Πόνος περιόδου: Χρήσιμα, φυσικά tips για να βοηθήσετε το σώμα σας

Στήριξη μέσης

Κράμπες, πρήξιμο, αίσθημα βάρους, πόνοι στην κοιλιακή χώρα και στη μέση, πονοκέφαλος, κακή διάθεση…

Όλα αυτά σας ακούγονται γνωστά; Τότε πιθανότατα ν΄ανήκετε στο 80% των γυναικών που περνούν πέντε με επτά ημέρες τον μήνα, αντιμετωπίζοντας τους πόνους περιόδου μεμονωμένα ή και συνεχώς σε κάποια φάση της αναπαραγωγικής ηλικίας.

Από τις κοιλιακές κράμπες μέχρι τη μυϊκή δυσκαμψία και τους πόνους χαμηλά στην πλάτη και στη μέση, η περίοδος για την πλειονότητα των γυναικών, φέρνει πάντα μαζί της και κάποιο αίσθημα δυσφορίας, που αντανακλά σε διαφορετικά μέρη του σώματος… Ενώ, όμως, οι περισσότερες γυναίκες αναγκάζονται να συμβιβαστούν και να συνυπάρξουν με μια ήπια ενόχληση, καταφεύγοντας σε άφθονα παυσίπονα, ένα 15% νιώθει την ένταση του πόνου σε τέτοιο βαθμό, που καθιστά αδύνατη ακόμη και την εκτέλεση των απλών, καθημερινών τους υποχρεώσεων, καθηλώνοντας τις στο κρεβάτι και εξοικειώνοντάς τις με αυτό το περιοδικό μαρτύριο.

Το πιεστικό πρόγραμμα της καθημερινότητας μας, αντανακλά σε επιπλέον σωματικό και ψυχικό στρες, κάνοντας τις κράμπες αυτών των ημερών ακόμη πιο επώδυνες…

young woman laying on bed
image credits: pinterest.com

 

Όλος αυτός ο πόνος, όταν δεν έχει άλλα οργανικά αίτια, στην ιατρική ορολογία αποκαλείται «πρωτοπαθής δυσμηνόρροια». Για τις περισσότερες γυναίκες, ο πόνος ξεκινά σαν ένα ενοχλητικό καμπανάκι, συνήθως μια εβδομάδα πριν από την περίοδο, που τις προετοιμάζει για την άφιξη αυτών των δύσκολων ημερών του μήνα και λέγεται «προεμμηνοροϊκό σύνδρομο». Το προεμμηνοροϊκό σύνδρομο είναι ένα σύνολο συναισθηματικών και σωματικών συμπτωμάτων, που συνδέονται με την ωορρηξία.  Τα συμπτώματα ξεκινούν γύρω στην 14η ημέρα του εμμηνορροϊκού κύκλου και μπορούν να διαρκέσουν έως και 7 ημέρες μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.

Ας δούμε, όμως, πιο συγκεκριμένα, από τι προκαλείται ο πόνος στην πλάτη και στη μέση, που μπορεί να σας καταστήσει πιο δυσκίνητες.

Πόνος στη μέση

 

woman in pain
image credits: rd.com

 

Ο πόνος χαμηλά στην πλάτη και στη μέση, είναι μυϊκής φύσεως, οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές συνδέεται άμεσα και με τις συσπάσεις της μήτρας. Κάθε μήνα το ενδομήτριο, η εσωτερική επένδυση της μήτρας δηλαδή, παχαίνει, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για εγκυμοσύνη. Παράλληλα, αυτή η επένδυση παράγει και τις προσταγλανδίνες, τις χημικές ουσίες που κατά κύριο λόγο είναι υπεύθυνες για τη σύσπαση της μήτρας αλλά και για τον πόνο, τις κράμπες και τη δυσφορία κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Εφόσον δεν προκύπτει εγκυμοσύνη, τα επίπεδα οσιτρογόνων και προγεστερόνης πέφτουν  και ωθούν το σώμα ν’ αποβάλλει αυτή την επένδυση μέσω της περιόδου. Εάν η μήτρα συστέλλεται πολύ δυνατά, τότε δημιουργεί πίεση στα κοντινά αιμοφόρα αγγεία, διακόπτοντας την οξυγόνωση των κοντινών μυών, γεγονός που προκαλεί τον έντονο πόνο στην κοιλιά και αντανακλά χαμηλά στην πλάτη, τη μέση ακόμα και τους μηρούς. Οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα προσταγλανδίνης, ενδέχεται να εμφανίσουν και άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία, έντονες ημικρανίες ή και διάρροια.

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

 

Αν και οι περισσότερες γυναίκες καταφεύγουν στην άμεση χρήση παυσίπονων με ιβουπροφένη, υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης, που βελτιώνουν τον τρόπο ζωής σας και μακροπρόθεσμα. Ο πόνος περιόδου αθροιστικά λειτουργεί και σαν ένα γενικό test φυσικής και ψυχολογικής μας κατάστασης. Γι’ αυτό τον λόγο, το σύστημα του σώματος αναζητά βοήθεια και συγκεκριμένους τρόπους ενδυνάμωσης.

  • Πλούσια σε βιταμίνες διατροφή

vegetables

Ένας καθοριστικός παράγοντας για τη διαχείριση του πόνου είναι η διατροφή μας. Μια δραστική λύση για τον πόνο που σχετίζεται με την έμμηνο ρύση είναι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες και κυρίως βιταμίνη Β και μαγνήσιο.

Όλες οι βιταμίνες που χρειάζεστε μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα, όπως το καστανό ρύζι, η παπάγια, οι μπανάνες, τα καρύδια, το πράσινο τσάι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το κοτόπουλο.

Το καστανό ρύζι και η παπάγια είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6, η οποία βοηθά στο φούσκωμα και ανακουφίζει την πίεση από την πλάτη σας.

Τα φυλλώδη λαχανικά και το κοτόπουλο είναι πλούσιες πηγές σιδήρου, που βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος. Τα καρύδια, τα αποξηραμένα φρούτα με βιταμίνη Κ και το πράσινο τσάι περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο και τον πόνο στη μέση σας.

 

Με την ενσωμάτωση υγιεινών συστατικών στη διατροφή σας, μπορείτε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να καθαριστεί εσωτερικά, βρίσκοντας τη δύναμη να σταματήσει τον πόνο.

 

dark chocolate

 

Για τους λάτρεις της σοκολάτας τα νέα είναι καλά! Η μαύρη σοκολάτα είναι μια από τις καλύτερες λύσεις τόσο για τις κοιλιακές κράμπες όσο και για την οσφυαλγία!

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο χαμηλής έντασης, τότε λίγη μαύρη σοκολάτα είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση σε σχέση με τα παυσίπονα – για να μην πούμε πιο νόστιμη! Η σκοτεινή σοκολάτα περιέχει μεγάλη ποσότητα κακάου, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις και ανακουφιστικές ιδιότητες. Η χαλάρωση των μυών αλλά και η παραγωγή ενδορφινών, που φτιάχνουν τη διάθεση θα λειτουργήσουν με ένα πολύ θετικό τρόπο για τις δύσκολες στιγμές αυτών των ημερών!

Συνδυαστικά, δεν πρέπει να παραλείπετε τις γενναίες ποσότητες νερού, γιατί η ενυδάτωση βελτιώνει και την οξυγόνωση του οργανισμού. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, κρασιού και καφεΐνης και μειώστε όσο μπορείτε το κάπνισμα γι’ αυτό το επίπονο διάστημα.

  • Τακτική άσκηση

woman stretching

 

Είναι γνωστό πως η άσκηση ενδυναμώνει τους μύες και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, εξασφαλίζοντας καλύτερη υγεία και φυσική κατάσταση. Σε σχέση με τις δύσκολες μέρες, όσο βαριά κι αν νιώθετε, πρέπει να προσπαθείτε να εντάξετε κάποιες απλές ασκήσεις, καθώς αυτό μειώνει τις κοιλιακές κράμπες και κάνει τους μύες της πλάτης πιο ανθεκτικούς και τονωμένους. Από τις πιο ενδεδειγμένες ασκήσεις είναι η αεροβική γυμναστική, το περπάτημα, η κολύμβηση και φυσικά η yoga. Οι ασκήσεις χαμηλής έντασης, βοηθούν την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου με ήπιο αλλά συστηματικό τρόπο.

Τα συχνά τεντώματα και το stretching της πλάτης είναι ένας ακόμη πιο εύκολος τρόπος για να ξεμπλοκάρετε την πλάτη και τη μέση σας, αφού ανακουφίζουν άμεσα τους σφιγμένους μύες. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι να ξαπλώσετε να φέρετε τα γόνατά σας στο στήθος και να τα κρατήσετε εκεί σφιχτά, για να μειώσετε την πιθανότητα να εμφανίζετε κράμπες.

  • Αιθέρια Έλαια και βότανα

aromatic herbs for essential oil

Το τοπικό μασάζ με αποστάγματα από αιθέρια έλαια, είναι ένας φυσικός τρόπος χαλάρωσης, βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος και ευεξίας για την πάσχουσα περιοχή της μέσης. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στο έλαιο της μέντας (peppermint), που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δροσίζει άμεσα το πονεμένο σημείο, ή και το λιβάνι (Frankincense) για τη ζωηρή, χαλαρωτική του μυρωδιά. Ένα άλλο πολύ ευεργετικό εκχύλισμα είναι αυτό της λυγαριάς (chasteberry), γνωστό για τη ρύθμιση του γυναικείου ορμονικού συστήματος και τη δυσμηνόρροια.

Η health expert Kirsten Karchmer και ιδρύτρια του Κέντρου Viv Wellness για τη μελέτη, την αντιμετώπιση και τη βελτίωση των πόνων περιόδου σε παγκόσμιο επίπεδο, μίλησε στο Goop, προτείνοντας κάποια βότανα σαν σημαντική πηγή αντιμετώπισης του πόνου.

woman with glasses
Kirsten Karchmer

 

image credits: pinterest.com

 

Σπόρος μάραθου:

fennel seed bowl

Ο μάραθος είναι ένα από τα πιο μελετημένα βότανα σχετικά με τον οξύ πόνο της δυσμηνόρροιας. Σε μια μελέτη του 2006 αποδείχθηκε ότι είναι εξίσου αποτελεσματικός με το  μεφεναμικό οξύ, αντιφλεγμονώδες φάρμακο που συνταγογραφείται για τον πόνο περιόδου. Ο μάραθος μειώνει ακόμη το αίσθημα ναυτίας, την κόπωση και χαρίζει ένα αίσθημα αισιοδοξίας και καλής διάθεσης.

Κανέλα:

cinnamon drink

Η κανέλα είναι σχεδόν εξίσου δραστική με την ιβουπροφένη για την απαλλαγή από τον πόνο, τις κράμπες και τη ναυτία. Σε μία έρευνα του 2015 με placebo, αποδείχθηκε ότι από τις 7 στις 10 περιπτώσεις, συνέβαλλε σημαντικά στη μείωση της δυσφορίας.

Πιπερόριζα (Ginger):

ginger tea

Κάτι που μπορείτε να βρείτε κάλλιστα στην κουζίνα σας είναι το ginger. Πέρα από τις φαρμακευτικές παρεμβάσεις , το ginger έχει ανάλογη δράση με το μεφεναμικό οξύ και την ιβουπροφένη και αντιμετωπίζει τα κοινά συμπτώματα, όπως ο πόνος στη μέση, ο πονοκέφαλος, οι γαστρεντερικές διαταραχές, η ναυτία και ο πόνος των μυών και των αρθρώσεων.

 

Για πεπτικά προβλήματα (αέρια, φούσκωμα, ναυτία, καούρα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα): Προτιμήστε τα βότανα μαγειρικής, όπως μέντα, λεμόνι, μέλι, ginger και γλυκόριζα, που απαλύνουν τον πόνο στο στομάχι. Ακόμη αναζητήστε φυσικό απόσπασμα από Poria Cocos Sclerotium, ένα είδος superfood από την Κίνα που βελτιώνει την πεπτική λειτουργία.

Για άγχος, ευρέθιστα νεύρα, διακυμάνσεις στη διάθεση, αίσθημα παραίτησης και κατάπτωσης: Όταν βιώνετε το «τρενάκι του τρόμου» με μεγάλα σκαμπανεβάσματα στη διάθεση και την ισορροπία σας κατά τη διάρκεια της περιόδου, μπορείτε να πείτε stop φτιάχνοντας ένα φυσικό μείγμα από βότανα που αποδεδειγμένα φτιάχνουν την πεσμένη διάθεση! Η βαλεριάνα, η κινέζικη παιώνια, το θαμνώδες βούπλετρο (Chai Hu Bupleurum) και ο Κύπειρος (cyperus rhizome) δρουν καταλυτικά για την ένταση την αυπνία και τα νεύρα σε όξυνση!

Για τον πόνο, την ευαισθησία στο στήθος, τις ημικρανίες και τις κράμπες: Τα βότανα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες βοηθούν πολύ για την ανακούφιση από όλα αυτά τα «χτυπήματα» του πόνου. Το ενεργό συστατικό του κουρκουμά (turmeric) έχει αποδειχθεί ότι αντισταθμίζει τον χρόνιο πόνο και τους σπασμούς. Η αγγελική ρίζα (dong quai root), ένα αρχαίο βότανο από τη Συρία, χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση των γυναικείων προβλημάτων. Ένα από τα ισχυρότερα βότανα στην παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική για την ίαση πολλών ασθενειών είναι και το Σκαφίδιο Βαικάλης (Baikal skullcap ή Scutellaria baicallensis), βοηθώντας στην αποτοξίνωση και την καλύτερη λειτουργία για το συκώτι.

 

  • Ζεστό μπάνιο και θερμά επιθέματα:

painful period

Τοποθετήστε μια ζεστή θερμοφόρα στην κοιλιακή χώρα για να χαλαρώσετε το σημείο από τον μυϊκό σπασμό και να ηρεμήσετε τα αιμοφόρα αγγεία. Ένα χαλαρωτικό ντους με ζεστό νερό, θα διώξει από το σώμα σας όλη αυτή την πίεση, επιτρέποντάς σας να συνέλθετε.

 

Ζώνη Στήριξης Μέσης

 

advanced back supportwaist pain

πλτ. 18,95€ SHOP NOW

Όσο αφόρητος κι αν είναι ο πόνος στο σώμα σας, οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις της καθημερινότητας «τρέχουν» και μαζί τους αναγκάζεστε να τρέξετε κι εσείς για ν’ανταποκριθείτε. Οδήγηση, ορθοστασία, τα ψώνια της εβδομάδας, οι αγκαλιές της μαμάς, όλες αυτές οι ασυναίσθητες ενέργειες, αυτές τις ημέρες φαντάζουν μαρτύριο! Προκειμένου να διευκολύνετε, όσο γίνεται, τις κινήσεις σας, μπορείτε να στηρίξετε τη σπονδυλική στήλη, τη μέση σας και την κοιλιακή σας χώρα με ένα σημαντικό, προστατευτικό αξεσουάρ υγείας, που θα σας ξεκουράσει.

Η ζώνη στήριξης μέσης με ειδικό σχεδιασμό και σύγχρονο, minimal design, φοριέται άνετα όλες τις ώρες της ημέρας. Με 4 εύκαμπτες μπανέλες που ακολουθούν τη φυσική κίνηση του σώματος και έξτρα πλαϊνούς ιμάντες, αγκαλιάζει τη μέση και την κοιλιά σας κάνοντάς σας να νιώθετε ασφάλεια και άνεση σε κάθε σας δραστηριότητα. Η επίδεση δημιουργεί υπεραιμία, θερμαίνει άμεσα όλη την επιβαρυμένη περιοχή και επιτρέπει στα ενεργά θρεπτικά συστατικά του αίματος να «φτάσουν» γρήγορα στο πονεμένο σημείο, αντιμετωπίζοντας την φλεγμονή της εμμηνορρυσίας.

advanced back support

advanced back support

πλτ. 18,95€ SHOP NOW

 

Συστήστε τη ζώνη στήριξης μέσης στο σώμα σας κι εφοδιαστείτε με ένα φυσικό προϊόν που θα συνεισφέρει σημαντικά στην μείωση του πόνου τις δύσκολες ημέρες του μήνα και θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα για όσο χρειαστεί! Αξίζει να χαρίσετε στον εαυτό σας έναν σύμμαχο ανακούφισης, με φυσική παυσίπονη δράση και να επανέλθετε στην… γνωστή καλή σας καθημερινή κινησιολογία, εργασιακή αλλά και αθλητική!

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο