί τον πόνο στη φτέρνα. Πρόσθετα μέτρα θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αλλαγή τύπου παπουτσιών
  • Ειδικοί πάτοι παπουτσιών για ξεκούραστο περπάτημα
  • Λιγότερες αθλητικές δραστηριότητες για λίγες ημέρες
  • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Αν το παιδί συνεχίζει να πονάει στη φτέρνα του, ο γιατρός θα συνεργαστεί μαζί του για να του αλλάξει τον τρόπο βαδίσματος, ώστε να μειώσει τις πιέσεις που ασκούνται στη φτέρνα του.

Μπορείτε να αποτρέψετε τη νόσο του Sever;

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε το παιδί σας από τη νόσο του Sever είναι να διασφαλίσετε ότι φοράει τα σωστά παπούτσια, από άποψη υλικού και ανατομικού σχεδιασμού. Αν το παιδί σας παραπονεθεί πως το ενοχλούν τα παπούτσια του, μην το παραβλέψετε. Ζητήστε να σας εξηγήσει τι είδους ενόχληση νιώθει, πού πονάει και αφού βεβαιωθείτε, αλλάξτε τα αμέσως. Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν άνετα στα παπούτσια τους όση ώρα τα φοράνε, τόσο όταν αθλούνται ή κάνουν έντονες δραστηριότητες, όσο και όταν περπατάνε. Επίσης, σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι πάτοι των παπουτσιών. Μπορεί ένα ζευγάρι παπούτσια να είναι άνετο στο πόδι του παιδιού και να μην το στενεύει, όμως, αν οι πάτοι του είναι ακατάλληλοι και σκληροί, αργά ή γρήγορα θα προκαλέσουν πρόβλημα στις φτέρνες του.

Έτσι, για να “πατάνε πάντα γερά” στο έδαφος τα πόδια του παιδιού σας, πρέπει να επιλέγετε ποιοτικά παπούτσια και για μεγαλύτερη προστασία να τα “ντύνετε” εσωτερικά με ειδικά σχεδιασμένους πάτους. Στο τμήμα της επένδυσης, η Christou1910 έχει να σας προτείνει δύο εναλλακτικές: ανατομικούς πάτους για σωστή στήριξη και προστασία από κραδασμούς  και αρωματικούς πάτους για απόλυτη άνεση μαζί με αποσμητική, αντιβακτηριακή και αντιμυκητιασική δράση!

Αρωματικοί πάτοι 5,94

  SHOP

Ανατομικοί πάτοι 9,77€ 

SHOP

 

Shop the story by Christou1910

 

Για την καλή υγεία τους, τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να ασκούνται από μέτρια έως έντονα τουλάχιστον 60 λεπτά την ημέρα. Τα μικρότερα παιδιά και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας πρέπει να περνούν τουλάχιστον 180 λεπτά (3 ώρες) την ημέρα κάνοντας διάφορες δραστηριότητες και παιχνίδι είτε μέσα είτε έξω από το σπίτι. Όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο!

Ανατομικοί και αρωματικοί παιδικοί πάτοι Christou1910

Κάνουν τα παιδιά να μη θέλουν να βγάλουν

τα παπούτσια από τα πόδια τους!

Η εικονογράφηση έχει γίνει από την πολυβραβευμένη Γαλλοκαναδή εικονογράφο και συγγραφέα Elise Gravel, ενώ ο σχεδιασμός είναι αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας της Christou1910 με στόχο να καλύψει την ανάγκη των παιδιών για σωστή διαμόρφωση του πέλματος και στήριξης του ποδιού με τον πιο ολοκληρωμένο και προσιτό τρόπο.

Οποιαδήποτε σειρά πάτων κι αν επιλέξετε για το παιδί σας, να είστε βέβαιοι πως πρόκειται για αξεσουάρ υγείας υψηλής ποιότητας. Είναι κατασκευασμένοι από φυσικό και απορροφητικό υλικό που αφήνει το πόδι να αναπνέει, εφαρμόζουν τέλεια στην ανατομία του ποδιού, προστατεύουν απόλυτα από κραδασμούς και χτυπήματα στη φτέρνα. Η άνεση που προσφέρουν και η φρεσκάδα που χαρίζουν με τα βιολογικά αιθέρια έλαια (στην περίπτωση των αρωματικών πάτων) κάνουν τα παιδιά να μην θέλουν να βγάλουν τα παπούτσια από τα πόδια τους!

Ενημερωθείτε για όλα τα παιδικά αξεσουάρ υγείας ΕΔΩ

pin Θέλετε να τα δείτε από κοντά;
Βρείτε τα παιδικά αξεσουάρ υγείας Christou1910 σε φυσικά σημεία πώλησης σε ολόκληρη τη χώρα!
Πιο συγκεκριμένα:
Στο Attica, Department stores στο παιδικό shoe corner
Στα καταστήματα παιδικών ρούχων DPAM
Στα καταστήματα αθλητικών ειδών Intersport
Στο Ηondos Center
Σε επιλεγμένους χώρους Υγείας και Φαρμακεία
Και φυσικά στα παρακάτω SuperMarket:
ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, Σκλαβενίτης,Mymarket.

Βρείτε το κοντινότερο σημείο πώλησης γράφοντας τη διεύθυνση σας ΕΔΩ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο