Παιδική Πλατυποδία: Αντιμετωπίστε την έγκαιρα (Μέρος Δεύτερο)

Παιδική φροντίδα ποδιού

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος για την παιδική πλατυποδία, εξετάσαμε το τι ακριβώς σημαίνει, κάποια κοινά αίτια που έχουν συνδεθεί με τo πρόβλημα, καθώς και το πώς επιλέγουμε το σωστό παπούτσι με βάση την ηλικία του κάθε παιδιού.

Κάνοντας κι εδώ μια σύντομη επανάληψη, τα παιδιά με πλατυποδία ενδέχεται να ξεκίνησαν να περπατούν λίγο πιο καθυστερημένα, διατηρώντας την πρώιμη μορφή ισορροπίας και βαδίσματος πάνω στα δάχτυλα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Όταν το παιδάκι σας στέκεται όρθιο, θα παρατηρήσετε ότι ολόκληρο το πέλμα, όταν έρχεται σε επαφή με μια επιφάνεια, δεν δημιουργεί το τοξοειδές σχήμα της καμάρας. Το πέλμα, ενδέχεται να στρέφεται προς τα έξω, επιβαρύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο το μεσαίο τμήμα του ποδιού, κάνοντας το οπτικά να μοιάζει περισσότερο flat.

Κατά την αξιολόγηση του βηματισμού του παιδιού, θα παρατηρήσετε ότι κάθε βήμα ακούγεται σαν μικρός «γδούπος», κάτι που υποδηλώνει έλλειψη πραγματικού ελέγχου σε αντίθεση με τον κανονικό τρόπο, που μετατοπίζει το βάρος από τις φτέρνες στα δάχτυλα.

 

flat feet sketch
image credits: dinopt.com

 

Τα παιδιά με πλατυποδία, συνήθως παρουσιάζουν και υπερπρηνισμό, εννοώντας ότι το πόδι, στρέφεται προς το εσωτερικό σε υπερβολικό βαθμό. Έτσι, το σωματικό βάρος κατανέμεται ανομοιόμορφα κατά μήκος του μεταταρσίου και προκαλεί υπερβολική πίεση στον αστράγαλο, το γόνατο και το ισχίο.

Ένα παιδί με υπερπρηνισμό, δεν μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς αποτελεσματικά, έχει κακή ευθυγράμμιση των άκρων και μπορεί να αντιμετωπίσει ορθοπεδικά προβλήματα στο μέλλον στη σπονδυλική στήλη και τη μέση, όπως έχουμε τονίσει.

 

foot sketch
image credits: dinopt.com

 

Γι’ αυτό και είναι χρήσιμο να σας παρουσιάσουμε τις ειδικά διαμορφωμένες ασκήσεις της Dinosaur Physical Therapy, παιδιατρικής κλινικής φυσιοθεραπείας με έδρα την Γουάσινγκτον, για την ενδυνάμωση των μυών του ποδιού και την ανάπτυξη της ποδικής καμάρας.

Γνωρίζουμε ότι το περίπλοκο σύστημα του ποδιού περιλαμβάνει 26 οστά, συνδέσμους, μύες και νεύρα μέσα και πάνω από το πόδι και είναι αυτό που ορίζει την ανατομία και τη λειτουργία του.

Η ενδυνάμωση των μικρών, ενδογενών μυών του ποδιού είναι πολύ σημαντική έτσι ώστε να διατηρηθεί ο δυναμικός έλεγχος της κίνησης στον πυρήνα του ποδιού, χωρίς να αναγκαστούν άλλα μυϊκά τμήματα να καλύψουν προσωρινά την ανεπάρκεια κίνησης και την ατροφία τους.

 

image credits: pinterest.com

 

Χρειάζεται λοιπόν να «εκπαιδεύσουμε» το πόδι ν’ αναπτύξει τη σωστή του ανατομία και να τη διατηρήσουμε, ενδυναμώνοντάς το με τις κατάλληλες ασκήσεις. Οι ασκήσεις αυτές είναι fun, θυμίζουν μικρές δοκιμασίες παιχνιδιού και το παιδάκι σας μπορεί να τις κάνει πολύ εύκολα χωρίς να βαριέται!

 

Ασκήσεις παιδικής φυσιοθεραπείας για την πλατυποδία

 

 • Ήπιο μασάζ
image credits: dinopt.com

 

Ασκήστε απαλή πίεση στο κάτω μέρος του ποδιού.

Κάντε κυκλικές κινήσεις στο μέσο του πέλματος ξεκινώντας να ενεργοποιείτε τους μύες.

 

 • Δονήσεις ενεργοποίησης μυών
tactile ball on foot
image credits: dinopt.com

 

 

tactile ball
image credits: pinterest.com

 

Περάστε κατά μήκος της καμάρας του ποδιού μια μπάλα αφής, με το παιδάκι άνετα καθισμένο, για να «αφυπνίσετε» τους μύες του πέλματος, συνεχίζοντας με πιο δυναμικές ασκήσεις.

 

 • Λουτρό φασολιών!
feet in plastic box with beans
Image credits: dinopt.com

 

Γεμίστε μια μικρή λεκάνη ποδιών με φασόλια ή ρύζι και βάλτε παιχνιδάκια διάσπαρτα κρυμμένα. Ζητήστε από το παιδάκι σας να σηκώνει κάθε παιχνίδι χωριστά σαν μικρό ψάρεμα με κάθε πόδι, πιάνοντάς το με τα δάχτυλα των ποδιών, έτσι ώστε να θέσει τους μύες της καμάρας σε κίνηση!

 

 • Έγερση μαντηλιού!
feet lifting a scarf
image credits: dinopt.com

 

Χρησιμοποιώντας όμορφα, χρωματιστά μαντήλια, ζητήστε απ’ το παιδάκι σας, καθισμένο ή και όρθιο να σηκώσει το ένα πόδι ψηλά και με το άλλο να πιάσει το μαντήλι από το πάτωμα! Κάτι τέτοιο με τη σειρά του θα ενεργοποιήσει τους αδρανείς μύες της καμάρας του πέλματος.

 

 • Μπάσκετ δαχτύλων!
toes on towel
image credits: dinopt.com

 

Ανεβάζοντας λίγο το επίπεδο δυσκολίας, ζητήστε από το παιδάκι σας να βάλει καλάθι με τα δάχτυλα των ποδιών! Πιάνοντας από το πάτωμα βόλους ή πλαστικές μάρκες πρέπει στη συνέχεια να τις τοποθετήσει μέσα σε ένα μικρό πλαστικό κυπελλάκι για να… κερδίσει τη δοκιμασία! Αυτή η άσκηση απαιτεί μεγαλύτερο έλεγχο και διατηρεί την ενεργοποίηση των μυών περισσότερη ώρα.

 

 • Η κλωτσιά του υπερήρωα!
kid kicking pilates ball
image credits: dinopt.com

 

Με το παιδάκι ν’ακουμπάει ξαπλωμένο στο πάτωμα, ρίξτε μια μπάλα γυμναστικής στα πόδια του και ζητήστε του να την κλωτσήσει πίσω με δύναμη, αρκετές φορές.

 

 • Ανύψωση ποδιών
kid with feet up
image credits: dinopt.com

 

kid rolling over
image credits: dinopt.com

 

Ζητήστε από το παιδάκι να κρατήσει ένα μικρό σακουλάκι φασολιών ανάμεσα στα πέλματα και να το ρίξει μέσα σ’ ένα στόχο (έναν κουβά ή ένα καλάθι).

 

 • Πηδηματάκια στη μπάλα
kid on pilates ball
image credits: dinopt.com

 

Βάλτε το παιδάκι σας να ισορροπήσει πάνω σε μια μπάλα, προσεκτικά στηριγμένη σ’ έναν τοίχο και ζητήστε του να κάνει μικρά πηδηματάκια επάνω, κρατώντας το. Αυτή η άσκηση θα βελτιώσει την ιδιοδεκτικότητα και θα ενδυναμώσει το ιδιοδεκτικό σύστημα που βρίσκεται στους μύες και τις αρθρώσεις μας. Το σύστημα αυτό σχετίζεται άμεσα με την αισθητηριακή διέγερση και την απόκριση στα αισθητηριακά ερεθίσματα.

 

 • Το challenge της ισορροπίας του σκαντζόχοιρου!

 

kid balancing on tactile balls
image credits: dinopt.com

 

image credits: pinterest.com

 

Βάλτε το παιδάκι σας κι έναν φίλο να παίξουν την δοκιμασία της ισορροπίας του σκαντζόχοιρου: Όποιος καταφέρει να μείνει περισσότερη ώρα πάνω στα βραχάκια ισορροπίας κερδίζει!

 

 • Πιάσε και μείνε!
image credits: dinopt.com

 

image credits: pinterest.com

 

foot on tactile disc
image credits: dinopt.com

 

Βάλτε το παιδάκι σας σ’έναν φουσκωτό δίσκο ισορροπίας και πείτε του να διατηρήσει την ισορροπία του για όσο διάστημα θα του πετάτε μια μικρή μπάλα. Μπορείτε ακόμη να του ζητήσετε να κάνει το παιχνίδι του πελαργού ισορροπώντας εναλλάξ στο ένα πόδι. Αυτή η άσκηση βοηθά στην ενδυνάμωση κι ευθυγράμμιση των κάτω άκρων.

 

 • Η ισορροπία του surfer!
kids feet on roller
image credits: dinopt.com

 

Άλλη μια πολύ καλή άσκηση για την ενεργοποίηση των μυών στην καμάρα είναι τα καθίσματα (squats) και η σταθεροποίηση πάνω σ’ έναν κύλινδρο ισορροπίας (roller), θυμίζοντας την κίνηση του surfer!

 

 • Αλυσίδα βημάτων!
foot print
image credits: dinopt.com

 

foot prints on floor
image credits: dinopt.com

 

Φτιάχνοντας εκτυπωμένα ίχνη ποδιού από χαρτόνι στο πάτωμα, προτείνετε στο παιδάκι σαν να ακολουθεί τα ίχνη βάζοντας το αριστερό πόδι μπροστά από το δεξί και εναλλάξ. Τα ίχνη είναι μια πολύ βοηθητική άσκηση τόσο οπτικά, αφού το παιδί προσπαθεί να προσαρμόσει τις πατούσες του σωστά επάνω, όσο και πρακτικά, θέτοντας άλλη μια φορά τους μύες του πέλματος σε κίνηση.

 

 • Η περιπέτεια του scooter!

 

kid on plastic scooter
image credits: dinopt.com

 

Το παιδάκι σας καθισμένο στο παιδικό του scooter, μπορεί να κινηθεί μπροστά και πίσω, βάζοντας δύναμη και αντίσταση στις φτέρνες του, ενεργοποιώντας τη δυναμική κίνηση και κάνοντας stretching σε όλο το πέλμα.

 

 • Οι κλωτσιές του κάβουρα!
kids feet on tactile disc
image credits: dinopt.com

 

Το παιδάκι σας κρατώντας μια στάση γέφυρας, ακουμπώντας στο φουσκωτό μαξιλάρι ισορροπίας, μπορεί να κάνει κλωτσιές στον αέρα εναλλάξ, λέγοντας ταυτόχρονα φωναχτά το αλφάβητο! Άλλη μια δοκιμασία που εστιάζει στη μυϊκή ομάδα του πέλματος.

 

 • Το περπάτημα της αρκούδας!

 

kid crawling
image credits: dinopt.com

 

kid blancing
image credits: dinopt.com

 

Πείτε στο παιδάκι σας να περπατήσει σαν την αρκούδα με τα χέρια και τα πόδια στο πάτωμα, μαζεύοντας διασκορπισμένα κομμάτια ενός πάζλ για να κατορθώσει να το συμπληρώσει!

 

 • Τα βήματα του χορευτή!
kid on footprints
image credits: dinopt.com

 

Βάλτε μια ζωηρή χορευτική μουσική και παροτρύνετε το παιδάκι σας να ακολουθήσει τα εκτυπωμένα βήματα μπροστά και πίσω εναλλάξ!

 • Το σκαρφάλωμα της σκάλας
kid climbing stairs
image credits: dinopt.com

 

Για να βελτιώσετε την ευθυγράμμιση των ποδιών του παιδιού σας, τοποθετήστε εκτυπωμένα ίχνη ποδιού από χρωματιστό χαρτόνι εναλλάξ και το ένα πίσω απ’το άλλο, ζητώντας του να σκαρφαλώσει τη σκάλα πατώντας μόνο πάνω στα χρωματιστά ίχνη!

 • Χοπ πάνω κάτω!
kid jump
image credits: dinopt.com

 

kid leap
image credits: dinopt.com

 

kid hopping down
image credits: dinopt.com

 

kid jumping down
image credits: dinopt.com

 

Σ’ένα πλαστικό κάθισμα επικολλήστε στο μέσο του αποτυπώματα βημάτων από χαρτόνι και ακριβώς κάτω από αυτό και ζητήστε από το παιδάκι σας να κάνει μικρά πηδηματάκια πατώντας κάθε φορά πάνω και κάτω στα βήματα.

 • Βάδισμα σε μαξιλαράκια
kid stepping on pillows
image credits; dinopt.com

 

Συγκεντρώστε 4,5 μαξιλάρες του καναπέ σας, παρατάσσοντάς τα στο πάτωμα και ζητήστε από το παιδάκι σας να πατήσει πάνω τους. Κρατήστε το αν χρειαστεί βοήθεια. Είναι ιδανική κίνηση για την «βιομηχανική» του σωστού βαδίσματος.

 

 • Skating στο πάτωμα
kid skating on the floor
image credits: dinopt.com

 

Χρησιμοποιώντας χρωματιστά κυκλάκια από χαρτόνι, προτρέψτε το παιδάκι σας να δοκιμάσει να κάνει skating ξυπόλητο, σέρνοντας τα κυκλάκια στο πάτωμα. Αυτό θα εκπαιδεύσει το παιδικό πέλμα να κινείται πιο δυναμικά, μαγκώνοντας με τα δάχτυλα τα κυκλάκια και χρησιμοποιώντας τους ενδογενείς μύες ολόκληρου του πέλματος, καθώς κινούνται μ’αυτό τον τρόπο.

 

 • Το περπάτημα του πιγκουίνου!
penguin walk
image credits: dinopt.com

 

Πείτε στο παιδάκι σας να μιμηθεί το χαριτωμένο περπάτημα του πιγκουίνου, περπατώντας με τα δάχτυλα επάνω, στηρίζοντας το βάδισμα τους μόνο στις φτέρνες τους!

 

 • Το πολυ-περπάτημα!
stepping on sides
image credits: dinopt.com

 

Προτείνετε στο παιδάκι σας να περπατά ακολουθώντας τα εκτυπωμένα από χρωματιστό χαρτόνι, πλάγια βήματα στο πάτωμα. Βάλτε στη μέση ένα μικρό εμπόδιο, όπως μια ξύλινη σανίδα με εκτυπωμένα βήματα στο κέντρο της, ώστε να ανεβοκατεβαίνει, αυξάνοντας λίγο τον βαθμό δυσκολίας!

Ανατομικοί πάτοι για παιδιά DAYS COMFY

 

Όλοι οι ανατομικοί πάτοι COMFY

SHOP NOW

Πέρα από τις εξειδικευμένες ασκήσεις, είναι σημαντικό το τρυφερό πέλμα των παιδιών να είναι προστατευμένο μέσα στα παπούτσια τους. Επειδή πολλές φορές η φόρμα τους μπορεί να είναι λίγο παραπάνω σκληρή ή όχι τόσο κατάλληλα διαμορφωμένη για να ενισχύσει την ανατομία του παιδικού ποδιού, προσφέροντας κατάλληλη στήριξη, είναι σημαντικό να προνοήσουμε “ντύνοντας” κάθε ζευγάρι με ανατομικούς παιδικούς πάτους. Αυτή η μικρή αλλά απαραίτητη προσθήκη, σταδιακά “εκπαιδεύει” το πόδι να βρει τη σωστή του θέση, βοηθώντας στον σωστό σχηματισμό της καμάρας, απορροφώντας τους κραδασμούς και αποτρέποντας τους τραυματισμούς από την συνεχή τριβή.

SHOP NOW

Οι ανατομικοί παιδικοί πάτοι τou ελληνικού brand DAYS  ντύνουν όλα τα παπουτσάκια με ευκολία και άνεση, εφαρμόζοντας τέλεια χάρη στο αφρώδες διαπνέον υλικό Ortholite και μαγνητίζοντας τη φαντασία των παιδιών με τα χαριτωμένα και πολύχρωμα σχέδια τους. Υποστηρίζουν την ποδική κάμαρα η οποία ευνοεί την μυοσκελετικη ευθυγράμμιση των ποδιών. Κοινώς οχι πλατυποδια και σωστό περπατημα -αποφεύγονται μελλοντικά μυοσκελετικά προβλήματα.

Ιδανικοί για δραστήρια παιδιά, οι πάτοι DAYS Comfy είναι ειδικά σχεδιασμένοι για το τρέξιμο, το παιχνίδι στη παιδική χαρά,το περπάτημα και τα αθλήματα που κάνουν οι μικροί μας φίλοι. Φοριούνται σε αθλητικά παπούτσια, sneakers μέχρι και rainy boots. Καλύτερες αθλητικές επιδόσεις, σταθερότητα με ασφάλεια και άνεση.

Αγοράστε εδώ τους παιχνιδιάρικους πάτους και ντύσετε τα μικρά τους ποδαράκια με φροντίδα και ασφάλεια!

SHOP NOW

Ή στην επόμενη βόλτα σας για παιδικά ψώνια, βρείτε το stand με τα σχεδιάκια των DAYS στο shoecorner των πολυκαταστημάτων Attica στα καταστήματα της αλυσίδας Dpam στα Intersport αλλά και στα αγαπημένα σας Lapin και σε τοπικά φαρμακεία! Μπορείτε να αναζητήσετε το σχέδιο της επιλογής σας με βάση της τοποθεσίας σας, χρησιμοποιώντας τον store locator μας.

 

Αρωματικοί πάτοι για παιδιά DAYS FRESH

Οι Αρωματικοί πάτοι για παιδιά DAYS FRESH είναι ένα καινοτόμο προϊόν που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με το Τμήμα Χημείας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ομάδα βοτανολόγων για να προσφέρουν ,  στα παιδικά ποδαράκια μια παρατεταμένη αίσθηση φρεσκάδας και υγιεινής στο εσωτερικό των παπουτσιών.

Πώς;

Οι καινοτόμοι αρωματικοί πάτοι, ενισχυμένοι με μοριακά σύμπλοκα 100% βιολογικών αιθεριών ελαιών απελευθερώνουν σταδιακά τα βιοδραστικά συστατικά τους χάρη στην επιστήμη μικροεγκλεισμού.

Ιδανικό για φυσικά δραστήρια παιδιά που περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας μέσα σε παπούτσια. Φορώντας τους DAYS Fresh ειναι σαν να εχουν τα παπούτσια ενα παράθυρο μέσα στην φύση. Τα παιδιά νιώθουν αυτοπεποίθηση καθώς παίζουν και περπατάνε με άνεση.

Στο υbran περιβάλλον που ζούμε οι πόλεις ειναι φτιαγμένες απο τσιμέντο. Το τσιμέντο όπου όλοι περπατάμε/ γυμναζόμαστε είναι υλικό καθόλου ευέλικτο με καμία αλληλεπίδραση με την κίνηση και το οποίο βάζει extra πίεση στις αρθρώσεις μας, αλλάζοντας την μηχανική δομή του ποδιού μας προκαλώντας στο σωμα μας μυοσκελετικες παθησεις.

Οι DAYS Fresh σχεδιασμένοι με φυτικό λάτεξ, δημιουργούν ενα υπέροχα μαλακο επίστρωμα σε κάθε παπούτσι και ενισχύουν το φυσικό μοτίβο βαδίσματος, χαρίζοντας μοναδική αίσθηση άνεσης σε κάθε τους βήμα…Πάντα με τη δύναμη της φύσης!

Πρώτη φορά αναπνέουν τα πόδια φυσικά!

Όλοι οι αποσμητικοί πάτοι FRESH    

 

 

Αναζητήστε τους αγαπημένους σας αρωματικούς και ανατομικούς πάτους σε καταστήματα αθλητικών ειδών Intersport, Cosmosport, σε supermarket & φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα! Βρείτε το κοντινότερο σημείο πώλησης γράφοντας τη διεύθυνση σας ΕΔΩ .

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο