Υπόθεση Κότσι: Η ανακούφιση είναι..στα πόδια σας!

Μη κατηγοριοποιημένο

Καλοκαίρι ή χειμώνα, με πέδιλα ή με μπότες, το κότσι στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού δημιουργεί πάντα μια ενόχληση. Μήπως ήρθε η ώρα να κάνετε κάτι, ώστε τουλάχιστον να μειώσετε τον πόνο που σας προκαλεί; Υπάρχουν καθημερινές λύσεις φροντίδας που ανακουφίζουν τον πόνο και κρατούν την έσχατη λύση της επέμβασης μακριά. Όμως πριν φτάσετε στη λύση ενημερωθείτε για το τι ακριβώς είναι το κότσι και πώς δημιουργείται.

Τι είναι τελικά το κότσι;

Το κότσι ή βλαισός μεγάλος δάκτυλος, όπως το λένε επιστημονικά οι ορθοπεδικοί, είναι μια συχνή παραμόρφωση του οστού στη βάση του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού, στην εξωτερική πλευρά του. Λόγω χρόνιας μη φυσιολογικής κίνησης του ποδιού και από πίεση που ασκείται στην άρθρωση του δακτύλου, το μεγάλο δάκτυλο αναγκάζεται να στραφεί προς τα άλλα δάκτυλα, σχηματίζοντας μία αντιαισθητική “γωνία” που συχνά προκαλεί πόνο στο σημείο εκείνο του ποδιού. Καθώς η άρθρωση στη βάση του μεγάλου δακτύλου “σηκώνει” μεγάλο μέρος του βάρους μας ενώ περπατάμε, το κότσι μπορεί να προκαλέσει σοβαρό και συνεχή πόνο. Παράλληλα, μπορεί να γίνει τόσο σκληρό, σε σημείο που ο πόνος να είναι αφόρητος όταν φοράμε παπούτσια.

Φταίνε τα παπούτσια;

Συνήθως το κότσι είναι κληρονομικό λόγω σχήματος και δομής ποδιού, με ορισμένους τύπους ποδιών να είναι πιο επιρρεπείς σε κότσι σε σχέση με άλλους. Για παράδειγμα, πόδια με χαμηλές καμάρες, τελείως επίπεδα πόδια, πόδια με χαλαρές αρθρώσεις και τένοντες στα δάχτυλα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κότσι. Επίσης, στο σχηματισμό του συμβάλλει και το σχήμα του πρώτου μεταταρσίου οστού. Εάν είναι πολύ στρογγυλό, η άρθρωση είναι λιγότερο σταθερή και παραμορφώνεται πιο εύκολα όταν συμπιέζεται μέσα στα παπούτσια.

Ωστόσο, το κότσι μπορεί να δημιουργηθεί από τον τρόπο που περπατάμε ή από το είδος των παπουτσιών που φοράμε.

Στενά παπούτσια στην περιοχή των δακτύλων ή μυτερά μπορούν να προκαλέσουν κότσι. Επίσης, τα ψηλά τακούνια επιδεινώνουν το πρόβλημα επειδή σπρώχνουν το βάρος του σώματος προς τα εμπρός, πιέζοντας τα δάκτυλα. Αυτό βοηθάει να καταλάβουμε γιατί το κότσι εμφανίζεται 10 φορές πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Ποιους “χτυπάει” περισσότερο;

Όπως προαναφέραμε, προτιμάει κυρίως τις γυναίκες και μάλιστα καθώς μεγαλώνουν. Όσες γυναίκες έχουν εύκαμπτες αρθρώσεις ανέχονται καλύτερα το κότσι, ενώ άλλες με δύσκαμπτες αρθρώσεις ή με αρθρίτιδα αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα και μπορεί να εμφανίσουν πόνο αρκετά νωρίτερα. Σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας, το κότσι, όπως και άλλες διαταραχές των ποδιών, είναι βασική αιτία καθιστικής ζωής και ακινησίας. Επίσης, πρόβλημα με το κότσι αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς οι ορμονικές αλλαγές χαλαρώνουν τους συνδέσμους και ευθυγραμμίζουν τις καμάρες των ποδιών. Τέλος, άτομα επιρρεπή σε κότσι είναι όσα κάνουν επαγγέλματα που απαιτούν πολύωρη ορθοστασία και περπάτημα, όπως οι δάσκαλοι και οι νοσηλευτές. Το ίδιο και οι χορευτές μπαλέτου, που τα πόδια και τα δάκτυλα υποφέρουν από έντονο επαναλαμβανόμενο στρες.

Γιατί το κότσι χρειάζεται προσοχή;

Η άρθρωση στη βάση του μεγάλου δακτύλου μάς βοηθά να “σηκώνουμε” και να κατανέμουμε το βάρος μας όταν κάνουμε κάποιες δραστηριότητες. Ένα κότσι σε αυτή τη σύνδεση των οστών, των τενόντων και των συνδέσμων μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη λειτουργία του ποδιού και να βλάψει τα άλλα δάκτυλα. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει είσφρυση νυχιών  και κάλους στο κάτω μέρος του ποδιού, επηρεάζοντας την εργασία, την άσκηση και το περπάτημα.  Συνεπώς, πρέπει να αντιμετωπίζουμε το κότσι με προσοχή,  προτού ο πόνος και η παραμόρφωση στο μεγάλο δάκτυλο επηρεάσουν την καθημερινή ρουτίνα και τη σωματική δραστηριότητα.

Tips για μείωση του πόνου

Το κότσι είναι μόνιμο εκτός και εάν διορθωθεί με επέμβαση από τον χειρουργό. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε πιο άνετα ή να επιβραδύνετε μια πιθανή επιδείνωση στην άρθρωση του μεγάλου δακτύλου. 

  • Διατηρείτε το βάρος σας φυσιολογικό.
  •  Προστατεύετε το κότσι από πόνο, χρησιμοποιώντας ειδικό επίθεμα ή διαχωριστικό δακτύλων
  • Χρησιμοποιείτε ειδικούς ανατομικούς πάτους ή υποπτέρνια στα παπούτσια σας για σωστή στήριξη των ποδιών σας.
  • Κάνετε ποδόλουτρο ή υδρομασάζ ή τοποθετείστε επάνω στο κότσι μία παγοκύστη για 5 λεπτά τη φορά.
  • Επιλέγετε κατάλληλα παπούτσια με χαμηλά τακούνια, πολύ άνετα στην περιοχή των δακτύλων. Στη καλύτερη των περιπτώσεων, κάνετε ειδική παραγγελία ώστε να εφαρμόζουν σωστά στα πόδια σας, χωρίς να σας πονάνε.

Σημαντική συμβουλή: Επισκεφθείτε τον ορθοπεδικό εάν ο πόνος στο κότσι δεν βελτιώνεται ή σας αναγκάζει να σταματήσετε από διάφορες δραστηριότητες ή εάν έχετε διαβήτη.

Η φύση έχει τη λύση!

Το κότσι, ως προεξέχον οστό, καταπονείται περισσότερο την περίοδο του χρόνου που φοράτε κλειστά παπούτσια. Εάν βγάζοντας τα παπούτσια σας παρατηρείτε κοκκινίλες ή μικρές πληγές, αυτές οφείλονται στις τριβές που αναπτύσσονται κατά το περπάτημα. Οι επαναλαμβανόμενες τριβές ταλαιπωρούν το κότσι, ερεθίζουν το δέρμα και σίγουρα δημιουργούν μια δυσάρεστη αίσθηση ενόχλησης ή ακόμα και πόνου στην περιοχή. Η λύση στην καταπόνηση του ποδιού κρύβεται στις ευεργετικές ιδιότητες των βιολογικών αιθέριων ελαίων. Έλαια όπως το Βάλσαμο, ο Ευκάλυπτος Λεμονώδης και η Μέντα Πιπεράτη διαθέτουν πτητικές ιδιότητες που καταπραϋνουν, ανακουφίζουν και αναπλάθουν το δέρμα γύρω απ’ το κότσι, ενώ ταυτόχρονα μυρίζουν υπέροχα!

✔️Tο Βάλσαμο, θεωρείται το λάδι με την ισχυρότερη δράση για τραύματα και φλεγμονές. Αναλγητικό, ισχυρό επουλωτικό και τονωτικό των μυών, καταπραϋνει τις οστικές φλεγμονές που μπορεί να δημιουργηθούν γύρω από το κότσι.

✔️Ο Ευκάλυπτος ο Λεμονώδης με αντιμυκητιακή και αναλγητική δράση είναι απ’ τα πιο αποτελεσματικά σπασμολυτικά και καταπραϋντικά έλαια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην περιοχή του ποδιού.

✔️Η Μέντα η Πιπεράτη με άμεση ελαφριά αναισθητική δράση, διά του ψύχους, προσφέρει σημαντική ανακούφιση από τις ενοχλήσεις και τον πόνο στο κότσι.

 

Ο σωστός συνδυασμός βιολογικών αιθέριων ελαίων στην κατάλληλη ποσότητα μπορεί να σας προσφέρει μια 100% φυσική καθημερινή λύση για άνετο περπάτημα χωρίς πόνο και τραυματισμούς. Όμως πού θα βρείτε το κατάλληλο μείγμα ελαίων για τα πόδια και πώς θα το εφαρμόσετε στην περιοχή;

Shop the story by Christou1910

Μελετώντας και εμβαθύνοντας στην καθημερινή καταπόνηση των άκρων και εστιάζοντας στην ανάγκη για ανακούφιση και προστασία της ποδική περιοχής, η Christou1910 συνδυάζει την Επιστημονική Αρωματοθεραπεία με την Ανατομία και δημιουργεί καθημερινές εύχρηστες λύσεις υγείας και φροντίδας του ποδιού!

μαξιλαράκι ➕ διαχωριστικό δακτύλων ➕ ανατομικοί πάτοι σιλικόνης = ο καλύτερος τρόπος για πρόληψη & προστασία από επιδείνωση στο κότσι ❤️

Μαξιλαράκι για το κότσι με Βιολογικά Αιθέρια Έλαια:

Αναζητήστε το ιδανικό μείγμα βιολογικών αιθέριων ελαίων για ανακούφιση και προστασία του ποδιού στο ειδικά σχεδιασμένο μαξιλαράκι Christou1910 . Προστατεύει το κότσι από πιθανή πίεση και τριβή, ενώ παράλληλα ανακουφίζει την περιοχή, καθώς έχει ενσωματωμένο μίγμα από τα καθαρότερα φυσικά αιθέρια έλαια με αναλγητικές, επουλωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Άνετο και επαναχρησιμοποιήσιμο, μπορεί να φορεθεί όλη μέρα με όλα σχεδόν τα παπούτσια! Κότσι Problem Solved!

Μαξιλαράκι για το Κότσι με Βιολογικά Αιθέρια Έλαια

€9,90 (2 τμχ) SHOP

Διαχωριστικό δακτύλων με Βιολογικά Αιθέρια Έλαια:

Βοηθάει στην πρόληψη και στην ανακούφιση του πόνου, ευθυγραμμίζοντας τα δάχτυλα των ποδιών και κρατώντας τα στη σωστή τους θέση. Το διαχωριστικό δακτύλων Christou1910 προσαρμόζεται άνετα μεταξύ των δύο πρώτων δακτύλων του ποδιού, ισιώνοντας το μεγάλο δάκτυλο και αποτρέποντας τριβή και πίεση. Σας επιτρέπει να φοράτε άνετα τα παπούτσια σας, να περπατάτε ή να στέκεστε χωρίς πόνο. Είναι εξαιρετικής ποιότητας, πλένεται με χλιαρό νερό και δεν προκαλεί αλλεργίες.

Plus: Εμποτισμένο με Βιολογικά Αιθέρια Έλαια κάνει τα πόδια σας να μυρίζουν υπέροχα!

Διαχωριστικό δακτύλων με αιθέρια έλαια

€6,60 (2 τμχ) SHOP

 

Ανατομικοί πάτοι και Υποπτέρνια σιλικόνης:

Επειδή το κότσι σχετίζεται συχνά με επίπεδα πόδια χωρίς καμάρα, το να τοποθετήσετε στα παπούτσια σας τους ειδικούς ανατομικούς πάτους ή τα υποπτέρνια σιλικόνης  Christou1910 θα βοηθήσει σημαντικά στην αποφυγή επιδείνωσης. Τα Υποπτέρνια Σιλικόνης ανορθώνουν το τόξο της καμάρας και συμβάλλουν στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και στη βελτίωση της μηχανικής δομής του πέλματος. Οι Ανατομικοί πάτοι παρέχουν μέγιστη απορρόφηση κραδασμών και υποδεικνύουν τη σωστή θέση των δακτύλων αποτρέποντας τον πόνο και τις δυσμορφίες. Η ανθεκτική δομή τους και η υποαλλεργική τους σύνθεση από 100% καθαρή ιατρική σιλικόνη προσθέτουν στα παπούτσια ένα στρώμα άνεσης και ενδυνάμωσης, που σας βοηθάει να στέκεστε και να περπατάτε σωστά χωρίς να τραυματίζετε και χωρίς να καταπονείτε  τις αρθρώσεις των δακτύλων σας. Παράλληλα και ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι φορώντας τους πάτους, ενδυναμώνονται οι μύες του πέλματος με αποτέλεσμα να υποστηρίζουν καλύτερα τις βασικές δομές του ποδιού.

Ανατομικοί πάτοι σιλικόνης

€16,50  SHOP

Υποπτέρνια σιλικόνης

€10,00  SHOP

Ενημερωθείτε για όλα τα προϊόντα φροντίδας ποδιού ΕΔΩ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο