Αυχενικό και πόνος στην πλάτη; Άλλαξε την στάση σου!

Αυχένας

Μήπως η μητέρα σας σάς λέει να κάθεστε με ίσια πλάτη ή να περπατάτε με το κεφάλι ψηλά και έξω τους ώμους; Έχει απόλυτο δίκιο, αλλά ποιος την ακούει! Η κακή στάση του σώματος μαζί με το έντονο στρες της καθημερινότητας ευθύνονται κατά πολύ για τον πόνο που νιώθουμε στον αυχένα και την πλάτη.

Κατανόηση του πόνου στον αυχένα

Ο αυχένας είναι μια ιδιαίτερα ευάλωτη περιοχή του σώματος. Πολύ συχνά, όλοι παραπονιόμαστε για ενοχλήσεις με μορφή πόνου, πονοκεφάλου, δυσκαμψίας, αδυναμίας ή μουδιάσματος. Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να είναι από ήπιος έως έντονος. Μπορεί να προκαλείται από διάφορες αιτίες, όπως καταπόνηση, κακή στάση του σώματος, αλλά και από τραυματισμό ή διάφορες ιατρικές καταστάσεις.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αυχενικού αρχίζουν να βελτιώνονται μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά μερικές φορές τα συμπτώματα γίνονται χρόνια και διαρκούν πολύ περισσότερο ή επανεμφανίζονται. Το αυχενικό, όταν μας ταλαιπωρεί στην ήπια έως μέτρια μορφή του, εμποδίζει την συγκέντρωσή μας, επηρεάζει τον ύπνο μας, περιορίζει τις κινήσεις του κεφαλιού μας και μας κάνει να ανησυχούμε πως τα συμπτώματα θα επιδεινωθούν.

Οι καθημερινές συνήθειες και το περιβάλλον παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπόνηση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Συνήθως, σε περιπτώσεις ήπιου ή μέτριου αυχενικού, κάποιες απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής – όπως η σωστή στάση του σώματος, η μείωση του στρες, η σωματική δραστηριότητα ή η εύρεση μιας καλύτερης θέσης ύπνου ή μαξιλαριού – μπορούν να ανακουφίσουν σε μεγάλο βαθμό από τον πόνο στον αυχένα και την πλάτη.

Η κακή στάση του σώματος προκαλεί πόνο στην πλάτη και τον αυχένα

Από την κακή στάση του σώματος, όταν καθόμαστε ή στεκόμαστε, μπορούν να εμφανιστούν ξαφνικά διάφορες επώδυνες καταστάσεις λόγω της πίεσης ή της καταπόνησης στη σπονδυλική μας στήλη, στους μύες, στις αρθρώσεις και στις δομές στήριξης του σώματος. Αποτέλεσμα της κακής στάσης των σώματος είναι οι γερμένοι ώμοι, η κλίση του κεφαλιού προς τα εμπρός, το καμπούριασμα, η υπερένταση των μυών και ο πόνος στο επάνω και κάτω μέρος της πλάτης.


Ας δούμε ποια είναι η καλύτερη στάση του σώματος όταν στεκόμαστε ή καθόμαστε και πώς αυτή συμβάλλει στην αντιμετώπιση του πόνου στον αυχένα και την πλάτη.

Σωστή στάση του σώματος όταν στεκόμαστε

Σωστή όρθια στάση σημαίνει να κρατάμε το σώμα μας ευθυγραμμισμένο, το κεφάλι μας ψηλά, να κοιτάμε ευθεία μπροστά, οι ώμοι μας να είναι προς τα πίσω και το στήθος προς τα έξω. Η υιοθέτηση αυτής της στάσης κατανέμει σωστά το βάρος του σώματός μας χωρίς να επιβαρύνει την σπονδυλική στήλη, επιτρέπει στους μύες της πλάτης να βρίσκονται σε ισορροπημένη θέση και να μην ασκούν πίεση στις πλευρικές αρθρώσεις και στους συνδέσμους της σπονδυλικής στήλης. Η μείωση αυτών των πιέσεων μειώνει τον πόνο και βοηθάει στην πρόληψη τραυματισμών.

Σωστή στάση όταν καθόμαστε

Όταν “βουλιάζουμε” σε μια καρέκλα ή καμπουριάζουμε στο γραφείο μπροστά στον υπολογιστή, κουράζουμε και τραυματίζουμε τους μύες με αποτέλεσμα να νιώθουμε έντονο πόνο στον αυχένα και την πλάτη μας.

Η σωστή καθιστική θέση είναι όταν εφάπτονται οι γλουτοί μας με το πίσω μέρος της καρέκλας, η πλάτη μας ακουμπά σε ευθεία γραμμή στην πλάτη της καρέκλας και οι ώμοι μας παραμένουν ανοιχτοί και προς τα πίσω.  Επιλέγουμε το ύψος της καρέκλας, ώστε τα πόδια μας να ακουμπούν επίπεδα στο πάτωμα, ενώ, όση ώρα εργαζόμαστε στον υπολογιστή, φροντίζουμε να στηρίζουμε τους αγκώνες μας στα μπράτσα της καρέκλας. Εφαρμόζοντας σωστά αυτές τις αρχές, η θέση του σώματος διατηρεί γοφούς, γόνατα και αγκώνες σε ορθή γωνία.

Αλλαγή στάσης όταν στεκόμαστε ή καθόμαστε

Κατά τη διάρκεια παρατεταμένων δραστηριοτήτων ή εργασίας, είτε στεκόμαστε είτε καθόμαστε, πρέπει να αλλάζουμε στάσεις. Εάν στεκόμαστε όταν εργαζόμαστε, καλό είναι να λυγίζουμε κατά διαστήματα το σώμα μας προς τα εμπρός για να ξεκουράζουμε την πλάτη μας. Εάν καθόμαστε, είναι σημαντικό να κάνουμε συχνά διαλείμματα για να σηκωνόμαστε ώστε να μειώνουμε την ένταση στους μυς της σπονδυλικής στήλης από το άνω μέρος της πλάτης.

Επιπλέον, ασκήσεις ενδυνάμωσης σε ώμους, πλάτη, μέση, κοιλιά και πόδια, καθώς και διατάσεις του αυχένα, του κορμού, των χεριών και των ποδιών σε καθημερινή βάση, μας βοηθούν να προλαμβάνουμε τον πόνο που εμφανίζεται στον αυχένα και την πλάτη από κακή στάση του σώματος, αλλά και να διατηρούμε την υγεία και την ευελιξία του.

Αντιμετώπιση αυχενικού από στρες

Η ανακούφιση από το στρες μπορεί να μειώσει την ένταση που νιώθουμε στον αυχένα και τους ώμους, βοηθώντας παράλληλα και στη μείωση του πόνου στην πλάτη. Τρόποι για να ελέγξουμε το στρες είναι να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με καλή διατροφή και αρκετό ύπνο, αλλά και με διάφορες τεχνικές χαλάρωσης και σωστής αναπνοής.

Ιμάντας πλάτης Christou 1910

Για να διατηρήσουμε τη σωστή στάση του σώματος, είναι σημαντικό να ελέγχουμε κατά διαστήματα τον εαυτό μας για το πώς στεκόμαστε ή καθόμαστε. Αρχικά, αυτό μπορεί να μας ταλαιπωρήσει για λίγο, αλλά με τον καιρό όλο και θα μας φαίνεται πιο εύκολο, αφού οι μύες μας θα προσαρμοστούν στη νέα στάση και το σώμα μας θα στέκεται ή θα κάθεται σωστά από μόνο του λόγω συνήθειας. Σε αυτή μας την προσπάθεια μπορεί αναμφίβολα να μας βοηθήσει ο ιμάντας πλάτης.

Ιμάντας Έλξης για Ενήλικες και Παιδιά

Ιμάντας Έλξης για Ενήλικες και Παιδιά

Η συστηματική, υπεύθυνη και καθημερινή χρήση του, κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε δραστηριότητας και αν κάνουμε, μας προσφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο στην ανακούφιση από το αυχενικό όσο και στην υιοθέτηση της σωστής στάσης σώματος.

Εργονομικά σχεδιασμένος καινοτόμος επίδεσμος με μοντέρνα αισθητική και κατασκευασμένος από ελαστικά οικολογικά νήματα υψηλών προδιαγραφών για απόλυτη άνεση και τέλεια εφαρμογή, αποτελεί ολιστική λύση αυτοφροντίδας απέναντι στο επιβλαβές τεχνολογικό περιβάλλον. Ο ιμάντας πλάτης Christou1910 για τη σωστή στάση του σώματος, για ενήλικες και εφήβους, ευθυγραμμίζει με ήπιο τρόπο την σπονδυλική μας στήλη, μας υπενθυμίζει να στεκόμαστε σωστά και αποφορτίζει τον αυχένα μας από την πίεση που νιώθει είτε λόγω συσσωρευμένου στρες είτε από καταπόνηση λόγω κακής στάσης του σώματος. Φοριέται εύκολα χωρίς να δυσκολεύει τις κινήσεις του σώματος και ξεκουράζει πλάτη και αυχένα, ειδικά σε εκείνους που κάνουν καθιστική ζωή ή ασχολούνται πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη. Αρκεί μόνο 1 ώρα κάθε μέρα με τον ιμάντα πλάτης Christou1910 να μας συντροφεύει σε κάθε μας κίνηση για να νιώσουμε αισθητή διαφορά τόσο στη στάση του σώματός μας όσο και στην ανεβασμένη ψυχολογία μας!

ΙΜΑΝΤΑΣ ΠΛΑΤΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ & ΕΦΗΒΟΥΣ

SHOP NOW

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο