15 tips φροντίδας του διαβητικού ποδιού
Η καθημερινή επιμελής φροντίδα του διαβητικού ποδιού μπορεί να αποτρέψει πιθανές δυσάρεστες εξελίξεις στην υγεία και παράλληλα να διατηρήσει τα πόδια όμορφα.
Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε! Απλώς αφεθείτε σε σκέψεις ενός ταξιδιού, κάπου γαλήνια! Εμείς βρήκαμε για εσάς tips για την λεπτομερή φροντίδα του διαβητικού ποδιού στα οποία μπορείτε να ανατρέχετε καθημερινά ως μία ακόμη καλή συνήθεια!
Όπως καθημερινά φροντίζουμε τα δόντια μας, το πρόσωπό μας, την προσωπική υγιεινή ή και το ντύσιμό μας, έτσι πρέπει να φροντίζουμε και τα πόδια μας.
Τα πόδια μας κουβαλάνε στο ταξίδι της ζωής, στηριζόμενοι επάνω τους αποκτούμε εμπειρίες, βιώνουμε χαρές και λύπες. Μπορεί λοιπό, να «μην φαίνονται συχνά» αλλά σίγουρα αξίζουν την καθημερινή και απαραίτητη φροντίδα μας.
Δείτε τη λίστα που ακολουθεί και μη διστάσετε να μας γράψετε τα δικά σας tips φροντίδας, πως φροντίζετε εσείς τα πόδια σας 👣
15 tips φροντίδας του διαβητικού ποδιού
- Μπορείτε να χρησιμοποιείτε μαλακτική κρέμα για την ξηροδερμία στις πατούσες και στις φτέρνες όμως όχι ανάμεσα στα δάκτυλα προς αποφυγή ανάπτυξης μυκήτων.
- Φοράμε πάντα μαλακά παπούτσια με μεγάλη και άνετη φόρμα. Καλό είναι να αποφεύγετε τα ψηλά τακούνια, οπότε προς το παρόν αφήστε τα «ψηλοτάκουνά» σας στην ντουλάπα…😉
- Για τις γυναίκες: Θα ήταν καλύτερο να αποφύγετε τις καλτσοδέτες και τις κάλτσες με σφικτά λάστιχα. Επιλέξτε τις κάλτσες για διαβητικούς οι οποίες είναι ειδικά σχεδιασμένες για ανθρώπους με τον διαβήτη στην καθημερινότητά τους. Οι κάλτσες μας εφαρμόζουν στο πόδι σαν δεύτερο δέρμα και προσαρμόζονται συνεχώς στις κινήσεις σας. Η εξαιρετικά απαλή – χωρίς ραφές – πλέξη μειώνει την τριβή στο ελάχιστο και αγκαλιάζει το πόδι χωρίς να το πιέζει, ενώ τα θερμορυθμιστικά νήματα απομακρύνουν την υγρασία και κρατάνε τα πόδια ζεστά το χειμώνα-δροσερά το καλοκαίρι, εμποδίζοντας την ανάπτυξη δυσάρεστων οσμών.
- Αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο να περπατάτε σε κρύες ή πολύ ζεστές επιφάνειες.
- Στην παραλία ή στη θάλασσα καλό είναι να φοράτε παπούτσια θαλάσσης ή τις παντοφλίτσες σας. Μόλις φτάσετε στην παραλία αν έχει βοτσαλάκια δεν χρειάζεται να ταλαιπωρήσετε τα πέλματά σας. Βάλτε τα παντοφλάκια σας μέχρι να έρθει η στιγμή να βουτήξετε το πόδι σας στο νερό. Επίσης, αν η παραλία έχει άμμο και πάλι καλό είναι μέχρι την ώρα της δροσιστικής βουτιάς να φοράτε τις παντόφλες σας αποφεύγοντας έτσι πιθανούς τραυματισμούς ή και μολύνσεις.
- Φοράμε πάντα φαρδιά παπούτσια, έτσι ώστε ακόμα και αν τα πόδια μας πρηστούν, να υπάρχει πάντα αρκετός χώρος. Προτιμούμε παπούτσια με βαθύ και ευρύ πέλμα, με αρκετό μήκος και ύψος μπροστά για να χωράνε τα δάχτυλά μας και αρκετό πλάτος στην περιοχή των μεταταρσίων (στο «κουτεπιέ»). Το καλύτερο παπούτσι έχει λείες εσωτερικές ραφές και κορδόνια, που το κρατούν σταθερό στο πόδι μας (τα παπούτσια χωρίς κορδόνια είναι ακατάλληλα, γιατί για να κρατούν το παπούτσι σταθερό στο πόδι μας πρέπει να είναι σφιχτά στα δάχτυλα και στην φτέρνα, περιορίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο το πόδι μας). Προτιμούμε να φοράμε αθλητικά παπούτσια και όπως είπαμε και πιο πάνω, αφήνουμε τα “ψηλοτάκουνα” μας στην ντουλάπα για ιδιαίτερες περιπτώσεις.
- Κάθε βράδυ όταν χαλαρώνετε στον καναπέ σας ρίξτε μία ματιά στα ποδαράκια σας. Έτσι, θα παρατηρήσετε πιθανά μικρά τραύματα ιδίως στα πέλματα ή στα διαστήματα ανάμεσα στα δάχτυλα. Ίσως κάποιες αλλαγές του χρώματος στο δέρμα, ασυνήθιστο πρήξιμο, πληγές, κοψίματα, φουσκάλες ή αίμα κάτω από κάλους.
- Κόβουμε τα νύχια σε ευθεία γραμμή με το δέρμα. Ο λόγος είναι απλός. Με τα ίσια νυχάκια αποφεύγουμε να τραυματίσουν με την απλή καθημερινή τριβή το ένα δαχτυλάκι το άλλο.
- Πλένουμε τα πόδια μας κάθε μέρα με θερμοκρασία νερού όχι πάνω από 37 βαθμούς κελσίου ή με απλά λόγια μιας και δεν είμαστε «κινητά θερμόμετρα» – όχι με καυτό νερό. Το χλιαρό νερό, θερμοκρασίας 37ο C, είναι το καταλληλότερο. Επίσης, χρησιμοποιούμε ήπιο σαπούνι και όχι αντισηπτικά.
- Τα σκουπίζουμε καλά και προσέχουμε και στεγνώνουμε ιδιαίτερα τις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα.
- Αποφεύγουμε να τοποθετούμε τα πόδια μας πολύ κοντά σε φωτιά και θερμάστρες και δεν τα αφήνουμε πολύ ώρα στον ήλιο.
- Καλό είναι να μην καπνίζουμε. Γιατί; Για πολλούς λόγους όπως θα σας έλεγε κάθε γιατρός. Ένας από αυτούς είναι ότι κάνει κακό ΚΑΙ στα πόδια σας.
- Αν υπάρξει τραυματισμός, το τραύμα θα πρέπει να καλυφθεί με καθαρή γάζα μέχρι την επίσκεψη στο γιατρό.
- Δεν ξεχνάμε η άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία, καθώς και τη γενική υγεία. Βρείτε αφορμή να κάνετε λογής δραστηριότητες! Να περπατήσετε στο πάρκο της γειτονιάς σας εκεί στο σούρουπο χαζεύοντας τη δύση, να χορέψετε, να κολυμπήσετε ή να κάνετε ποδήλατο. Ό,τι κι αν σας ευχαριστεί είναι εξαιρετική επιλογή καθώς η άσκηση είναι πολύτιμη για το σώμα και την ψυχή μας. Και αυτό δεν είναι κλισέ, είναι η αλήθεια.
- Ρυθμίζουμε με τη βοήθεια του Διαβητολόγου μας όσο καλύτερα μπορούμε το σάκχαρό μας.
Αν θέλετε μπορείτε με ένα «κλικ» εδώ, να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για τις κάλτσες της Christou1910. Και μην ξεχνάτε! Είναι πολύ απλό να τις αποκτήσετε. Στην επόμενη βόλτα σας σε κάποιο σουπερμάρκετ (δείτε εδώ τη λίστα) τσουπ! Βάλτε στο καλάθι σας και «ένα και δύο και τρία» ζευγάρια κάλτσες.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο