Είναι στο… χέρι μας να μην πονάμε πια!
Στην καθημερινότητά μας όλα περνούν από… τα χέρια μας!
Από τα μηνύματα και τα επαγγελματικά mails μέχρι τα likes και το scrolling στο κινητό, ή τις ατελείωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή και τα ασταμάτητα κλικ στο ποντίκι, ετοιμάζοντας την επόμενη παρουσίαση, όσο ασυναίσθητα κι αν λειτουργούμε, το χέρι μας επιφορτίζεται με μία επαναλαμβανόμενη, σχεδόν αυτοματοποιημένη κίνηση.
Αυτές οι κινήσεις είναι απλές, δεν χρειάζονται ιδιαίτερη σκέψη και θεωρούνται σχεδόν αυτονόητες για εμάς έως ότου έρθει εκείνη η στιγμή που θα νιώσουμε ένα ενοχλητικό αίσθημα πόνου στον καρπό μας, που πολλές φορές αντανακλά μέχρι τον ώμο, εμποδίζοντάς μας να κάνουμε τις στοιχειώδεις μέχρι τότε συνήθειες μας, όπως το να σηκώσουμε απλώς την κούπα του καφέ μας, να βουρτσίσουμε τα δόντια μας ή να κουμπώσουμε το πουκάμισο μας!
Ο καρπός, μόνο, αποτελείται από οκτώ οστά που τον περιβάλλουν, τέσσερα στο επάνω και τέσσερα στο κάτω μέρος του. Και τα οκτώ οστά συνδέονται με συνδέσμους που κρατούν τις αρθρώσεις ενωμένες, δίνοντας ένα ευρύ φάσμα κίνησης στα χέρια μας. Υπάρχουν επίσης πολλοί τένοντες που περνούν από τον καρπό. Αυτοί ελέγχουν την κίνηση του καρπού, των δακτύλων και του αντίχειρα. Επειδή κάθε ένα από αυτά τα μέρη εξυπηρετεί μία κίνηση, ακόμη και μία μόνο μικρή περιοχή να ερεθιστεί παρουσιάζοντας όξυνση, τότε εμείς θα το νιώσουμε αμέσως.
Τι είναι όμως αυτό το τράβηγμα που εξελίσσεται σε πόνο στο χέρι μας;
Η επαναλαμβανόμενη χρήση μιας συγκεκριμένης μυϊκής ομάδας, οδηγεί κάποιες φορές στα λεγόμενα «σύνδρομα Υπέρχρησης» (overuse syndromes) με συγκεκριμένα συμπτώματα. Ας δούμε αναλυτικότερα ποια είναι αυτά.
Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (ΣΚΣ), θεωρείται μία από τις παθήσεις του 21ου αιώνα, αφού η εξέλιξη των νέων τεχνολογιών κυρίως έχει εισάγει και αυτή την εντατική χρήση του χεριού μας, που λειτουργεί πλέον σαν προέκταση του smartphone, του tablet και του ποντικιού ή στον ελεύθερο χρόνο μας της αγαπημένης μας κονσόλας για gaming.
Το σύνδρομο προκαλείται όταν το μέσο νεύρο, που διέρχεται μέσα από ένα στενό πέρασμα του καρπού, τον «καρπιαίο σωλήνα» συμπιέζεται έντονα από τη διαρκή χρήση του.
Ο καρπιαίος σωλήνας, θεωρείται κυρίως ένας τραυματισμός λόγω επαγγέλματος και τείνει να παρουσιάζεται σε μεγαλύτερο βαθμό στις γυναίκες.
Ο καρπιαίος σωλήνας ξεκινά συνήθως με ένα ακαθόριστο αίσθημα βάρους στον καρπό. Το βάρος εξελίσσεται σε μούδιασμα στα δάκτυλα και δυσκαμψία (ειδικά στον αντίχειρα, στον δείκτη και στο μεσαίο δάκτυλο), νωθρότητα και αδυναμία να πιάσεις κάποιο αντικείμενο, αίσθημα θερμότητας και φυσικά πόνο που ορισμένες φορές εκτείνεται μέχρι και τον ώμο.
Τενοντίτιδα
Η τενοντίτιδα στον καρπό, στα δάκτυλά ή στον αντίχειρά μας, κάνει ομοίως την εμφάνισή της όταν μία μυϊκή ομάδα καταπονείται από μία καθημερινή, επαναλαμβανόμενη κίνηση.
Οι τένοντες είναι οι ελαστικές δομές που ενώνουν τους μύες με τα οστά, μεταφέροντας την κίνηση στις αρθρώσεις μας, ενώ το μέγεθος και το
σχήμα τους διαφέρει, για παράδειγμα οι τένοντες στον καρπό μας είναι μεγαλύτεροι από εκείνους στα δάκτυλά μας.
Όταν ο τένοντας παρουσιάσει φλεγμονή, προκαλώντας επώδυνο αίσθημα πόνου, τότε κάνουμε λόγο για τενοντίτιδα.
Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η ευαισθησία κατά την ψηλάφησή του, ο πόνος κατά την κίνηση ειδικά σε περίπτωση αντίστασης, το τοπικό οίδημα, το κοκκίνισμα και το αίσθημα θερμότητας.
Επικονδυλίτιδα ή αγκώνας τενιστών (
tennis elbow)
H επικονδυλίτιδα είναι ακόμη μία πάθηση που οφείλεται σε κατάχρηση
συγκεκριμένης ομάδας μυών, αυτής του αντιβραχίου στον αγκώνα.
Πιο συγκεκριμένα, είναι μια φλεγμονή των τενόντων που ενώνουν τους μύες του πήχη με την εξωτερική πλευρά του αγκώνα.
Ο επίμονος πόνος και η ευαισθησία στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα, αν και έχει συσχετιστεί κυρίως με όσους ασχολούνται με αθλήματα, όπως το τένις και το γκόλφ, στην πραγματικότητα αφορά όσους ανθρώπους τελούν εκτός από ψυχαγωγικές και επαγγελματικές δραστηριότητες, που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις, καταπονώντας έτσι τους μύες του αντιβραχίου, που προαναφέραμε.
Τα συμπτώματα ξεκινούν ήπια και χειροτερεύουν με το πέρασμα αρκετά μεγάλου χρονικού διαστήματος, εβδομάδων ή και μηνών. Η πρώτη ένδειξη είναι ο ήπιος πόνος ή το αίσθημα καψίματος στην περιοχή του αγκώνα και η εξασθενημένη ισχύς της λαβής του χεριού, ενώ η επιδείνωση προκύπτει με τη δραστηριότητα του πήχη. Το χέρι που προσβάλλεται συνήθως είναι το κυρίαρχο, ανάλογα με το αν είμαστε δεξιόχειρες ή αριστερόχειρες.
Ποιοι επαγγελματίες πλήττονται περισσότερο;
Αν κι αυτά τα προβλήματα στον καρπό και στο χέρι αφορούν πλέον όλους τους λάτρεις της τεχνολογίας άλλα και των Social Media και δεν έχουν συγκεκριμένη ηλικία εμφάνισης, υπάρχουν ωστόσο κάποιες επαγγελματικές ομάδες που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισής τους.
Όσοι κάνουν φυσικά δουλειές γραφείου και χρειάζονται απαραίτητα τη συνεχή εργασία σε υπολογιστή, όπως γραμματείς, στενογράφοι, άτομα σε τηλεφωνικό κέντρο, αρθρογράφοι, επιμελητές κειμένων, σχεδιαστές και γραφίστες ανήκουν στην ομάδα με την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καταπονημένου καρπού.
Άτομα που κινούν το χέρι τους για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και για πολλές ώρες είναι ακόμη οι επιστήμονες, όπως οδοντίατροι, χειρουργοί, μικροβιολόγοι και καθηγητές που γράφουν στον πίνακα.
Με τα χέρια τους δουλεύουν πολύ όλοι οι καλλιτέχνες, όπως οι μουσικοί και οι ζωγράφοι, οι σεφ και τα άτομα στον χώρο της εστίασης, όπως μπαρίστες, όσοι ασχολούνται με τον χώρο της ραπτικής, οι μακιγιέρ, οι hair stylists, οι βαφείς και οι ηλεκτρολόγοι.
Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε για την περίπτωση του αγκώνα ειδικά και τους αθλητές του τένις και του γκόλφ ή τους καθηγητές αυτών των αθλημάτων και επιπλέον τους οδηγούς, που κρατούν τα χέρια τους σε μονότονη θέση σχεδόν για ολόκληρη την ημέρα.
5 Ασκήσεις για τη βελτίωση της κινητικότητας στα χέρια μας
Όλοι όσοι δουλεύουν, χρησιμοποιώντας τα χέρια τους, η πλειοψηφία των επαγγελματιών δηλαδή, χρειάζεται να κάνουν τακτικά διαλείμματα, περίπου κάθε μία ώρα, κάνοντας stretching στα χέρια τους. Ειδικά για όσους πληκτρολογούν ασταμάτητα, θα πρέπει να συνηθίσουν να κρατούν τους αγκώνες στα πλάγια του σώματός τους, σε γωνία δηλαδή 90 μοιρών με τους πήχεις τους και να μην σηκώνουν τους καρπούς, όταν χρησιμοποιούν το ποντίκι στον υπολογιστή τους.
Ειδικότερα, σας προτείνουμε 5 εξειδικευμένες ασκήσεις για την ανακούφιση των καταπονημένων καρπών και των χεριών σας γενικότερα.
Σφίξιμο γροθιάς
(Εξοπλισμός: μια μικρή πετσέτα προσώπου τυλιγμένη σε ρολό ή μικρή μπάλα)
Η αδύναμη λαβή είναι ένα κοινό σύμπτωμα του καταπονημένου χεριού.
Η ενδυνάμωση των μυών του βραχίονα, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ικανότητα εκτέλεσης
των καθημερινών μας εργασιών. Η άσκηση βοηθά τους καμπτήρες τένοντες των δακτύλων και του αντίχειρα.
Καθίστε σε ένα τραπέζι με τον βραχίονά σας στηριγμένο στο τραπέζι.
Κρατήστε μια κυλινδρική πετσέτα ή μια μικρή μπάλα στο χέρι σας.
Πιέστε την πετσέτα στο χέρι σας και κρατήστε την για 10 δευτερόλεπτα.
Απελευθερώστε και επαναλάβετε 10 φορές. Αλλάξτε και κάντε το άλλο χέρι.
Περιδίνιση με βαράκι
(Εξοπλισμός: ένα βαράκι 2 κιλών ή ένα γυάλινο μπουκάλι)
Ο Υπτιαστής μύς στον βραχίονα είναι ένας μεγάλος μυς του αντιβραχίου που προσκολλάται στον αγκώνα. Είναι υπεύθυνος για τη μετακίνηση της παλάμης προς τα πάνω και συχνά εμπλέκεται σε κινήσεις που μπορεί να προκαλέσουν τον αγκώνα του τενιστή.
Καθίστε σε μια καρέκλα κρατώντας ένα βαράκι 2 κιλών κάθετα στο χέρι σας με τον αγκώνα σας να στηρίζεται στο γόνατό σας.
Αφήστε το βάρος από το βαράκι να βοηθήσει την περιστροφή του βραχίονα προς τα έξω, γυρίζοντας την παλάμη προς τα πάνω.
Περιστρέψτε το χέρι προς την άλλη κατεύθυνση μέχρι η παλάμη σας να κοιτά προς τα κάτω.
Επαναλάβετε 20 φορές σε κάθε πλευρά.
Προσπαθήστε να απομονώσετε την κίνηση στο κάτω χέρι σας, διατηρώντας τον βραχίονα και τον αγκώνα σας ακόμα.
Έκταση καρπού
(Εξοπλισμός: ένα βαράκι 2 κιλών ή ένα γυάλινο μπουκάλι)
Οι εκτείνοντες μύες του καρπού είναι μία ομάδα μυών, υπεύθυνη για το λύγισμα του καρπού βοηθώντας στις πιο απλές κινήσεις όπως η σήμανση του stop με την παλάμη μας, γι’αυτό και είναι απαραίτητο να γυμνάζονται. Αυτοί οι μικροί μύες που συνδέονται με τον αγκώνα συχνά υποβάλλονται σε υπερβολική χρήση, ειδικά κατά τη διάρκεια των αθλημάτων ρακέτας.
Καθίστε σε μια καρέκλα κρατώντας ένα βαράκι 2 κιλών στο χέρι σας με την παλάμη στραμμένη προς τα κάτω, ακουμπώντας τον αγκώνα άνετα στο γόνατό σας.
Κρατώντας την παλάμη στραμμένη προς τα κάτω, τεντώστε τον καρπό σας στρέφοντάς την προς το σώμα σας. Αν αυτό είναι πολύ δύσκολο, τότε κάντε την κίνηση χωρίς βάρος.
Επιστρέψτε στην αρχική θέση και επαναλάβετε 10 φορές σε κάθε πλευρά.
Προσπαθήστε να απομονώσετε την κίνηση στον καρπό, διατηρώντας τον υπόλοιπο βραχίονα ακίνητο.
Κάμψη καρπού
(Εξοπλισμός: ένα βαράκι 2 κιλών)
Οι καμπτήρες μύες του καρπού είναι η ομάδα μυών που «δουλεύει» αντίθετα από την ομάδα των εκτεινόντων μυών. Αυτοί οι μικροί μύες που συνδέονται στον αγκώνα υποβάλλονται επίσης σε υπερβολική χρήση, οδηγώντας σε πόνο και φλεγμονή.
Καθίστε σε μια καρέκλα κρατώντας ένα βαράκι 2 κιλών με την παλάμη σας στραμμένη προς τα επάνω και τον αγκώνα να στηρίζεται άνετα στο γόνατό σας.
Κρατώντας την παλάμη σας στραμμένη προς τα επάνω, χαλαρώστε τον καρπό σας διπλώνοντάς τον προς το σώμα σας.
Επιστρέψτε στην αρχική θέση και επαναλάβετε 10 φορές σε κάθε πλευρά.
Προσπαθήστε να απομονώσετε την κίνηση στον καρπό, διατηρώντας τον υπόλοιπο βραχίονα ακίνητο.
Στρίψιμο πετσέτας
(Εξοπλισμός: μία μικρή πετσέτα προσώπου)
Η άσκηση αυτή δουλεύει παράλληλα τις δύο μυϊκές ομάδες των εκτεινόντων και των καμπτήρων μυών.
Καθίστε σε μια καρέκλα κρατώντας μια πετσέτα με τα δύο χέρια και τους ώμους χαλαρούς.
Περιστρέψτε την πετσέτα με τα δύο σας χέρια σε αντίθετες κατευθύνσεις σαν να στίβετε νερό.
Επαναλάβετε 10 φορές και στη συνέχεια επαναλάβετε άλλες 10 προς την άλλη κατεύθυνση.
Τρία προστατευτικά βοηθήματα για την… τριλογία του πόνου!
Πέρα από τις ήπιες ασκήσεις για την ενδυνάμωση του χεριού μας, ένας ακόμη τρόπος άμεσης ανακούφισης των καρπών και του αγκώνα μας είναι η επίδεση. Η επίδεση αποτελεί την πιο αρχαία τεχνική για την πρόληψη, τη στήριξη και την αποκατάσταση των καταπονημένων μυών και αρθρώσεων, συγκρατώντας και επαναφέροντας ταχύτερα την καταπονημένη μυϊκή ομάδα.
Από τις πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνουμε είναι να επιλέξουμε το κατάλληλο βοήθημα που θα διώξει μακριά όλα τα προειδοποιητικά συμπτώματα.
Η Christou 1910, επιθυμώντας να προσφέρει μια αποτελεσματική λύση για τον πόνο… εις τριπλούν, δημιούργησε τρία προστατευτικά αξεσουάρ με μοντέρνο design, που μπορούν να φορεθούν οπουδήποτε, ενισχύοντας και στηρίζοντας τον καρπό, τον αγκώνα και τον ώμο μας.
Έτσι για την τενοντίτιδα ή για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα υπάρχουν δύο επιλογές ανάλογα με τον βαθμό που θέλουμε να στηρίξουμε τον καρπό μας.
- Το περικάρπιο με μαξιλάρι σιλικόνης, θυμίζει stylish αξεσουάρ χεριού, ενώ παράλληλα το μαξιλαράκι σιλικόνης στην επένδυσή του, ξεκουράζει μοναδικά την άρθρωση, κάνοντας μασάζ και ενισχύοντας την καλή κυκλοφορία του αίματος. Το σωστό κλείσιμο του περικαρπίου με το ρυθμιζόμενο Velcro, κρατά τον καρπό σταθερό, χωρίς να τον σφίγγει.
Πλτ. 5,95€ SHOP
- Για διπλή ενίσχυση,το γάντι καρπού, ανακουφίζει τον κουρασμένο ή τραυματισμένο καρπό και του παρέχει όλη τη στήριξη και τη σταθερότητα που χρειάζεται, χωρίς να ζεσταίνει ή να «καταπιέζει» το χέρι. Το εξελιγμένο υλικό airprene αφήνει το δέρμα να αναπνέει, ενώ τα 2 ρυθμιζόμενα Velcro ταιριάζουν… γάντι σε κάθε χέρι προσφέροντας 100% ελευθερία κινήσεων! Την ίδια στιγμή, η επίδεση του καρπού δημιουργεί υπεραιμία τοπικά, βοηθώντας στη μείωση του πόνου και στην ταχύτερη αποκατάσταση της κίνησης.
Πλτ. 6,50€ SHOP
- Για την επικονδυλίτιδα και τον έντονο πόνο στον αγκώνα, η επιαγκωνίδα σιλικόνης & το μανίκι συμπίεσης, φορεμένα μαζί ή και χωριστά, αποτελούν την πιο ολοκληρωμένη λύση για την ταχύτερη αποκατάσταση του σημείου της φλεγμονής. Η επιαγκωνίδα με το μαξιλαράκι σιλικόνης δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα κάτω από τον αγκώνα, ενώ παράλληλα κάνει μικρομάλαξη στην άρθρωση, βοηθώντας στην αντιμετώπιση και την αποφυγή οιδημάτων. Το μανίκι συμπίεσης, με την κατάλληλη πίεση ενεργοποιεί την καλή κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να προθερμαίνει τους μύες, εμποδίζοντας έτσι τους τραυματισμούς και επιταχύνοντας την αποκατάσταση.
Πλτ. 11,85€ SHOP
Για τις τρείς αυτές κοινές ενοχλήσεις, που κάνουν την καθημερινότητά μας πιο δύσκολη, η επίδεση αποτελεί τον πιο φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης/αντιμετώπισης. Ο Πόνος είναι τοξικός, μας χαλάει την διάθεση και μας περιορίζει, συστήστε στο σώμα σας την δύναμη των προστατευτικών αξεσουάρ επίδεσης #Christou1910 και συνεχίστε να κάνετε οτι κάνατε πάντα business as Usual!
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο