Άσκηση στο κρύο: Ενεργοποιήστε την καύση του καλού λίπους!

Φροντίδα ποδιού

Οι θερμοκρασίες καταψύκτη μας κάνουν να θέλουμε να μείνουμε στην πολυθρόνα μας, τυλιγμένοι με μια αφράτη κουβερτούλα και μια κούπα ζεστή σοκολάτα, ακούγοντας ρυθμικά τον καθησυχαστικό ήχο του κλιματιστικού να μας στέλνει γενναίες δόσεις ζεστασιάς!

Όλα αυτά μέχρι που μάθαμε ότι η άσκηση στο κρύο, ενεργοποιεί το καφέ λίπος και εκκινεί πολύ πιο δυναμικά τον μεταβολισμό σαν ένα ψυχρό αλλά δυνατό ταρακούνημα, ωφελώντας το σώμα μας! Καιρός να βάλουμε τα ισοθερμικά μας και να βγούμε για τρέξιμο ή ποδήλατο λοιπόν!

Τι είναι όμως αυτό το καφέ λίπος;

 

image credits: unsplash.com

 

Όλοι μας διαθέτουμε στο σώμα μας το καφέ λίπος, ή αλλιώς «καλό λίπος». Σε αντίθεση με το λευκό λίπος που αποθηκεύει θερμίδες, τα καφέ λιπώδη κύτταρα καίνε ενέργεια και παράγουν θερμότητα στο σώμα.

Το καφέ λίπος ή ο καφέ λιπώδης ιστός (brown adipose tissue), αποθηκεύει ενέργεια σε μικρότερο χώρο σε σχέση με το λευκό λίπος. Είναι γεμάτο σε πλούσια σε σίδηρο μιτοχόνδρια, που καθορίζουν και το χρώμα του. Όταν το καφέ λίπος πραγματοποιεί καύσεις στο σώμα, δημιουργεί θερμότητα χωρίς ρίγη. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται θερμογένεση.

 

image credits: pinterest.com

 

 

Στο παρελθόν, οι επιστήμονες πίστευαν ότι καφέ λίπος διαθέτουν μόνο τα βρέφη για να μπορούν να διατηρούν τη θερμοκρασία στο σώμα τους, όμως το 2009 ανακαλύφθηκε ότι το καφέ λίπος υπάρχει σε διαφορετικό ποσοστό και στους ενήλικες. Οι άνθρωποι με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, παρουσιάζουν και μεγαλύτερη ποσότητα καφέ λίπους στο σώμα τους.

 

Running in the Winter.
image credits: instyle.com

 

Ο χρόνος που περνάμε στο κρύο, ξυπνά το καφέ λίπος στο σώμα μας και ωθεί στην παραγωγή νέων κυττάρων, σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, που πραγματοποιήθηκε το 2014. Το καφέ λίπος «μας βοηθά να διατηρήσουμε τη σωστή θερμοκρασία του σώματός μας με έναν ήπιο και ασφαλή τρόπο», όπως τόνισε η Barbara Cannon, Καθηγήτρια Φυσιολογίας στο Wenner-Grenn Ινστιτούτο της Στοκχόλμης και Πρόεδρος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Στοκχόλμης.

Barbara Cannon

 

Το καφέ λίπος βοηθά τα μωρά, που δεν έχουν ακόμη τη δυνατότητα να τρέμουν, να παραμένουν ζεστά. Στους ενήλικες που εκτίθενται στο κρύο, το καλό αυτό λίπος λειτουργεί σαν ένα «εσωτερικό, θερμαντικό υλικό» που κρατά το αίμα, που επιστρέφει από τα παγωμένα μας άκρα πίσω στην καρδιά και στον εγκέφαλο στη σωστή θερμοκρασία, όπως ανέλυσαν σε έρευνά τους οι Harold Sachs, επικεφαλής του συστήματος υγείας στο Λος Άντζελες και Michael Symonds, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Νότινγκαμ.

Η θέση του είναι δύσκολο να εντοπιστεί σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο στο σώμα, καθώς τα καφέ με λευκά κύτταρα λίπους, βρίσκονται αναμεμειγμένα στον ιστό του λίπους στο σώμα. Μέχρι στιγμής, καφέ λίπος έχει εντοπιστεί σε απρόβλεπτα σημεία στο σώμα, όπως στους ώμους, στον λαιμό και στην κοιλιά, αν και αυτό διαφέρει σε κάθε άτομο μεμονωμένα, ανάλογα με το βάρος του και την ποιότητα του τρόπου ζωής του, κατά τον Aaron Cypess, επικεφαλής του τμήματος διαβητικών, ενδοκρινολογίας και παχυσαρκίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Νεφροπάθειας στην Αμερική, που πρώτος εντόπισε το 2009 κύτταρα καφέ λίπους στο σώμα ενηλίκων.

Aaron Cypess

 

Αξίζει, ακόμη ν’αναφέρουμε ότι πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι η ορμόνη ιριζίνη (irisin), που σχετίζεται με την απώλεια βάρους και πήρε τ’όνομά της από την Ίριδα, την γοργοπόδαρη αγγελιαφόρο των θεών του Ολύμπου, βοηθά έτσι ώστε το λευκό λίπος να μετατραπεί σε καφέ. Τα άτομα με έντονη καθιστική ζωή, παράγουν λιγότερη ιριζίνη στο σώμα, γεγονός που κάνει τις καύσεις ακόμη πιο δύσκολες.

Οι μελέτες στο μέλλον επικεντρώνονται στη δημιουργία ενός φαρμάκου, που θα ενεργοποιεί το καφέ λίπος στο σώμα, αφού είναι πολύ σημαντικό για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και όλων των ασθενειών, που ακολουθούν στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Μέχρι να βρεθεί αυτό το «μαγικό χάπι», εσείς έχοντας αυτή την χρήσιμη πληροφορία για το σώμα σας, μπορείτε να βγείτε σε εξωτερικό περιβάλλον με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό ενάντια στο αποθαρρυντικό ψύχος, για να κάνετε το καθιερωμένο σας τζόκινγκ, το γρήγορο περπάτημα ή και μεγάλες βόλτες με ποδήλατο στην αγαπημένη σας διαδρομή!

 

image credits: pinterest.com

 

 

image credits: pinterest.com

 

 

cycling outdoors
image credits: pinterest.com

 

Για να βοηθήσετε ακόμη περισσότερο το ταξίδι του αίματος από τα παγωμένα άκρα, πίσω στην καρδιά, διασφαλίζοντας την καλή κυκλοφορία και τη σωστή θερμοκρασία στο σώμα, μπορείτε να επιλέξετε να φοράτε κάλτσες με τεχνολογία διαβαθμισμένης συμπίεσης.

Κάλτσες Διαβαθμισμένης Συμπίεσης

Οι Aθλητικές Kάλτσες Συμπίεσης της Christou1910 μπορούν να κρατήσουν μύες και τένοντες σφιχτά ενωμένους, ενεργοποιώντας την καλή ροή του αίματος στα πόδια και σε ολόκληρο το σώμα, ενώ προπονήστε. Διατηρούν τα άκρα εντυπωσιακά ζεστά, χωρίς όμως να προκαλούν ιδρώτα χάρη στην ειδική Coolmax ύφανση που ρυθμίζει τη θερμοκρασία και αφήνει το πόδι να αναπνέει. Καθώς ασκείστε, η Τεχνολογία Συμπίεσης αυξάνει την οξυγόνωση των μυών, μειώνοντας την κούραση και το χρόνο αποκατάστασής τους προλαμβάνοντας από κράμπες και τραυματισμούς. Με ειδικές ανακλαστικές ενδείξεις προστασίας για όσους προτιμούν την άσκηση βραδινές ώρες.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΛΤΣΕΣ ΜΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ 16,70€

SHOP NOW

 

Αν αποφασίσετε απλώς να κάνετε μια χαλαρή βόλτα για περπάτημα, οι βαμβακερές ή ελαστικές κάλτσες συμπίεσης, θα χαρίσουν στα βήματά σας δύναμη και ζωντάνια, ενεργοποιώντας τη διάσπαση των λιποκυττάρων ακόμη περισσότερο. Χάρη στη Διαβαθμισμένη Συμπίεση, ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα, διατηρώντας τα άκρα εντυπωσιακά ζεστά, ελαφριά και ξεκούραστα. Απίστευτα ανθεκτικές, διατηρούν την ελαστικότητά στην πλέξη τους ακόμα και μετά από επαναλαμβανόμενη χρήση, για βήματα χωρίς πρήξιμο και βάρος, γεμάτα ενέργεια!

ΑΝΔΡΙΚΕΣ ΚΑΛΤΣΕΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗΣ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΒΑΜΒΑΚΕΡΕΣ 13,80€

SHOP NOW

ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΚΑΛΤΣΕΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗΣ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ 14ODEN 10,00€

SHOP NOW 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο