Παιδική Πλατυποδία: Αντιμετωπίστε την έγκαιρα! (Μέρος Πρώτο)

Παιδική φροντίδα ποδιού

Όλοι μας, λίγο πολύ, είμαστε εξοικειωμένοι με τον όρο πλατυποδία. Τι γνωρίζουμε όμως για την εμφάνιση της από τη βρεφική και τη, μετέπειτα, παιδική ηλικία;

 

Τι είναι η παιδική πλατυποδία και από τι προκαλείται;

 

flat feet sketch
image credits: dinopt.com

 

Η παιδική πλατυποδία (pes planus) αποτελεί ουσιαστικά την επίπεδη ή πολύ μικρή καμάρα στο πέλμα, που γίνεται αντιληπτή όταν τα παιδιά στέκονται ή περπατούν.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και το healthychildren.org, το παιδικό πόδι με πλατυποδία είναι σύνηθες στα βρέφη και στις μικρότερες ηλικίες έως και έξι ετών (44% των παιδιών μεταξύ των ηλικιών 3 έως 6 ετών παρουσιάζουν πλατυποδία). Στα βρέφη, το μικρό στρώμα λίπους στο πέλμα, «κρύβει» την αναπτυσσόμενη καμάρα, ενώ τα νήπια έχουν ακόμη χαλαρούς συνδέσμους.

Image credits: shoesfeetgear.com

 

Η επίπεδη καμάρα, συνήθως διορθώνεται φυσικά, καθώς οι μύες ενδυναμώνονται και οι μαλακοί ιστοί σκληραίνουν. Το ύψος της ποδικής καμάρας στα παιδιά αυξάνεται μέχρι και την ηλικία των 9 ετών. 1 με 2 στα 10 παιδιά, όμως, θα συνεχίσει να παρουσιάζει πλατυποδία και ως ενήλικας.

Το πρόβλημα πρέπει να σας απασχολήσει ιδιαίτερα, όταν και μετά το πέρασμα της ηλικίας των 9 ετών, η πλατυποδία παραμένει ή, αντίθετα, εμφανίζεται ξαφνικά στο παιδί σας.

Το πέλμα με πλατυποδία διαφέρει σε κάθε παιδί: μπορεί να είναι εύκαμπτο ή δύσκαμπτο, ανώδυνο ή επώδυνο και συνδέεται με το πόσο σφιχτός είναι ο Αχίλλειος τένοντας στη βάση του ποδιού.

Στην πλειοψηφία της, η πλατυποδία είναι ανώδυνη, γίνεται όμως αισθητή, μετά από πολύωρη άθληση, περπάτημα, τρέξιμο ή έντονη δραστηριότητα, πράγμα που κάνει τη μετακίνηση του βάρους του σώματος στα πόδια πιο αντιληπτή. Ο πόνος μπορεί να είναι διάχυτος σε όλο το πόδι, στο πέλμα ή τον αστράγαλο.

Σύμφωνα με τους Joshua Burns και David Little, Καθηγητές του Τμήματος Παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων Westmead του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, η παιδική πλατυποδία έχει συσχετιστεί με διάφορες αιτίες εμφάνισης.

Joshua Burns

 

David Little

 

Η παιδική παχυσαρκία, η βλαισοποδία, τα πόδια, δηλαδή, στραμμένα προς τα μέσα, με τρόπο που κρατά τα γόνατα ενωμένα και τα πέλματα στραμμένα προς τα έξω, χωρίς να ευθυγραμμίζονται, αλλά και η λανθασμένη φόρμα των παπουτσιών, είναι κάποιες κοινές αναφορές σε σχέση με αυτό το ανατομικό ζήτημα.

Η μελέτη του προβλήματος συνεχίζεται, και αν και δεν μπορούμε ακόμη ν’απομονώσουμε κάποιον παράγοντα ως καθοριστικό, μπορούμε ωστόσο να λάβουμε υπόψη μας ότι όλοι έχουν τη δική τους συμβολή.

 

Τα σωστά παπούτσια

shoes sketch
image credits: dinopt.com

 

Για να προλάβουμε τη σωστή διαμόρφωση του παιδικού πέλματος και να μην αναπτυχθούν νέα προβλήματα από το πουθενά, είναι απαραίτητο να επιλέγετε με προσοχή το πιο πιο σημαντικό αξεσουάρ στη εμφάνιση των μικρών σας, το παπούτσι.

Πολύ σφιχτά, πολύ φαρδιά, πολύ στενά, πολύ ξεχειλωμένα, οποιαδήποτε από αυτές τις επισημάνσεις, μπορεί να αποτελέσει αιτία για βλάβη στο τρυφερό παιδικό πέλμα, που βρίσκεται σε ανάπτυξη, δημιουργώντας μελλοντικά προβλήματα και στην ενήλικη ζωή.

 

Όσο είναι ακόμη νήπια, τα ποδαράκια των μικρών σας έχουν ακόμη περισσότερο χόνδρο παρά οστό. Αν και η δομή του πέλματος έχει ολοκληρωθεί στην ηλικία των 2 ετών, τα οστά δεν αναπτύσσονται και σκληραίνουν ολοκληρωτικά πριν από την ηλικία των 18 ετών!

Αποτύπωμα ποδιού από 6 μηνών στα 18 έτη! image credits: dinopt.com

 

Οι εύκαμπτες, ανθεκτικές σόλες που δεν γλιστρούν εύκολα είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητήσετε σε ένα παπούτσι για βρέφη. Τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να φορούν παπούτσια που είναι ευέλικτα και επιτρέπουν στο πόδι να κάμπτεται και να κινείται σαν να ήταν ξυπόλητο.

Τα παιδιά μαθαίνουν να περπατούν, «γαντζώνοντας» με τα δάχτυλά τους το έδαφος, καθώς αναπτύσσουν την εγγενή δύναμη του ποδιού και της καμάρας τους. Έτσι στο σπίτι, συνιστάται να αφήνετε το παιδί σας ξυπόλητο, διευκολύνοντας την φυσική ανάπτυξη του πέλματος. Ωστόσο, όταν οι επιφάνειες είναι ανομοιογενείς, είναι προτιμότερο να φορούν μαλακά παπουτσάκια, που δεν εμποδίζουν το πόδι, προσφέροντας άκαμπτη στήριξη για να προστατεύονται.

Image credits: the conversation.com

 

Image credits: feetfirstpodiatry.com

 

Μέχρι την ηλικία των 4 με 5 ετών, τα πόδια των παιδιών μεγαλώνουν 2 ολόκληρα μεγέθη τον χρόνο στο πόδι τους και ακόμη και μετά συνεχίζουν να μεγαλώνουν 1 μέγεθος τον χρόνο. Από το απλό μπουσούλημα και την ταλάντευση των αβέβαιων πρώτων βημάτων μέχρι και το κανονικό πλέον περπάτημα, που συνήθως εδραιώνεται μεταξύ της ηλικίας των 3 έως 5 ετών, τα παπούτσια τους πρέπει να προσφέρουν την κατάλληλη στήριξη, ευλυγισία και να συγκρατούν το βάρος, ανάλογα με τις απαιτήσεις σε κάθε στάδιο ανάπτυξης.

Image credits: culvercitycrossroads.com

 

  • Ακριβώς επειδή τα πόδια των παιδιών μεγαλώνουν τόσο γρήγορα, είναι σημαντικό να φροντίζετε να τα μετράτε τακτικά, ειδικά πριν από την αγορά ενός καινούριου ζευγαριού παπουτσιών και κυρίως όσον αφορά τα καθημερινά, σχολικά τους παπούτσια, που πρόκεται να υποστούν καθημερινή τριβή και φθορές και πρέπει να είναι όσο ανθεκτικά και άνετα γίνεται. Σύμφωνα με την Independent, το μέσο παιδί εκτιμάται ότι θα κάνει περίπου ένα εκατομμύριο βήματα μέσα σ’αυτά!

 

  • Καθώς λιγότερο από το ένα τρίτο των παιδιών, βρίσκει εύκολα το κατάλληλο μέγεθος, είναι προτιμότερο να επιλέγετε τα μισά μεγέθη, που δίνουν το περιθώριο στο πέλμα να έχει ακριβώς τον χώρο που χρειάζεται.

 

  • Αποφύγετε το σκεπτικό του μεγάλου παπουτσιού με την προοπτική ότι το πόδι του παιδιού θα μεγαλώσει, καθώς αυτό δεν παρέχει καμία στήριξη στο αναπτυσσόμενο πέλμα, μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες, καθώς το πόδι μετακινείται άγαρμπα ή ακόμη χειρότερα, να οδηγήσει σε λανθασμένες συνήθειες, όπως το σφίξιμο των δαχτύλων, για να συγκρατηθεί το παπούτσι.

 

  • Ακόμη, εξίσου σημαντικό είναι να μην περιμένετε ν’αγοράσετε ένα νέο ζευγάρι, έχοντας φτάσει στο… όριο φορεσιμότητας του παλιού! Τα παπούτσια που είναι πολύ στενά και φθαρμένα, είναι ένα βασανιστήριο για το τρυφερό δέρμα των παιδιών και μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε παραμορφώσεις, όπως το κότσι στο μεγάλο δάχτυλο.

 

Image credits: Romper.com

 

Τα πιο βασικά χαρακτηριστικά είναι η σταθερότητα, η στήριξη, η ανθεκτικότητα και η άνεση. Η χαλαρή φόρμα και η ευκολία στο να τα βάζουν και να τα βγάζουν, η επιλογή μαλακών υλικών και χαλαρής φόρμας ως προς τον σχεδιασμό τους, είναι όλα ουσιώδη σημεία που πρέπει να προσέξετε για την επιλογή κάθε ζευγαριού.

Αναλυτικά, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει:

  • Τα παπούτσια πρέπει να είναι ελαφριά και ευέλικτα για να υποστηρίζουν τη φυσική κίνηση των ποδιών με σταθερή βάση στήριξης.
  • Τα παπούτσια πρέπει να είναι κατασκευασμένα από συνθετικό δέρμα, πανί (υλικό canvas) ή νάιλον (υλικό mesh), ώστε να επιτρέπουν στο πόδι ν’αναπνέει.
  • Τα παπούτσια με λαστιχένιες σόλες είναι προτιμότερα καθώς έχουν καλύτερη αντίσταση στις ολισθηρές επιφάνειες.
  • Τα παπούτσια πρέπει να έχουν καλή απορρόφηση κραδασμών με ανθεκτικές σόλες, καθώς τα παιδιά μεγαλώνοντας συμμετέχουν σε πιο ενεργητικές δραστηριότητες.

 

Σε περίπτωση που θέλετε να εξακριβώσετε εάν το παιδάκι σας παρουσιάζει πλατυποδία, μπορείτε ακόμη να παρατηρήσετε το ίχνος που αφήνει το πόδι του μέσα στο παπούτσι, δηλαδή το “υπόδειγμα φθοράς” του. Εάν δείτε ότι αυτό το μικρό βούλιαγμα γίνεται μόνο στην άκρη της εσωτερικής πλευράς του μεταταρσίου, αντί για το κέντρο και στην εσωτερική πλευρά της φτέρνας αντί για την εξωτερική άκρη της, τότε η απάντηση είναι θετική.

Foot wear print
Σκίτσο με δείγματα φθοράς παπουτσιού για πέλμα με πλατυποδία (αριστερά) και φυσιολογικό (δεξιά) image credits: oseifrimpong.me

 

 

Ανατομικοί παιδικοί πάτοι

 

 

Λαμβάνοντας όλες αυτές τις ανάγκες υπόψη, η Christou1910, αποφάσισε να φέρει στο προσκήνιο τη σωστή διαμόρφωση του παιδικού ποδιού, έρχοντας να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην φροντίδα του πέλματος με προσιτό τρόπο για όλους.

Οι σειρά παιδικών ανατομικών πάτων ‘’Monsters” είναι μια μικρή αλλά απαραίτητη προσθήκη σε κάθε παιδικό παπούτσι.  Οι πάτοι αποτελούν ένα απλό, καθημερινό εργαλείο για όλους τους γονείς, λειτουργώντας σαν τους καλύτερους trainers για τα μικρά, αεικίνητα ποδαράκια των μικρών σας!

Είναι σημαντικό να προσθέσετε στη μεσαία σόλα, γνωστή και ως «καρδιά του παπουτσιού», έναν προσεκτικά σχεδιασμένο ανατομικό πάτο για παιδιά, έτσι ώστε να προσφέρετε την κατάλληλη στήριξη, αποτρέποντας την τριβή, τους κραδασμούς αλλά και το πρόβλημα της πλατυποδίας, που μπορεί να δημιουργήσει και μυοσκελετικά προβλήματα στο μέλλον.

 

πλτ. 7,80€

SHOP NOW

 

Είναι γνωστό ότι τα άτομα με πλατυποδία έχουν έως και 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα στη μέση, κι αυτό συμβαίνει γιατί δουλεύουν υπερβολικά άλλες μυϊκές ομάδες, προκειμένου να εξισορροπηθεί το πρόβλημα.

kids anatomic insoles

πλτ. 7,80€

SHOP NOW

Η στήριξη του παιδικού βηματισμού, προστατεύει τη σπονδυλική στήλη, διατηρώντας την ορθή στάση του σώματος και βοηθώντας να μειωθεί η κόπωση. Ο πάτος με ειδική τεχνολογία Ortholite, ένα μαλακό, αφρώδες υλικό, γεμίζει το παπούτσι με τον πιο ασφαλή τρόπο, «μαθαίνοντας» στο πέλμα με την επαναλαμβανόμενη χρήση του ποια είναι η σωστή του θέση.

 

πλτ. 7,80€

SHOP NOW

Το παπούτσι μετατρέπεται στο πιο φιλικό περιβάλλον για το πόδι, απαλλάσοντας τους ζωηρούς πρωταγωνιστές της ζωής σας από πόνο, τραυματισμούς και ανατομικά προβλήματα!

Κι επειδή ό,τι απευθύνεται στα παιδιά δεν μπορεί ποτέ να είναι βαρετό, αλλά να εξάπτει τη ζωηρή φαντασία τους, οι παιδικοί πάτοι έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με την πολυβραβευμένη Γαλλοκαναδή εικονογράφο και συγγραφέα παιδικών βιβλιων Elise gravel. Οι πάτοι «ντυμένοι» με τα φανταστικά τερατάκια, φροντίζουν το τρυφερό πέλμα των μικρών μας και κάνουν την ανάπτυξη του παιδικού ποδιού… τέχνη!

Μην επιτρέψετε στην πλατυποδία να γίνει ένα παγιωμένο, ανατομικό πρόβλημα στα πόδια των παιδιών. Αγοράστε εδώ SHOP NOW τους σκανταλιάρικους πάτους και ντύσετε τα μικρά τους ποδαράκια με φροντίδα και ασφάλεια!

Ή στην επόμενη εξόρμηση για παιδικά ψώνια, βρείτε το stand με τα τερατάκια της Christou1910 στο shoecorner των πολυκαταστημάτων Attica στα καταστήματα της αλυσίδας Dpam στα Intersport αλλά και στα αγαπημένα σας Lapin!

Βρείτε ακόμη τους αγαπημένους σας αρωματικούς και ανατομικούς πάτους σε επιλεγμένα φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα!
Αναζητήστε το κοντινότερο σημείο πώλησης γράφοντας τη διεύθυνση σας ΕΔΩ.

 

Το stand της Christou1910 στο κατάστημα της Dpam στο The Mall Athens

 

Οι παιδικοί ανατομικοί πάτοι της Christou1910 στο shoecorner του Attica

 

οι παιδικοί ανατομικοί πάτοι της Christou1910 στο shoecorner του Attica

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο