Homo Smartphone
Ένα πρόσφατο άρθρο στο Oneman με τίτλο «Είμαστε η γενιά της καμπούρας», μας έβαλε σε σκέψεις… Πόσο εθισμένοι είμαστε στα smartphone μας τελικά;
Το FOMO στη ζωή μας
Το γνωστό σύνδρομο FOMO (Fear Of Missing Out) στα social media, ο φόβος δηλαδή να μην χάσεις κάποια ενημέρωση, μένοντας εκτός, είναι λίγο πολύ γνωστό… Όλοι μας, πλέον, έχουμε σαν προέκταση του χεριού μας το κινητό μας και δυσκολευόμαστε να το αφήσουμε, έστω και για λίγο, χωρίς να σιγουρευτούμε ότι έχουμε δει και το παραμικρό like ή comment, σε πραγματικό χρόνο, τη στιγμή που αρχίζουν να φαίνονται οι μικρές τελείες του typing…
Οι «έξυπνες συσκευές», που μας υπόσχονται τόσα πολλά, γνώση, επικοινωνία, διασκέδαση, πολλές φορές μας καθιστούν απλά, λειτουργικά πειραματόζωα, που πατούν παρατεταμένα μια οθόνη αφής για να λάβουν λίγη ευχαρίστηση.
Η, σχεδόν ψυχαναγκαστική, ανάγκη μας να είμαστε ενήμεροι για όλα, να μην χάνουμε καμία πληροφορία, εκτός από εσωτερική σύγχυση, δημιουργεί και πρόβλημα στην επικοινωνία μας, αφού η προσοχή μας είναι αλληλένδετη με τα notifications κι όχι με τους ανθρώπους, που βρίσκονται δίπλα μας τη δεδομένη στιγμή.
Η πιο εθιστική μας συνήθεια, μας κρατά σκυφτούς στο κινητό, σηκώνοντας το κεφάλι συνήθως, μόνο για να βγάλουμε μια καλή selfie! Όσο κωμικοτραγικό κι αν μας ακούγεται, ο… Homo Smartphone, παρότι έχει τις περισσότερες δυνατότητες είναι ουσιαστικά ο πιο ανήμπορος απ’ όλους να δράσει σε σχέση με τις περασμένες γενιές.
Καθόμαστε όλο και περισσότερο χωμένοι στην καρέκλα μας, στην γνωστή κυρτή στάση, «υποδουλωμένοι» σε μια εικονική διάδραση των αγαπημένων μας μέσων δικτύωσης, ή στο τελευταίο επαγγελματικό mail, που λίγο-λίγο υπερβαίνει την ιδιωτική σφαίρα και τον προσωπικό μας χρόνο…
Πέρα από την κοινωνική μας συμπεριφορά, όπως είναι αναμενόμενο έχουμε υιοθετήσει και μια βλαβερή στάση στο σώμα μας. Τα μάτια μας, προσηλωμένα, σχεδόν υπνωτισμένα, δεν ανοιγοκλείνουν όσο πρέπει, οι μύες στους ώμους μας, μονίμως ανασηκωμένοι, έχουν τεντωθεί, ο αυχένας γέρνει προς τα μπροστά, ενώ ο θώρακας έχει χαλαρώσει σε μια παθητική εικόνα «κατάρρευσης».
Έτσι, δεν αναπνέουμε σωστά από το διάφραγμα, επιβαρύνοντας όχι μόνο τη σπονδυλική μας στήλη αλλά και την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα μας. Το άγχος και η ένταση, που δεν εκτονώνονται, κάνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης και τις κρίσεις πανικού, όλο και πιο συνήθη. Χωρίς καμία δυναμική κίνηση στη ζωή μας, οι θετικές ουσίες, όπως η ενδορφίνη και η σεροτονίνη, οι γνωστές «ορμόνες ευτυχίας», δεν απελευθερώνονται στο σώμα μας, καθιστώντας το έναν ακίνητο και άκαμπτο φορέα, αρνητικής ενέργειας και τοξικής έντασης.
Ο όρος Technecks, φωτογραφίζει όχι μόνο τους millennials αλλά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία, που δεν μπορούν να διαχειριστούν τον καταιγισμό πληροφορίας με ισορροπημένο τρόπο. Το πρόβλημα δεν είναι η τεχνολογία, αλλά η ανεξέλεγκτη χρήση της. Όλοι μας έχουμε καλλιεργήσει λίγο περισσότερο την φυσική περιέργεια, παρατηρώντας τις ζωές των άλλων μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας ακόμη και ανούσιες συγκρίσεις και αποζητώντας την μαζική αποδοχή αγνώστων ακόλουθων…
Ξεχνάμε, όμως, να κάνουμε και κάτι πραγματικά ευεργετικό για τον εαυτό μας. Να σταθούμε για λίγο όρθιοι, αποστασιοποιημένοι και να ξεφύγουμε από την «ψηφιακή βαβούρα», καθαρίζοντας το μυαλό και το σώμα μας και αποκτώντας πραγματική συνείδηση του χώρου γύρω μας, απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή.
Η γενιά των iGens
Το πιο ανησυχητικό είναι όμως μια έρευνα για το μέλλον. Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από το 1995 και μετά, οι λεγόμενοι (iGens), μεγαλώνουν χωρίς να γνωρίζουν το φυσικό παιχνίδι κι έναν εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης και ξεγνοιασιάς. Σταδιακά λοιπόν μετατρέπονται σε έναν νέο τύπο τον Homo Reacticus, που απλώς επιδρά με τις γνωστές σχηματικές, ψηφιακές μας αντιδράσεις (reactions) «μου αρέσει, χαρούμενος, λυπημένος, θυμωμένος και ουαου»!
Σύμφωνα με την Jean Twenge, Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, αυτό επιδρά και στην ψυχική τους υγεία.
Οι ψηφιακές συνθήκες της ύπαρξης, επηρεάζουν εμάς και πολύ περισσότερο την εύπλαστη φύση των παιδιών, προκαλώντας πολλά σκαμπανεβάσματα στη διάθεση και στην ψυχολογία τους ευρύτερα. Το βαρόμετρο των συναισθημάτων, εξαρτάται από τα ψηφιακά likes και η επικύρωση της αυτοεκτίμησής τους κρέμεται από αυτή την ψηφιακή κλωστή.
Είναι λοιπόν αναγκαίο να αντικαταστήσουμε το FOMO με το αντίβαρό του. Το JOMO (Joy Of Missing Out). Δεν είναι κακό να φιλτράρουμε τις πληροφορίες που δεχόμαστε, κρατώντας μόνο αυτές που μας ενδιαφέρουν πραγματικά. Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου αν παραλείψουμε κάτι. Δεν γινόμαστε ερημίτες, αν κάνουμε αποχή από τα social media για λίγες ώρες της ημέρας, αφιερώνοντας τον πολύτιμο αυτό χρόνο σε’ μας και τους δικούς μας ανθρώπους.
Αντί να μείνουμε στην ιστορία ως η γενιά με σκυμμένο το κεφάλι, ας αποφασίσουμε να δράσουμε!
Κι όσο παραμένουμε καθηλωμένοι για λόγους ανάγκης και επαγγελματικών υποχρεώσεων, ας δώσουμε μια μικρή ανάπαυλα στο σώμα μας, διώχνοντας το φορτίο από τους ώμους, την πλάτη και τον λαιμό μας!
Ιμάντας πλάτης για ενήλικες και εφήβους
Επειδή το σκύψιμο στο γραφείο είναι ένα αναγκαίο κακό, η Christou1910 σχεδίασε τον Ιμάντα Πλάτης για ενήλικες και εφήβους. Το φυσικό stretching βοηθά τον κορμό μας να ισιώσει, να ξεκουραστεί και να επανακτήσει σιγά-σιγά την… περηφάνια του! Για όλους εμάς που καμπουριάζουμε, ο ιμάντας πλάτης μπορεί να γίνει μια μικρή εσωτερική φωνή, που θα μας υπενθυμίζει να επαναφέρουμε το σώμα μας εκεί που του αρμόζει. Με τον κορμό στητό και το κεφάλι ψηλά και σε πνευματική ανάταση που δεν εξαρτάται από τα social media!
Ιμάντας Πλάτης Για Την Σωστή Στάση Του Σώματος Christou1910
€14,95
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο