Αυχενικό: συμπτώματα, θεραπεία και tips πρόληψης

Αυχένας

Αναρωτιέστε τι είναι το ‘αυχενικό’; Μήπως τώρα που διαβάζετε το άρθρο αισθάνεστε τον αυχένα σας να πονάει; Την πλάτη σας να είναι πιασμένη; Μήπως, είναι ακόμη μία πιεσμένη ημέρα στη δουλειά και ο πόνος αυτός αυξάνει το στρες σας; Μήπως διαβάζετε τη λέξη «αυχενικό» για πρώτη φορά; Τότε, τι θα λέγατε για τη λέξη στρες; Ή ακόμη για τη φράση «αυχεναλγία»;

Αν έχετε απαντήσει ΝΑΙ σε 1 ή σε 2 ή και στις 3 παραπάνω ερωτήσεις, αν αισθάνεστε πόνους στον αυχένα που δεν υποχωρούν αλλά αντιθέτως μέρα με τη μέρα εντείνονται, τότε καλώς ήρθατε στο άρθρο μας.

Οι πόνοι στον αυχένα ή αλλιώς η αυχεναλγία (όπως ορίζεται επιστημονικά), είναι ένα σύμπτωμα σύνηθες που μπορεί να ξεκινά «σιωπηλά», αλλά μέρα με τη μέρα εντείνεται προκαλώντας δυσφορία και σε πολλές περιπτώσεις εντονότερες παθήσεις.

Αυχεναλγία: πώς προκαλείται

Η αυχεναλγία συνήθως προκαλείται από κακή στάση του σώµατος, όπως π.χ. ύπνος σε λάθος στάση ή πολύωρη οδήγηση ή πολύωρη εργασία σε οθόνη.

Η μορφή της αυχεναλγίας μπορεί να είναι οξεία (διαρκεί για λιγότερο από 4 εβδομάδες), υποξεία (διαρκεί 4-8 εβδομάδες) ή χρόνια (συνεχίζεται για 8 ή περισσότερο εβδομάδες) και συνήθως οφείλεται σε εκφύλιση που ξεκινάει από τους αυχενικούς μεσοσπονδύλιους δίσκους. Βέβαια, μπορεί να οφείλεται και σε κάποιο τραυματισμό, συχνότερα μυϊκό, καθώς και σε σοβαρότερες καταστάσεις όπως όγκοι, λοιμώξεις, ή φλεγμονώδεις και αυτoάνοσες παθήσεις.

Πώς εκδηλώνεται ο πόνος της αυχεναλγίας

Συνήθως, ο πόνος μπορεί να αντανακλά στο κεφάλι (στη µία ή και στις δύο πλευρές του κεφαλιού), στον ώμο, στα χέρια ή και στην πλάτη. Επίσης, µπορεί να υπάρχει περιορισμός στην κίνηση του αυχένα ή τοπικός σπασµός, αυτό που κοινώς ονοµάζεται “πιάσιµο” ή “ψύξη”.

Πώς αντιμετωπίζουμε την Αυχεναλγία

1. Εκτιμήστε τον πόνο

Αν είναι η πρώτη φορά που το αισθάνεστε είναι πιθανόν να αντιμετωπιστεί με ξεκούραση ή ακόμη με απλά μέσα όπως π.χ. οι μαλάξεις, τα θερμά ή ψυχρά επιθέματα, σε συνδυασμό με παυσίπονα φάρμακα και μυοχαλαρωτικά. Αν τα παραπάνω δεν αντιμετωπίσουν τη μυϊκή κάκωση τότε είναι ώρα να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.
Οι ειδικοί στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε είναι φυσικά, ένας ορθοπεδικός ιατρός ο οποίος θα βρει το αίτιο της αυχεναλγίας (πολλές φορές βέβαια, το πρόβλημα χρειάζεται γνωμάτευση και από άλλες ειδικότητες όπως ο νευρολόγος ή/και ο ρευματολόγος).

2. Φροντίστε το σώμα σας

Ένα γνωμικό από τον «πατέρα της Ιατρικής», Ιπποκράτη λέει: «κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν» που σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει πως είναι καλύτερα να προλάβεις μία ιατρική πάθηση, από το να ψάχνεις τρόπο να τη θεραπεύσεις – Better safe than sorry
Ο διαλογισμός, οι συνεδρίες βελονισμού, τα εντατικά μασάζ καθώς και η καθημερινή χρήση του ιμάντα έλξης, είναι μερικές προτάσεις φροντίδας του σώματός μας προτού εκείνο το «απαιτήσει».
Εμείς, στην Christou πιστεύουμε και εμπιστευόμαστε την δύναμη του σώματός και σας προτρέπουμε να το πιστέψετε και εσείς.

 

3. Καθημερινή χρήση Ιμάντα έλξης

Ο ιμάντας έλξης αποτελεί μια φυσική αντιμετώπιση της αυχεναλγιας καθώς υπενθυμίζει στην πλατη μας να στέκεται σωστα στην σωστή «περήφανη στάση της». Πώς; Απλό!

Ιμάντας Έλξης για Ενήλικες και Παιδιά


Ιμάντας Έλξης για Ενήλικες και Παιδιά

Ο ιμάντας έλξης στοχεύει στο φυσικό stretching για την πλάτη, την σπονδυλική στήλη το λαιμό και τον αυχένα. Η χρήση του είναι εύκολη και δεν σας «σταματάει» από τη ροή της καθημερινότητας.
Λόγω του μικρού μεγέθους του, αποθηκεύεται εύκολα κι έτσι μπορείτε να τον εχετε στην τσάντα σας καθημερινά. Μόλις αισθανθείτε πως καταπονείτε ιδιαίτερα τον αυχένα σας (έπειτα από ατέλειωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή, όταν χαλαρώνετε στο σπίτι ή ακόμη κι όταν κάνετε κάποιες «ελαφριές» δουλειές) δοκιμάστε να τον φορέσετε και να βιώσετε μια «ΑΑΑΑ στιγμή».

30-λεπτά-με-1-ώρα την ημέρα είναι χρόνος αρκετός για να αποκτήσει το σώμα μας μια καλή συνήθεια!

Tips πρόληψης του αυχενικού:

  1. Κάντε τακτικά διαλείμματα από την συνεχή οδήγηση ή την πολύωρη θέαση της οθόνης του υπολογιστή.
  2. Προσαρμόστε την καρέκλα του γραφείου σας ώστε η σπονδυλική στήλη να είναι σε ουδέτερη θέση – για την σωστή ρύθμισή της θα πρέπει η οθόνη του υπολογιστή σας να είναι στο ύψος των ματιών, αποφεύγοντας να σκύβετε ή να στρίβετε το κεφάλι σας για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα.
  3. Διαλέξτε ένα σωστό μαξιλάρι και μη χρησιμοποιείτε περισσότερα από ένα (μαξιλάρια) για τον ύπνο σας.
  4. Φορέστε καθημερινά τον ιμάντα έλξης για 30-λεπτά-με-1-ώρα

ΙΜΑΝΤΑΣ ΠΛΑΤΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

SHOP NOW 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο