Επιστημονική Αρωματοθεραπεία: Μυηθείτε στα μυστικά της αρχαιότερης θεραπείας στον κόσμο!
Μια μικρή σταγόνα, μια μικρή εφαρμογή, μια τόσο μικρή πράξη, μπορεί και όντως κάνει τη διαφορά.
Όταν ακούμε τη λέξη αρωματοθεραπεία, συνήθως έρχεται στο μυαλό μας μία περιποίηση με αιθέρια έλαια που αποπνέουν ιδιαίτερα αρώματα και χαρίζουν στο σώμα μας μία ευχάριστη εσάνς φρεσκάδας και τόνωσης. Η επιστημονική αρωματοθεραπεία όμως είναι κάτι πολύ περισσότερο!
Η επιστημονική αρωματοθεραπεία είναι η εξειδικευμένη μελέτη των βοτάνων που βρίσκονται στη φύση και των θεραπευτικών τους ιδιοτήτων και η ελεγχόμενη χρήση τους για την καταπολέμηση συγκεκριμένων παθήσεων, τόσο ψυχικών όσο και σωματικών.
Τα αιθέρια έλαια είναι τα πιο εξελιγμένα και ισχυρά εκχυλίσματα του φυτικού βασιλείου και βρίσκονται στα αρωματικά φυτά. Λέγονται αιθέρια επειδή είναι πτητικά τα αρώματα τους και τα θεραπευτικά τους μόρια δηλαδή, αναδύονται στην ατμόσφαιρα γύρω μας και εξατμίζονται πιο γρήγορα, σε σχέση με τα φυτικά έλαια, όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο που είναι προϊόν έκθλιψης καρπών, είναι όμως εξίσου ευεργετικά.
Συχνά τα αιθέρια έλαια μπορούν να εντοπιστούν μόνο σε ένα συγκεκριμένο μέρος ενός φυτού, όπως στα άνθη των τριαντάφυλλων. Τα έλαια απομονώνονται με τη διαδικασία της απόσταξης τόσο από τα αρωματικά άνθη όσο και από φύλλα, φρούτα, μίσχους, σπόρους, φλοιούς, ξύλα, φλούδες και μούρα.
Η ιστορία της Επιστημονικής Αρωματοθεραπείας
Η αρωματοθεραπεία, η χρήση των βοτάνων και των αρωματικών ανθών που βρίσκονται στη φύση για την ανακούφιση και την ίαση των ασθενών, είναι μια γνώση που έρχεται από τα βάθη των αιώνων, φτάνοντας στην πιο εξελιγμένη της μορφή στο σήμερα.
Όπως μεταφέρει και ο γιατρός Νίκος Χρηστίδης στην αναδρομή του στην εξέλιξη της αρωματοθεραπείας, πριν από 40.000 χρόνια οι Αβορίγινες της Αυστραλίας, ο αρχαιότερος πολιτισμός στον κόσμο, επιβίωσε στις δύσκολες συνθήκες, εξερευνώντας το περιβάλλον και αναπτύσσοντας τις γνώσεις του για την εγχώρια χλωρίδα, χρησιμοποιώντας ήδη τα φύλλα και το έλαιο του γνωστού μας τεϊόδεντρου (Melaleuca alternifolia).
Οι τρείς μεγάλες γεωγραφικές ζώνες στις οποίες αναπτύχθηκε η μελέτη και η εφαρμογή των θεραπευτικών φυτικών αρωμάτων, είναι η Κίνα, οι Ινδίες και η λεκάνη της Μεσογείου. Οι Ινδίες αποτελούν την πατρίδα του βασιλικού, που θεωρούνταν ιερό φυτό, ενώ οι αρχαίοι προφήτες Ρίσις σύστηναν τα αρωματικά φυτά για θεραπείες του σώματος και της ψυχής. Μάλιστα στις Ιερές Γραφές (όπως το Ριγκ-Βέντα) στις Ινδίες πριν από 3.οοο χρόνια, έχουν καταγραφεί πολυάριθμα αρωματικά φυτά και οι ιδιότητές τους.
Στη Μεσοποταμία, μια επιγραφή 4.000 ετών αναφέρει τη χρήση ελαιών στο πλαίσιο της καταπολέμησης επιδημιών, ενώ στην Κίνα πριν από 4.500 χρόνια ο Σεν Νουνγκ (Shennong) έγραψε το αρχαιότερο εγχειρίδιο φυτοθεραπείας, καταγράφοντας τα πολύτιμα αρωματικά έλαια και αναφέροντας την τοπική χρήση τους για μασάζ.
Στην Αίγυπτο, μεταξύ 2.000 και 3.000 π.Χ. αναπτύχθηκε ένας υποτυπώδης τρόπος απόσταξης, χρησιμοποιώντας αρωματικά έλαια, όπως το Αγριοκυπαρίσι (Juniperus Communis) και η κανέλα (Cinnamomum zeylanicum) για εμποτισμό, τοπικές αλοιφές, και θεραπευτικούς οίνους για την σντιμετώπιση ασθενειών αλλά και για θρησκευτικές τελετές, ακόμη και για τη μέθοδο της ταρίχευσης, με εμποτισμό ενός μείγματος από 60 αρωματικά φυτά.
Οι εφευρέτες της πραγματικής απόσταξης το 1.000 π.Χ. ήταν οι Πέρσες και πιο συγκεκριμένα ο Αβικέννας (980-1037), γνωστός και ως «πρίγκιπας των ιατρών». Ο Αβικέννας παρήγε το πρώτο καθαρό αιθέριο έλαιο από το εκατόφυλλο ρόδο (Rosa centifolia). Η συμβολή του είναι πολύ σημαντική καθώς συνέγραψε πάνω από 100 ιατρικά συγγράμματα, μεταξύ αυτών και τον «Κανόνα της Ιατρικής», που περιέχει μια εκτενή αναφορά στα θεραπευτικά αρωματικά έλαια.
Στην αρχαία Ελλάδα, ο «πατέρας της Ιατρικής» Ιπποκράτης αντιμετώπισε την μεγάλη πανούκλα στην Αθήνα καίγοντας λεβάντα, δεντρολίβανο, ύσσωπο, θρούμπι και πολλά άλλα αρωματικά φυτά, ενώ στο βιβλίο του «Αφορισμοί», συστήνει τα αρωματικά λουτρά για την καταπολέμηση γυναικείων νοσημάτων. Τον 1ο αιώνα μ.Χ, ο Διοσκουρίδης συνέγραψε ένα βιβλίο φυτοθεραπείας, συγκεντρώνοντας όλα τα αρωματικά φυτά και τη συμβολή τους στις παθήσεις, με τους Ρωμαίους να το μετονομάζουν σε «Περί Ύλης Ιατρική», κρατώντας το ως σημείο αναφοράς για τη δυτική ιατρική για περισσότερα από 1000 χρόνια!
Τον Μεσαίωνα, η μεγάλη χρήση μπαχαρικών και αρωματικών εκχυλισμάτων στη Δύση οφειλόταν, σε μεγάλο μέρος, στις Σταυροφορίες , καθώς οι σταυροφόροι μετέφεραν τη Τέχνη της απόσταξης από τον αραβικό κόσμο. Μάλιστα, οι φαρμακοποιοί του 15ου αιώνα ονομάζονταν aromaterii, δίνοντας μας μια ιδέα της σημαντικής θέσης που κατείχαν τα αρωματικά φυτά και τα εκχυλίσματα στην ιατρική της εποχής.
Με την έλευση του βιομηχανικού πολιτισμού και των σύνθετων χημικών φαρμάκων, η γνώση αυτή παραγκωνίστηκε, όμως όλο και περισσότερο αναζητούμε και προστρέχουμε στη σοφία της φύσης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας και της φυσικής μας τόνωσης.
Σήμερα, τα ευεργετικά τους συστατικά, απομονώνονται κυρίως με απόσταξη με υδρατμούς των αρωματικών συστατικών του φυτού. Η σύστασή τους είναι πλούσια και σύνθετη με διαφορετικές ιδιότητες και επίδραση στον οργανισμό.
Επιστημονική Αρωματοθεραπεία και Σύγχρονη Ιατρική
Η χρήση της επιστήμης της αρωματοθεραπείας στη σύγχρονη ιατρική είναι εξίσου σημαντική όχι μόνο σαν μια φυσική εναλλακτική μέθοδος αλλά και για έναν πραγματικά ολιστικό τρόπο αντιμετώπισης των παθήσεων και σχετίζεται ιδιαίτερα με την αίσθηση της όσφρησης και τις, πολλές φορές, άγνωστες διεργασίες του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά στο περιοδικό γηριατρικής Today’s Geriatric Medicine, ο Raphael d’Angelo, ολιστικός ιατρός και ερευνητής με ειδίκευση στη μικροβιολογία:
«Παρότι η αίσθηση της όσφρησης τείνει να φθίνει καθώς μεγαλώνουμε, τα αιθέρια έλαια των αρωματικών φυτών μπορούν να έχουν ένα βαθύ αντίκτυπο στους ασθενείς. Για παράδειγμα, ένα συγκεκριμένο άρωμα έχει τη δύναμη να ανακαλέσει στη μνήμη, αναμνήσεις από γεγονότα και συναισθήματα κλειδωμένα μέσα μας για πολλά χρόνια. Η επίδρασή τους στο λιμπικό ή μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου, που σχετίζεται με τα συναισθήματα, μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί θετικά για να καταστείλει το άγχος και τις αϋπνίες, να αυξήσει την όρεξη και να προσφέρει ένα γενικότερο αίσθημα εσωτερικής ηρεμίας».
Στην Ελλάδα, η χρήση της ίσως να μην είναι ακόμη τόσο διαδεδομένη, όμως στο εξωτερικό συνυπάρχει αρμονικά και συμπληρώνει τη Συμβατική Ιατρική, όπως είπαμε.
Στην Αμερική για παράδειγμα, υποστηρίζεται από φορείς, όπως η Ένωση Διεθνών Αρωματοθεραπευτών (Alliance of International Aromatherapists) και ο Εθνικός Σύλλογος Ολιστικής Αρωματοθεραπείας (National Association for Holistic Aromatherapy) και εντάσσεται σε νοσοκομειακές μονάδες με εξειδικευμένο προσωπικό, που εφαρμόζει τις ανάλογες θεραπείες.
Η διάχυση των θεραπευτικών ελαίων απελευθερώνεται στο σώμα του ασθενούς με δύο τρόπους:
- Tοπική χρήση– Η μέθοδος της τοπικής χρήσης εφαρμόζεται μέσω τοπικού μασάζ, χρήσης κομπρέσσας, αλοιφής, εμποτισμού των ποδιών, μπάνιου ακόμη και υπόθετου ή γαργάρας. Η τοπική εφαρμογή είναι ευεργετική για σωματικές και ψυχικές παθήσεις όπως οι μυϊκές κακώσεις, οι μολύνσεις, οι γυναικολογικές διαταραχές, τα τσιμπήματα των εντόμων, οι κεφαλαλγίες, η ένταση, η κατάθλιψη και η έντονη κόπωση.
- Εισπνοή– Η μέθοδος της απευθείας εισπνοής γίνεται μέσω μιας προσωπικής συσκευής για εισπνοές, μέσω νεφελοποιητή ή διαχύτη αρωμάτων και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για σωματικές και ψυχικές παθήσεις όπως οι κεφαλαλγίες, τα αναπνευστικά προβλήματα, η διαχείριση του άγχους και η κατάθλιψη.
Η κουλτούρα της οργανικής φροντίδας της Christou1910
Η αρωματοθεραπεία συνδυάζει μέσα της συγχρόνως την τέχνη και την επιστήμη, απαιτώντας μια λεπτή ισορροπία τεχνικής, όπως ακριβώς και η συμβατική ιατρική. Περιλαμβάνει μέσα της, τη μελέτη της χημείας των ελαίων, που κρύβουν μέσα τους ξεχωριστές θεραπευτικές ιδιότητες.
Κάθε αιθέριο έλαιο συμπυκνώνεται σε υψηλή συγκέντρωση αλλά χρησιμοποιείται σε μικρή ποσότητα, σαν ένα μικρό θαυματουργό άγγιγμα! Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι είναι δυνατόν, για το ίδιο αιθέριο έλαιο να είναι ταυτόχρονα χαλαρωτικό, να απαλύνει τον πόνο και να βοηθά σε έναν γαλήνιο ύπνο ή ακόμη και να εμποδίζει την εξάπλωση μιας μόλυνσης στο σώμα, εμπλουτίζοντας έτσι με την ιδιαίτερη συμβολή του τον σύγχρονο τρόπο θεραπειών.
Έχοντας αυτή την πρωταρχική σκέψη για «το θαυματουργό άγγιγμα της φύσης», η Christou1910, αποφάσισε να μελετήσει βαθύτερα αυτή την γνώση και σε συνεργασία με έμπειρους βοτανολόγους και την ερευνητική ομάδα του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, να εισάγει την καινοτομία του εμποτισμού των δακτυλικών προϊόντων της με 100% βιολογικά αιθέρια έλαια ιατρικού βαθμού.
Η κουλτούρα της Christou1910 βασίζεται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας με τον πιο φυσικό τρόπο και στην απελευθέρωση της δύναμης, που κρύβει το σώμα μας με την κατάλληλη οργανική φροντίδα. Γι’ αυτό τον λόγο συμπεριέλαβε στην τεχνογνωσία της, την επιστήμη της αρωματοθεραπείας, θέλοντας να ενδυναμώσει το ανθρώπινο βήμα, με τη σοφία της φύσης και της ανατομίας.
Έτσι, κάθε μοναδικό, θεραπευτικό μείγμα, διαμορφωμένο ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της κάθε πάθησης, περιέχει 100% καθαρά, φυσικά αιθέρια έλαια απο πιστοποιημένες ελεγχόμενες καλλιέργειες κατάλληλα για ιατρική αρωματοθεραπεία, με επιστημονική εγκυρότητα και πιστοποίηση από τον Διεθνή Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης ECOCERT , USDA καθώς και της πλούσιας, ελληνικής χλωρίδας του όρους Πάρνωνα, όπως το βάλσαμο και η γνήσια λεβάντα Σερρών.
ΕΠΙΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΣΙ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ
ΠΛΤ. 2τμχ 9,90€ SHOP NOW
Τα επιλεγμένα έλαια έχουν εμποτιστεί σε πολυμερή γέλη και με την εφαρμογή και την πίεση που ασκούν, απελευθερώνουν στα τραυματισμένα και ευπαθή σημεία του σώματος και ειδικότερα του πέλματος, όλες τις ευεργετικές ουσίες τους, προσφέροντας πέρα από την τοπική ίαση, μικρές δόσεις εσωτερικής γαλήνης και ισορροπίας.
Το βάλσαμο, η γωλθέρια, ο ευκάλυπτος λεμονώδης, ο άρκευθος, η λεβάντα, η πράσινη (ιλλίτης) και λευκή άργιλος (καολινίτης) στο μαξιλαράκι για το κότσι και το μαξιλαράκι μεταταρσίου δρουν χαλαρωτικά, καταπραϋνοντας τη φλεγμονή απορροφώντας τις τοξίνες, λειτουργώντας σαν το πιο ισχυρό αναλγητικό, επουλώνοντας φυσικά τις πληγές και διεγείροντας την κυκλοφορία.
ΜΑΞΙΛΑΡΑΚΙ ΜΕΤΑΤΑΡΣΙΟΥ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ
ΠΛΤ. 2τμχ 10,90€ SHOP NOW
Το βάλσαμο, το ισχυρότερο λάδι για τραύματα και φλεγμονές, το δεντρολίβανο, ο κέδρος του Ατλαντικού, η πιπεράτη μέντα και η παραθαλάσσια πεύκη, σαν θεραπευτικό μείγμα στον προστατευτικό σωλήνα δακτύλων, μαλακώνουν τους κάλους και τις υπερκερατώσεις, βοηθώντας στη φυσική αποβολή τους.
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟΣ ΣΩΛΗΝΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟΥΣ,
ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ, ΦΟΥΣΚΑΛΕΣ, ΕΚΔΟΡΕΣ
ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ
ΠΛΤ. 7,20 SHOP NOW
Ανακαλύψτε τη σοφία της φύσης και τις μοναδικές ιδιότητες των ελαίων στην εξειδικευμένη συλλογή της Christou1910 για τη φροντίδα του ποδιού.
Γιατί ό,τι βάζουμε μέσα στον οργανισμό μας είναι εξίσου σημαντικό με ό,τι βάζουμε πάνω στο σώμα μας.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο