Πονάς στη φτέρνα! Μήπως πάσχεις από την “πτέρνα του δρομέα”;

Φροντίδα ποδιού

Με ποιο μέρος του ποδιού πρέπει να πατάει κάποιος την ώρα που τρέχει ή περπατάει; Με τη φτέρνα, το μεσαίο ή το μπροστινό τμήμα του ποδιού; Προφανώς, η επιλογή είναι προσωπική, ωστόσο οι περισσότεροι την ώρα που τρέχουν ή περπατούν πατάνε στο έδαφος πρώτα με τη φτέρνα τους. Πόσο ασφαλές είναι αυτό για αποφυγή τραυματισμού στη φτέρνα; Πόσοι γνωρίζουμε την πάθηση με τον όρο “πελματιαία απονευρωσίτιδα” γνωστή και ως “πτέρνα του δρομέα”;

Τι είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μια αρκετά συχνή πάθηση στην περιοχή της φτέρνας, που προκαλείται όταν υπάρχει φλεγμονή στην πελματιαία απονεύρωση.

Η πελματιαία απονεύρωση είναι ένας πυκνός, ινώδης σύνδεσμος στο κάτω μέρος του ποδιού που εκτείνεται από τη φτέρνα έως τα δάχτυλα. Ο ρόλος του συνδέσμου αυτού είναι να απορροφά τους κραδασμούς που δέχονται τα πέλματα των ποδιών κατά το βάδισμα, το τρέξιμο και τις διάφορες δραστηριότητες κατά την κίνηση. Επίσης, βοηθά στη στήριξη και την ενδυνάμωση της καμάρας του ποδιού.

Όταν η πελματιαία απονεύρωση τεντωθεί υπερβολικά, τότε μπορεί να δημιουργηθούν μικροσκοπικά σκισίματα στην επιφάνειά της. Ο τραυματισμός αυτός εκδηλώνεται με φλεγμονή και έντονο πόνο στη φτέρνα που γίνεται αντιληπτός κατά τη βάδιση και το τρέξιμο. Ειδικά το πρωί, όταν σηκωθούμε από το κρεβάτι και κάνουμε τα πρώτα βήματα, ο πόνος είναι οξύς, αλλά μετά από λίγο, κατά την κίνηση και μόλις ζεσταθεί το πέλμα, ο πόνος μειώνεται. Ωστόσο, επανέρχεται εάν παραμείνουμε σε όρθια στάση για πολλή ώρα ή όταν σηκωθούμε μετά από καθιστή θέση. Σε πολλές περιπτώσεις, η πελματιαία απονεύρωση αφορά μόνο το ένα πόδι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα εμφανιστεί και στη φτέρνα του άλλου ποδιού.

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα αφορά μόνο τους δρομείς;

Η “πτέρνα του δρομέα” δεν περιορίζεται μόνο στους δρομείς. Μπορεί να επηρεάσει διάφορες ομάδες ανθρώπων, όπως τα υπέρβαρα άτομα που ασκούν επιπλέον πίεση στην πελματιαία απονεύρωση.

Παρόλο που η πελματιαία απονευρωσίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς προφανή αιτία, ορισμένοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της πάθησης:

  • Ηλικία. Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών.
  • Ορισμένα αθλήματα. Εκτός από το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, το μπαλέτο και η αερόβια άσκηση μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση της πάθησης.
  • Μηχανική ποδιών. Η πλατυποδία, η ψηλή καμάρα ή ακόμα και ένα άτυπο μοτίβο περπατήματος μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο κατανέμεται το βάρος όταν στεκόμαστε όρθιοι και μπορεί να ασκήσουν πρόσθετη πίεση στην πελματιαία απονεύρωση.
  • Επαγγέλματα που απαιτούν ορθοστασία. Οι εργαζόμενοι στα καταστήματα, τα εργοστάσια, οι δάσκαλοι και άλλοι που περνούν τις περισσότερες ώρες εργασίας τους με το να στέκονται όρθιοι σε σκληρές επιφάνειες μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πελματιαίας απονευρωσίτιδας.

Επίσης, η πάθηση μπορεί να προκληθεί από ακατάλληλα ή φθαρμένα υποδήματα, από πολύωρη χρήση ψηλοτάκουνων παπουτσιών, αλλά και σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή δυσκαμψία ποδοκνημικής.

Πώς γίνεται η διάγνωση της πάθησης;

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα διαγιγνώσκεται με βάση το ιατρικό ιστορικό και την κλινική εξέταση από τον γιατρό στα σημεία ευαισθησίας των ποδιών. Η θέση του πόνου βοηθάει τον γιατρό να προσδιορίσει κατά κάποιο τρόπο την αιτία του. Υπάρχει περίπτωση, ο γιατρός να ζητήσει να γίνει ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα που προκαλεί τον πόνο, όπως είναι ένα κάταγμα.

Εάν η πελματιαία απονευρωσίτιδα δεν διαγνωστεί έγκαιρα τότε μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο στη φτέρνα που εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες. Για την αποφυγή του πόνου είναι πιθανό ο πάσχων να πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που βαδίζει και αυτό να οδηγήσει σε εμφάνιση άλλων προβλημάτων στα πόδια, τα γόνατα, το ισχίο ή την πλάτη.

Τι μπορείς να κάνεις για να απαλύνεις τον πόνο στη φτέρνα;

Ξεκούραση: Είναι σημαντικό να ξεκουράσεις τα πόδια σου αποφεύγοντας να κάνεις οποιαδήποτε δραστηριότητα μέχρι να υποχωρήσει η φλεγμονή.

Παγοκύστη. Τυλιγμένη με πετσέτα, πρέπει να παραμένει για 15 λεπτά επάνω στην περιοχή του πόνου, τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα. Άλλος τρόπος είναι να μουλιάσεις την φτέρνα που πονάει μέσα σε νερό και πάγο για 10 έως 15 λεπτά, μερικές φορές την ημέρα. Φρόντισε να κρατάς τα δάχτυλα των ποδιών έξω από το νερό.

Ειδικά παπούτσια και κάλτσες συμπίεσης. Να φοράς παπούτσια με χαμηλό έως μέτριο τακούνι και μαλακές σόλες, με καλή στήριξη στο τόξο της καμάρας και αντικραδασμική προστασία. Να αποφεύγεις τελείως τα φλατ παπούτσια, να μην περπατάς με γυμνά πόδια και να μην φοράς φθαρμένα αθλητικά παπούτσια. Επίσης, οι κάλτσες συμπίεσης Christou 1910, είτε πρόκειται για αθλητικές κάλτσες συμπίεσης  είτε για κάλτσες συμπίεσης καθημερινής χρήσης βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, ενισχύουν τη στήριξη των μυών και μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμών.

θερμαντικοι και ανατομικοι πατοι παπουτσιων

Ειδικοί πάτοι παπουτσιών. Μπορούν να προσφέρουν πρόσθετη στήριξη και καλύτερη απορρόφηση κραδασμών κατά την κίνηση. Οι ειδικά σχεδιασμένοι πάτοι DAYS Comfy από την Christou 1910 για τρέξιμο, γυμναστική και καθημερινή χρήση δημιουργούν τις κατάλληλες βάσεις για δυνατά πόδια, ενισχύουν τη σταθερότητα του πέλματος, προστατεύουν τη φτέρνα από τραυματισμούς ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν την απαραίτητη άνεση.

Διατάσεις και άσκηση: Τέντωσε τις γάμπες, τον αχίλλειο τένοντα και το κάτω μέρος του ποδιού. Κάνε ασκήσεις για ενδυνάμωση των μυών των ποδιών που θα βοηθήσουν στο να σταθεροποιηθεί καλύτερα ο αστράγαλος, να μειωθεί ο πόνος και να αποτραπεί πιθανή επανεμφάνιση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας.

Σου προτείνουμε να κάνεις 2 ασκήσεις διατάσεων ποδιών:

  • Τέντωσε τις γάμπες σου. Στάσου απέναντι από έναν τοίχο. Βάλε τα χέρια σου στον τοίχο. Τοποθέτησε το ένα πόδι πίσω από το άλλο, κρατώντας και τα δύο παράλληλα μεταξύ τους. Γείρε απαλά προς τον τοίχο κρατώντας την φτέρνα του πίσω ποδιού στο έδαφος. Μείνε για 10 δευτερόλεπτα και μετά άλλαξε πόδι. Επανάλαβε αρκετές φορές σε κάθε πλευρά.
  • Τέντωσε το κάτω μέρος του ποδιού σου. Κάθισε και σταύρωσε το ένα πόδι πάνω από το άλλο. Κράτησε τα δάχτυλα του ποδιού και λύγισέ τα απαλά προς τα πίσω.

Επίσης, προτείνουμε να υιοθετήσεις τα ακόλουθα:

Αλλαγή αθλήματος. Αντί για περπάτημα ή τζόκινγκ, προτίμησε ένα άθλημα χαμηλής έντασης, όπως το κολύμπι ή το ποδήλατο.

Έλεγχος του βάρους του σώματος. Το επιπλέον βάρος μπορεί να ασκήσει επιπλέον πίεση στην πελματιαία απονεύρωση.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας;

Μόλις διαγνωστεί, η πελματιαία απονευρωσίτιδα πρέπει να θεραπευθεί άμεσα καθώς μπορεί να γίνει χρόνια πάθηση ή να επηρεάσει τον τρόπο βάδισης προκαλώντας προβλήματα στο πέλμα, στα γόνατα, στη μέση αλλά και στην πλάτη.

Η προτεινόμενη θεραπεία είναι συντηρητική και μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Η συντηρητική θεραπεία μπορεί να κρατήσει έως και αρκετούς μήνες για την επίλυση του προβλήματος, προϋποθέτει αποχή από δραστηριότητες που προκαλούν πόνο στη φτέρνα και, εκτός από τους τρόπους μείωσης του πόνου που αναφέρουμε παραπάνω, περιλαμβάνει τα εξής:

Αναλγητικά φάρμακα: Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου και στην αντιμετώπιση της φλεγμονής.

Χρήση ειδικού επιδέσμου/νάρθηκα κατά τη διάρκεια του ύπνου: Συγκρατεί την πελματιαία απονεύρωση και τον αχίλλειο τένοντα σε επιμήκυνση και εμποδίζει το πόδι να μετακινηθεί με τέτοιο τρόπο που να επιδεινώσει τον πόνο και τη φλεγμονή.

Ορθωτικά πέλματα: Διευκολύνουν την σωστή επαφή των ποδιών με το έδαφος και βοηθούν στο να κατανεμηθεί πιο ομοιόμορφα η πίεση στα πόδια. Τα ανατομικά υποπτέρνια Christou 1910 από σιλικόνη  προσφέρουν άμεση ανακούφιση από τον πόνο στη φτέρνα, ενώ η ανύψωση που δίνουν στο πίσω μέρος του πέλματος κατά 1,5 εκατοστά εξασφαλίζει ξεκούραση στην ποδική κάμαρα, σωστή στάση του σώματος και προστασία από τραυματισμούς στις αρθρώσεις του ποδιού, το ισχίο, τη μέση και τη σπονδυλική στήλη.

ankle brace

Επιπλέον, η επιστραγαλίδα Christou 1910 με τα εύκαμπτα πλαϊνά στηρίγματα στο ύψος του αστραγάλου και με ανοιχτή φτέρνα για ελεύθερη κίνηση, ανακουφίζει από τον πόνο και βοηθά στο ζέσταμα των μυών και των αρθρώσεων. Φοριέται είτε στο δεξί είτε στο αριστερό πόδι, ανάλογα με το ποιο πάσχει.

Ειδική μπότα για περπάτημα ή πατερίτσες: Ο γιατρός μπορεί να προτείνει κάποιο από αυτά για σύντομο χρονικό διάστημα είτε για ανώδυνη μετακίνηση είτε για να μην πέφτει όλο το βάρος στο πόδι που πάσχει.

Φυσικοθεραπεία ή χρήση ειδικών συσκευών ώστε να μειωθούν τα συμπτώματα που προκαλούν πόνο στη φτέρνα.

Αν η συντηρητική θεραπεία δεν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε προτείνονται:

Εγχύσεις πλάσματος με αιμοπετάλια πλούσια σε αυξητικούς παράγοντες (αυτόλογη θεραπεία με το δικό σου αίμα) στην πάσχουσα περιοχή του πέλματος για την προώθηση της επούλωσης των ιστών.

Κρουστικοί υπέρηχοι στην περιοχή του πόνου της φτέρνας που ενισχύουν την επούλωση της φλεγμονής. Η θεραπευτική αυτή μέθοδος αφορά κυρίως τη χρόνια πελματιαία απονευρωσίτιδα που δεν ανταποκρίνεται σε πιο συντηρητικές θεραπείες.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο