Κάλτσες και Διαβήτης: Ενα απίθανο δίδυμο!

Μη κατηγοριοποιημένο

Εάν είστε διαβητικός, μπορείτε να μειώσετε την ταλαιπωρία που αισθάνονται τα πόδια σας επιλέγοντας τον σωστό τύπο διαβητικών καλτσών. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία σας και την ποιότητα της ζωής σας. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πώς ο διαβήτης επηρεάζει τα πόδια σας, γιατί οι “διαβητικές κάλτσες” είναι τόσο ξεχωριστές και απαραίτητες αλλά και μερικές συμβουλές για την προστασία και φροντίδα των ποδιών σας.

🔵 Πώς ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τα πόδια σας

Με τον ίδιο τρόπο που ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια σας, το τριχωτό της κεφαλής σας, το στομάχι σας, μπορεί να βλάψει σοβαρά τα δάχτυλά σας, τα δάχτυλα των ποδιών σας και ολόκληρο το πόδι σας.

Καθώς το υψηλό σάκχαρο στο αίμα είναι αναμενόμενο στην καθημερινότητα ενός διαβητικού, τα επίμονα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα βλάψουν μόνιμα τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα σε ολόκληρο το σώμα σας. Αυτή η κοινή επιπλοκή του διαβήτη είναι γνωστή ως “περιφερική νευροπάθεια”.

Όσο περισσότερο καταστραφούν τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα στα πόδια σας, τόσο περισσότερο θα χάσετε την αίσθηση στα δάχτυλα των ποδιών και στα πόδια σας. Συνδυάζοντας την απώλεια αίσθησης με τα επίμονα υψηλά σάκχαρα στο αίμα, ένας απλός τραυματισμός ή μια γρατζουνιά ή ένα ιδρωμένο πόδι που είναι εγκλωβισμένο σε κάλτσες και παπούτσια όλη την ημέρα… είναι ο τέλειος συνδυασμός για μια πιθανή επικίνδυνη μόλυνση. Οι φαινομενικά μικρές λοιμώξεις, γνωστές ως “έλκη των ποδιών”, είναι το πιο κοινό σύμπτωμα για ένα άτομο με διαβήτη.

Όσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται μια θεραπεία για να επουλωθεί ένα έλκος ποδιού, σε σχέση με τα επίμονα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τόσο πιο πιθανό είναι να μολυνθεί η περιοχή. Μία λοίμωξη που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς με μη επεμβατικές θεραπείες, κινδυνεύει να εξαπλωθεί.

🔵 Τι είναι οι διαβητικές κάλτσες

Διαβητικές κάλτσες είναι εκείνες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για άτομα με διαβήτη με σκοπό να διατηρούν τα πόδια στεγνά, να μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού και να βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Αποτελούν βασικό μέρος της φροντίδας των ποδιών, η οποία είναι μια σημαντική πτυχή της διαχείρισης του διαβήτη λόγω πιθανής βλάβης στα νευρικά και κυκλοφορικά συστήματα που προκαλούνται από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι διαβητικές κάλτσες δεν είναι όλες ίδιες. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι και είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιες κάλτσες είναι κατάλληλες για τις ανάγκες σας. Βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέχετε στις διαβητικές κάλτσες είναι τα εξής:

🔹 Πρόληψη από βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις: Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό μιας διαβητικής κάλτσας είναι η ικανότητα να διατηρεί τα πόδια σας πιο στεγνά από τις συνηθισμένες κάλτσες. Οι διαβητικές κάλτσες κατασκευάζονται με ειδικούς συνδυασμούς νημάτων που βοηθούν στην “απομάκρυνση” της υγρασίας και διατηρούν τα πόδια στεγνά κατά τη διάρκεια της άσκησης, του περιπάτου ή μιας μακράς ημέρας εργασίας. Η υγρασία που δημιουργείται στα πόδια φορώντας απλές κάλτσες και παπούτσια θέτει σε κίνδυνο για επικίνδυνες λοιμώξεις.

🔹 Χωρίς ραφές για αποφυγή τριβής και φουσκάλων: Εκτός από την ειδική ύφανση, οι διαβητικές κάλτσες δεν έχουν ραφές για να προστατεύουν από τριβή και τραυματισμό, ιδιαίτερα χρήσιμες στη δουλειά ή στην άσκηση ή εάν κάνετε πολύ περπάτημα.

🔹 Βελτίωση της ροής του αίματος για αποτελεσματικότερη θεραπεία και ζεστά πόδια: Στα άτομα με διαβήτη, η κυκλοφορία του αίματος είναι αναπόφευκτα μειωμένη, τουλάχιστον ελαφρά. Η μειωμένη ροή του αίματος μπορεί να προκαλέσει νευροπάθεια και να δυσκολέψει τη διατήρηση ζεστασιάς στα πόδια. Ενώ μια συνηθισμένη κάλτσα μπορεί να προκαλέσει μέτρια συμπίεση, αφήνοντας ορατές γραμμές γύρω από τον αστράγαλο, οι διαβητικές κάλτσες έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν καλά στο πόδι χωρίς να πιέζουν, όπως και να αποτρέπουν την δυσάρεστη αίσθηση των παγωμένων ποδιών τον χειμώνα!

🔵 Ποιος πρέπει να φοράει διαβητικές κάλτσες;

Οποιοσδήποτε με διαβήτη θα μπορούσε να επωφεληθεί φορώντας διαβητικές κάλτσες και κυρίως αυτοί με νευροπάθεια και ιστορικό έλκους ποδιών για να προστατεύσουν τα πόδια τους από πιθανή επιδείνωση του διαβήτη.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι “διαβητικές κάλτσες” είναι διαφορετικές από τις “κάλτσες συμπίεσης”.  

Οι κάλτσες συμπίεσης έχουν σχεδιαστεί για να αυξάνουν την αρτηριακή πίεση στα πόδια σας. Αυτό βοηθά στην επιστροφή του αίματος πιο γρήγορα στην καρδιά σας για να μειώσει το πρήξιμο και τον κίνδυνο θρόμβων του αίματος. Οι διαβητικές κάλτσες έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να προστατέψετε τα πόδια σας από τον κίνδυνο λοιμώξεων, κακής κυκλοφορίας και υγρασίας που προκαλούν ή επιδεινώνουν νευροπάθεια ή έλκη στα πόδια. Αν τα δύο είδη είναι παρόμοια, ωστόσο οι διαβητικές κάλτσες δεν σφίγγουν το πόδι, γεγονός πολύ σημαντικό αφού οι διαβητικοί δεν μπορούν να ανεχθούν πίεση στα άκρα.

Εάν έχετε διαβήτη και τα πόδια σας έχουν επηρεαστεί από αυτόν, οι διαβητικές κάλτσες είναι απαραίτητες στην καθημερινότητά σας!

🔵 Συμβουλές για την προστασία και φροντίδα των ποδιών σας

Εκτός από τη χρήση καλτσών υψηλής ποιότητας, τα άτομα με διαβήτη και ειδικά εκείνοι που έχουν διαγνωστεί με νευροπάθεια, θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τις ακόλουθες συμβουλές φροντίδας ποδιών.

🔹 Εξετάζετε τα πόδια σας τακτικά:

Παρατηρείτε προσεκτικά τα πόδια σας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ή καθημερινά, κυρίως μεταξύ των δαχτύλων και κοντά στα νύχια σας. Να κοιτάτε για μικρές γρατζουνιές, φουσκάλες ή κάλους, για σημάδια κόκκινα, με πύον, με πράσινο ή καφέ χρώμα ή με έντονη μυρωδιά. Εάν έχετε ήδη έλκος ποδιού, η εξέταση σε καθημερινή βάση είναι σημαντική για γρήγορη αντιμετώπιση νέων τραυματισμών ή ελκών, αποτρέποντας τον κίνδυνο επιδείνωσης ή ακρωτηριασμού. Εάν είναι δύσκολο να εξετάσετε οι ίδιοι τα πόδια σας, ζητήστε από ένα αγαπημένο σας πρόσωπο να σας βοηθήσει ή χρησιμοποιήστε έναν καθρέφτη ή κάμερα κινητού τηλεφώνου για καλύτερο έλεγχο.

🔹 Αλλάζετε τις κάλτσες σας κατά τη διάρκεια της ημέρας:

Εάν είστε όλη την ημέρα στη δουλειά ή ιδρώνετε πολύ στα πόδια, θα πρέπει να αλλάζετε τις διαβητικές κάλτσες σας με άλλο ζευγάρι μία φορά την ημέρα.

🔹 Μην κυκλοφορείτε ξυπόλυτοι εάν έχετε νευροπάθεια:

Καθώς έχετε χάσει την αίσθηση στα πόδια σας, το να περπατάτε χωρίς παπούτσια, μπορεί να πατήσετε κάτι αιχμηρό, να κόψετε το πόδι σας και να μην το καταλάβετε.

🔹 Φροντίζετε τα νύχια σας τακτικά:

Τα παραμελημένα νύχια μπορούν να δημιουργήσουν είσφρηση ή επιπλέον τριβή και ερεθισμό στα πόδια σας όταν φοράτε παπούτσια. Μπορεί επίσης να δυσκολέψουν τον εντοπισμό μικρών γρατζουνιών κοντά στις άκρες των δαχτύλων σας.

🔹 Φοράτε παπούτσια καλής ποιότητας:

Τα άτομα με διαβήτη δεν έχουν χρόνο για φθηνά ή κακώς σχεδιασμένα παπούτσια. Εάν υπάρχει κάποιο είδος ένδυσης που αξίζει πραγματικά να επενδύσετε… είναι τα παπούτσια σας. Είτε πρόκειται για παπούτσια που φοράτε για άσκηση, για ψώνια ή για εργασία, τα πόδια σας πρέπει να βρίσκονται στο “κατάλληλο περιβάλλον”.

🔹 Βελτιώστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας:

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τα πόδια σας από μόλυνση και σε σοβαρές περιπτώσεις, από ακρωτηριασμό, είναι να κατεβάσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Η κατανόηση των ορίων για το σάκχαρο στο αίμα σας ως άτομο με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 είναι το πρώτο βήμα. Παράλληλα, η διατροφή σας, η μείωση του βάρους σας και η έγκαιρη επικοινωνία με το γιατρό σας για οποιαδήποτε ανησυχία σας είναι η άμεση προτεραιότητά σας.

 Shop the story by Christou1910

Σύμφωνα με ανασκόπηση 19 μελετών σχετικά με τα ποσοστά εμφάνισης υποτροπής του έλκους των ποδιών (New England Journal of Medicine), εκτιμάται ότι περίπου το 40% των ασθενών έχει υποτροπή εντός ενός έτους μετά την επούλωση του έλκους, σχεδόν το 60% μέσα σε τρία χρόνια και το 65% μέσα σε πέντε χρόνια. Για τον λόγο αυτό, οι επιστήμονες προτείνουν να θεωρείτε ότι το επουλωμένο έλκος του ποδιού σας δεν έχει θεραπευθεί μόνιμα αλλά ότι βρίσκεται απλά σε “ύφεση”.

🔵 Κάλτσες για Διαβητικά Πόδια: 

Από φυσικό βαμβάκι εμπλουτισμένο με θερμορυθμιστικά νήματα, οι διαβητικές κάλτσες Christou1910 απομακρύνουν την υγρασία και κρατάνε τα πόδια σας ζεστά τον χειμώνα και δροσερά το καλοκαίρι. Το ειδικό τελείωμα που έχουν στη γάμπα διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος, ενώ η ανατομική τους πλέξη χωρίς ραφές, προστατεύει από πληγές και φουσκάλες. Εφαρμόζουν τέλεια στο πόδι, προσφέρουν απαλή αίσθηση και εξαιρετική αντιβακτηριδιακή και απολυμαντική δράση, χάρη στα ιόντα ασημιού που περιέχουν στις ίνες τους!

 

Κάλτσες για διαβητικά πόδια

13,50€ SHOP  

🔵 Ανατομικοί πάτοι σιλικόνης:

Ο ερεθισμός από τριβή και οι φουσκάλες στα πόδια είναι δύο πράγματα που πρέπει να αποφεύγει κάθε διαβητικός. Συνδυαστικά με τις διαβητικές κάλτσες, οι ειδικοί ανατομικοί πάτοι σιλικόνης Christou1910 προσφέρουν τη μέγιστη προστασία από κραδασμούς και τραυματισμούς. Έχουν ανθεκτική δομή και υποαλλεργική σύνθεση από 100% καθαρή ιατρική σιλικόνη. Βοηθούν το πέλμα να “πατάει” σωστά και άνετα και ενισχύουν την καλή κυκλοφορία του αίματος σε κάθε σας κίνηση!

Ανατομικοί πάτοι σιλικόνης

16,50€  SHOP

🔵 Προστατευτικός σωλήνας δακτύλων με αιθέρια έλαια:

Τα δάχτυλα των ποδιών είναι μια περιοχή του διαβητικού ποδιού που θέλει ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα, καθώς μπορεί να εμφανίσει ερεθισμό, τραυματισμούς και πληγές. Ο σωλήνας δακτύλων  Christou1910 είναι ένα ανατομικά σχεδιασμένο επίθεμα, από μαλακό φυσικό υλικό εμποτισμένο με θεραπευτικά βιολογικά αιθέρια έλαια με ισχυρή επουλωτική δράση. Εφαρμόζει τέλεια στα δάκτυλα, προστατεύει από τριβή μεταξύ των δακτύλων, από δημιουργία κάλων και ονυχομυκητιάσεων και αναπλάθει την επιδερμίδα.

Σωλήνας δακτύλων με αιθέρια έλαια

7,20 SHOP

Ενημερωθείτε για το εξειδικευμένο πακέτο ολοκληρωμένης φροντίδας του διαβητικού ποδιού ΕΔΩ

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο